Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Πολιτικά σχόλια παρά θιν’ αλός

Δε νομίζω να γνωρίζει κανείς αν ο Αύγουστος, μήνας διακοπών και άδειων πόλεων σε όλη την Ευρώπη, επιβεβαιώσει εφέτος κάποιο άγραφο κανόνα ότι «δεν έχει ειδήσεις»
Η εικόνα στις ξαπλώστρες κι ακρογιαλιές είναι πλέον οικεία, άπαντες αντί για τη θάλασσα «ατενίζουν» το κινητό τους. Επομένως, ιδιαίτερα σήμερα, λόγω της τεχνολογίας, η επαφή με τα διεθνή και εγχώρια γεγονότα κάθε άλλο παρά χάνεται. Κι αν υπάρξουν «ειδήσεις» αμέσως θα γίνουν γνωστές.
Ας πάρουμε μαζί με τις αποσκευές μας και κάποια απολύτως νωπά πολιτικά συμβάντα. Αξίζει... ίσως να τα σκεφτούμε!! Μάθαμε τι ακριβώς σημαίνει «διαγραφή» σε σχέση με την περίπτωση του κ. Πολάκη συνοδευόμενη από άπειρη αγάπη του αρχηγού και ύμνους για την πολιτική του αξία και προσφορά.
Διερωτάται κανείς, ειλικρινά, για την πολιτική κρίση ορισμένων σχολιαστών και αναλυτών που τώρα ανακαλύπτουν το αμετάλλακτο πολιτικό και ιδεολογικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που έχει επισημανθεί από αρκετούς με έμφαση από τα χρόνια ακόμα διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αγνοήθηκαν για διάφορους λόγους. Ορισμένοι δεν ήθελαν να ακούσουν, άλλοι είχαν ισχυρές ιδεολογικές παρωπίδες και προκαταλήψεις.
Άλλοι διατηρούσαν τη φρούδα ελπίδα και σχεδόν εκλιπαρούσαν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη διαβόητη «στροφή» προς το «Κέντρο», να γίνει «Ευρωπαίος σοσιαλδημοκράτης» (sic). Εις μάτην. Δούλευαν τους πολίτες, όπως συνήθιζαν, ψιλό γαζί. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι έπρεπε να στραφεί προς τα αριστερά για να κατακτήσει το «κέντρο». Και ο κ. Κασσελάκης λέει ότι το κόμμα Του είναι αριστερό αλλά θέλει να ηγηθεί της «κεντροαριστεράς», σχηματισμού χωρίς «Κέντρο» μια και το ΠΑΣΟΚ αλληθωρίζει προς αριστερά.!! 
Ο «Πολακισμός» δεν είναι θέμα «αγενούς» ή «απρεπούς» συμπεριφοράς ενός «ιδιόρρυθμου» και «άξεστου» πολιτικού όντος αλλά έκφραση, χυδαία στην ουσία και την εκφορά της, μιας αριστερής λαϊκιστικής ιδεολογίας που κυριάρχησε (και κυριαρχεί) στον ΣΥΡΙΖΑ κι εκφράστηκε δυναμικά και βίαια στην κυριολεξία πριν την άνοδο του κόμματος στην εξουσία και την συγκυβέρνηση (2015-2019) με ένα ομογάλακτο ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα, τους Ανεξάρτητους Έλληνες του κ. Καμμένου.
Ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, όντας πλέον στην αντιπολίτευση από το 2019 και μετέπειτα, που ήλπιζε να κερδίσει τις εκλογές με το σύνθημα «Μητσοτάκη γ@@@@σαι» και εμφάνιζε τον Π/Θ της χώρας ως παιδεραστή και ένοχο καθημερινών και πολλαπλών εγκλημάτων, υπήρξε ο πιο συστηματικός και χυδαίος εκφραστής του λαϊκισμού αυτού, που εν πολλοίς κληρονόμησε (και σκοπίμως καλλιέργησε) από τη βάση του ΠΑΣΟΚ.

Η βάση αυτή, μέρος της οποία ακόμα κατοικοεδρεύει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, συλλήβδην είχε προσχωρήσει εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Βάση άρτια εκπαιδευμένη στον «αυριανισμό», γνήσιο τέκνο του ανδρεοπαπανδρεϊκού λαϊκισμού. Πίστεψε στη σωτηρία του ΣΥΡΙΖΑ και στην αισχρή προπαγάνδα του ότι οι πρώην ευεργέτες της την είχαν «προδώσει» ως «γερμανοτσολιάδες», «Πινοσέτ» και τα συναφή. Ήταν η ίδια βάση στο παραλήρημά της που φούσκωσε τις γραμμές του ΟΧΙ στο άθλιο και αντισυνταγματικό Δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015 αλλά και κατόπιν παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό πιστή. 
Με λίγα λόγια, ο «Πολακισμός» δεν είναι μεν η μόνη στο πολιτικό και ιδεολογικό συνονθύλευμα που αποκαλείται ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι η κυρίαρχη ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, η απήχησή του σε σημαντικό μέρος της εκλογικής βάσης του κόμματος, είναι αυτή που καθιστά απολύτως χρήσιμο και αναντικατάστατο τον γνήσιο εκφραστή της. Εκτός απροόπτου, θα παρακολουθήσουμε τη συνέχεια τον Σεπτέμβριο καθ΄ οδόν προς το συνέδριο του κόμματος αρχές Οκτωβρίου όπου πολλά θα κριθούν. Άλλωστε, ο κ. Πολάκης προειδοποιεί τους επικριτές και αντιπάλους του στο κόμμα «να πάρουν ζακετούλα διότι θα κάνει κρύο». Η κρίση μαίνεται. 

Συναφώς, από κύριο αρθρογράφο κυριακάτικης εφημερίδας, ο οποίος έχει προφανώς αναλάβει την ευθύνη να μεταφέρει κατά αποκλειστικότητα τις κρύφιες σκέψεις και εκτιμήσεις του πρώην αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, μαθαίνουμε πως αυτός σκέφτεται να τεθεί επικεφαλής «νέου κεντροαριστερού» και «αναγεννητικού» (sic) πολιτικού σχήματος, «όταν ωριμάσουν οι συνθήκες» (βαθειά λενινιστική ανάλυση), πράγμα που δε θα αργήσει, κατά την άποψή του.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «είναι ξεπερασμένα», μεταφέρεται σχετικά. Κατά συνέπεια, το δικό του σχήμα ελπίζει προφανώς να σαρώσει, καταργώντας τα υπάρχοντα κόμματα και τους αρχηγούς τους, ενώ ο ίδιος ετοιμάζει με προσοχή τη νέα λεοντή του «μετριοπαθούς» κεντροαριστερού και ευρωπαϊστή που προσπαθεί να φορέσει.
Ωστόσο, το πολιτικό παρελθόν του θα τον καταδιώκει για πάντα. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεφύγει. Η δική του διακυβέρνηση ήταν η χειρότερη στη Μεταπολίτευση και ζημίωσε αφάνταστα η χώρα οικονομικά, πολιτικά, θεσμικά. Στην ουσία ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά ημιθανής και νεκραναστάσεις στην πολιτική είναι μάλλον σπάνιες.
Θαυμάζει, όμως, κανείς την αυτοπεποίθησή του ότι με την επανεμφάνισή του θα σαρώσει τα πάντα. Γνωστός δημοσιογράφος τον προειδοποιεί ότι «θα βρεθεί να κυνηγάει το 3%» στις εκλογές. 

Ετέρα ενδιαφέρουσα είδηση που προέκυψε από τον κυριακάτικο Τύπο ήταν το γεγονός ότι ο «Δουξ των Αθηνών» μετέβη στο Παρίσι για τους ΟΑ όπου «είχε επαφές με δημάρχους από όλο τον κόσμο». Δεν ενημέρωσε με ποιους ακριβώς κι αν από τις επαφές αυτές προέκυψε κάποια χρήσιμη ιδέα για να μαζεύει τα σκουπίδια στη βρώμικη Αθήνα, που αναμένεται να βρωμίζει συνεχώς περισσότερο, εφόσον η συλλογή των σκουπιδιών έφτασε σε «αδιέξοδο», όπως ο ίδιος πληροφόρησε αναίσχυντα τους δημότες του, απλώς και μόνο επειδή απεχθάνεται «ιδιωτικές λύσεις».
Λογικό, καθόσον παραμένει πολιτικά δέσμιος χειροπόδαρα από τις πολιτικές δυνάμεις που τον ανέδειξαν στο σημερινό του αξίωμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εξελίσσεται δε ο ίδιος στο μεγαλύτερο τυχοδιώκτη και λαϊκιστή που έχει ποτέ αναδείξει το ΠΑΣΟΚ στους νεότερους χρόνους. Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη τάχτηκε με τον «άνθρωπο», λες και οι άλλοι τάσσονται με εξωγήινους, και υποσχέθηκε να πάρει χρήματα από τις καταραμένες τράπεζες και να τα δώσει στους γιατρούς του ΕΣΥ.
Πόσα και πώς θα τα μοιράσει παρέλειψε να εξηγήσει όπως και το γεγονός ότι άφησε απ’ έξω από τη μοιρασιά τους πιλότους μας, τους πιλότους των πυροσβεστικών μας, τους πυροσβέστες μας, τους εκπαιδευτικούς μας, τους αστυνομικούς και τα σώματα ασφαλείας κ.τ.λ. Θα πρέπει να περάσει από το Γενικό Λογιστήριο για να κοστολογήσει το ανύπαρκτο πρόγραμμά του. Αρκετό το σανό που ταΐζει τους ψηφοφόρους, του ΠΑΣΟΚ αλλά και γενικότερα την κοινή γνώμη. 
Τελικά, όμως, καθώς φαίνεται, το ταξίδι του κ. Δούκα στο Παρίσι δεν πήγε εντελώς χαμένο. Κατάφερε να φωτογραφηθεί με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, τη δε φωτογραφία έδωσαν και τα δυο μέρη στη δημοσιότητα. Τεράστια επιτυχία.

Τα ιμάτια της ανδρεοπαπανδεϊκής κληρονομιάς, όποια και να είναι αυτή, διαμοιράζονται επισήμως καθόσον ο ευρωβουλευτής κ. Νίκος Παπανδρέου, τα παρέδωσε προσφάτως στον κ. Παύλο Γερουλάνο, έτερο υποψήφιο διεκδικητή της ηγεσίας του κόμματος. Αποδείχτηκε πως η κληρονομιά δεν ήταν ούτε αποκλειστική ούτε ολόκληρη.
Σημειωτέον ότι ο κ. Γερουλάνος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι πρέπει η χώρα μας να ακολουθεί «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική, να αποτελεί «γέφυρα» μεταξύ Δύσης και Ανατολής (κάτι μου θυμίζει αυτό) και να μιλάμε και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία. Θύτης και θύμα το ίδιο. Δε μας είπε αν πρέπει να δίνουμε όπλα στην Ουκρανία για να υπερασπίσει τον εαυτό της από έναν βάρβαρο επιδρομέα κατά της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της, έναν εισβολέα που διαπράττει κατά συρροή εγκλήματα πολέμου. Έναν πόλεμο υπαρξιακό για την ίδια την Ευρώπη. Κάποια «πρωτοβουλία των έξη» προφανώς εξυφαίνει και δεν το γνωστοποιεί.
Να δούμε τελικά τι θα απομείνει από τα ιμάτια αυτά για τον κ. Ανδρουλάκη που δε χάνει και αυτός ευκαιρία να επικαλείται την ίδια κληρονομιά. 

Κι όλα αυτά με άπαντες τους υποψηφίους να ομνύουν ότι θα δημιουργήσουν ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, κεντροαριστερό-σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.!!!

Σχετικά με τους διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ θα επανέλθω πιο αναλυτικά σε άλλο Σημείωμα. Ο σχολιασμός τουλάχιστον δεν εμπίπτει στα «γεγονότα» που μπορεί να χαλάσουν τις διακοπές μας.


* Ο Βασίλης Καπετανγιάννης είναι πολιτικός επιστήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: