Συγχρόνως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι γαστρεντερίτιδες λόγω ροταϊών «κάνουν πάρτι» στις κατασκηνώσεις με κάποιους να μιλούν και για παράλληλη λοίμωξη με άλλο παράγοντα π.χ. σαλμονέλα.
Για αποφυγή των συμπτωμάτων, σε πρώτη φάση καθιερώνουμε έστω και τώρα την καλή υγιεινή των χεριών, κάτι που τονίζουμε να πράττουν επίσης και τα παιδιά, ενυδατώνουμε καλά και σωστά τον οργανισμό μας και αν έχουμε συμπτώματα, μένουμε σε ολιγοήμερη απομόνωση.
Για τον κορονοϊό όσο και για τον ιό του Δυτικού Νείλου, μίλησε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένας... περίεργος ιός του οποίου η επιδημιολογία είναι δυναμική και περίεργη. Βρίσκεται στα άγρια πουλιά και μέσω των συστημάτων των κουνουπιών σε αυτά μεταδίδεται στα πουλιά. Τα κουνούπια ως ενδιάμεσος ξενιστής το μεταδίδουν στον άνθρωπο, εφόσον το τσιμπήσουν.
Ο άνθρωπος και τα ζώα που αρρωσταίνουν από τσιμπήματα κουνουπιών, θεωρούνται ο τελικός ξενιστής. Αυτό που λέμε στη βιολογία, στην επιδημιολογία, αδιέξοδος ξενιστής δηλαδή, δεν μπορεί να το μεταδώσει. Έχουν υπάρξει κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις μετάδοσης από τη μητέρα στο έμβρυο, μετάδοσης μέσω του θηλασμού και μετάδοσης μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος, αλλά αυτά είναι σπάνια περιστατικά.
Πώς να προφυλαχθούμε
Για να προφυλαχθούμε από τον ιό του Δυτικού Νείλου σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη θα πρέπει να φοράμε μακριά ρούχα με μακριά πουκάμισα ή μπλούζες με μακριά μανίκια και αν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους, μακριά παντελόνια, ελαφριά, ανοιχτόχρωμα. Αυτό φαντάζει απίθανο με τον καύσωνα που επικρατεί στη χώρα γι’ αυτό, υπάρχουν τα συστήματα προφύλαξης σε ανοιχτούς χώρους, τα γνωστά φιδάκια, εντομοαπωθητικά, σπρέι, ταμπλέτες και στους εσωτερικούς χώρους, σήτες.
Ο κ. Τζανάκης επισημαίνει πως όσοι έχουν γλάστρες, και γρασίδια θα πρέπει να τα αποστραγγίζουν καθώς και να αλλάζουν τα νερά των σκύλων καθημερινά. Επίσης, όσοι έχουν πισίνες θα πρέπει να τσεκάρουν αν δουλεύουν τα φίλτρα τους έτσι ώστε να κατακρατούν οι προνύμφες των κουνουπιών και να πέφτουν οι πληθυσμοί στον περιβάλλοντα χώρο.
Κορύφωση του κορονοϊού στα τέλη Αυγούστου
Η έξαρση του Covid-19 έχει εμφανιστεί και πάλι στη χώρα μας με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να φτάνουν τις 120 με 150 ημερησίως, κάτι που ανησυχεί διότι αυτοί οι αριθμοί ξεπερνούν τα περσινά δεδομένα. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Τζανάκη αυτή την εβδομάδα έχουμε μια παρατεταμένη θερινή έξαρση και αν ξεπεράσουμε τις 950 εισαγωγές εβδομαδιαίως τότε θα οδηγηθούμε στην κορύφωση των κρουσμάτων από τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου οπού εκεί θα αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Οι υγειονομικές Αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη απευθύνει έκκληση στους πολίτες να κάνουν τεστ πριν φύγουν για διακοπές.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξήγησε ότι η αύξηση αυτή παρατηρείται λόγω της καινούριας μετάλλαξης. «Καλό θα ήταν επειδή τώρα θα πάνε διακοπές, πριν φύγουν να κάνουν ένα τεστ, γιατί εκεί που θα πάνε, αν έχουν και απλά συμπτώματα, μεταδίδουν. Και όταν μεταδίδεις, σημαίνει ότι αρρωσταίνει κόσμος. Για αυτό, όταν βλέπουμε μία αδιαθεσία, ένα τεστ πρέπει να γίνεται», συνέχισε και τόνισε ότι ιδιαίτερα προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, και ειδικά οι άνθρωποι άνω των 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που αν νοσήσουν θα πρέπει να πάρουν αντιικά φάρμακα μέσα στις 5 πρώτες μέρες πάντα.
Η κ. Παγώνη εξήγησε επίσης ότι το στέλεχος FLiRT που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή μεταδίδεται εύκολα και έχει απλή κλινική εικόνα με βήχα και πυρετό για 2-3 μέρες.
Ο τελευταίος παράγοντας αυτής της αύξησης είναι ότι ο κόσμος δεν κάνει πλέον εμβόλια κατά του covid-19 επομένως η ανοσία του κόσμου επιδεινώνεται. Το εμβόλιο όπως αναφέρει ο κ. Τζανάκης είναι η ιστορία προφύλαξης από τη βαριά νόσο και όχι της αποστείρωσης και αποφυγής της μόλυνσης. Διότι το εμβόλιο προσφέρει λίγο διάστημα αυτού του είδους την αποστομωτική ανοσία.
Την ίδια στιγμή, μία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα, διαπιστώνει ότι μόλις 4.900.000 ηλικιωμένοι σε 60 χώρες είχαν λάβει δόση εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του 2024, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,42% επί του συνόλου του επίμαχου πληθυσμού. Μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ο αριθμός αυτός ήταν μόλις 234.000 άτομα σε 40 χώρες που αναφέρουν - ποσοστό 0,17%. Ο ΠΟΥ συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλότερου κινδύνου να λαμβάνουν εμβόλιο για την COVID-19 εντός 12 μηνών από την τελευταία τους δόση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου