Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Η κάλπη άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για Ανδρουλάκη και Κασσελάκη

Οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ κοιμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής, με την αυταπάτη ότι θα γλυτώσουν τη λογοδοσία για την αποτυχία στην κάλπη, μιλώντας για «κατάρρευση της κυβέρνησης» και επικαλούμενοι τους συνήθεις πομφόλυγες και τα προσκλητήρια συνένωσης των προοδευτικών δυνάμεων.
Ο κ. Κασσελάκης αβαθής πολιτικά αλλά χωρίς να τον εγκαταλείπει η υπερβολική αυτοπεποίθηση του, μετέβη οικογενειακώς στις Σπέτσες για να ξεκουραστεί από τις εκλογές και από εκεί δείχνει την πόρτα εξόδου σε όσους, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας υποδεικνύουν τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου, για την ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου... 
Πρωτοβουλία για δημοψήφισμα στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ κυοφορείται και από Ραγκούση και Θεοχαρόπουλο με το ερώτημα (!!) αν επιθυμούν να πρωτοστατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανασύνθεση του χώρου και στη δημιουργία ενιαίου φορέα που θα επιδιώξει να κερδίσει τη ΝΔ.  
Ο Στέφανος Κασσελάκης όπως δήλωσε σε σημερινή ραδιοφωνική του συνέντευξή, πολύ περήφανος για το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να απολογηθεί στη βάση του κόμματος γιατί έφερε ένα καλό αποτέλεσμα! Το 20% που θα άφηνε έκθαμβη την Ελλάδα δεν ήρθε αλλά και το σχεδόν 15% δεν αλλάζει τον σχεδιασμό του. Πλην του Δ. Τεμπονέρα, κανένα από τα στελέχη πρώτης γραμμής που άφησε πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζονται διατεθειμένα να αμφισβητήσουν στον παρόντα χρόνο την ηγεσία του Στ. Κασσελάκη. Είναι απολύτως πεπεισμένα ότι θα φροντίσει ο ίδιος για την κατάρρευση του μέχρι το Φθινόπωρο και ενώ θα έχουν μετρηθεί και οι καρποί από το Ίδρυμα Τσίπρα.

Στο ΠΑΣΟΚ η κριτική προς την ηγεσία έχει προσλάβει τα τελευταία 24ωρα χαρακτήρα ανοικτής αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη.  
Μια προεξοφλημένη εξέλιξη και απολύτως νομιμοποιημένη από τον ίδιο, καθώς προκαταβολικά είχε χαρακτηρίσει αποτυχία, τη μη κατάληψη της δεύτερης θέσης. Η αναιμική άνοδος των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023 και ενώ η Ν.Δ υποχώρησε στις δυνάμεις του κέντρου δεν μπορεί να κρύψει άλλο, τον ελέφαντα μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη.
Δεν είναι άλλος από την έλλειψη ηγετικότητας (που λέει και ο Στ. Κασσελάκης) του προέδρου του, η οποία μεταφράζεται σε αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει το στοίχημα έκφρασης του λεγόμενου προοδευτικού χώρου ως εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. 
Αμέσως μετά το αποτέλεσμα της κάλπης ο Ν. Ανδρουλάκης έκανε ότι δεν κατάλαβε. Έδειξε προς μια αφηρημένη «προοδευτική χάρτα» που «θα συγκροτηθεί μέσα από πολιτικές πρωτοβουλίες διαλόγου με τις δημιουργικές και πάνω απ όλα πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας για να υπάρξει πριν από τις εθνικές εκλογές μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας».
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το αίτημα κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ να παραμερίσει. Απέναντι του παίρνουν θέσεις Ν. Παπανδρέου, Π. Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χάρης Δούκας (αναμένεται παρέμβαση με άρθρο σε Κυριακάτικη εφημερίδα), Μανώλης Χριστουδουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο βουλευτής Αρκαδίας και αντιπρόεδρος της Βουλής αποτύπωσε πλήρως το διά ταύτα σε μια επίσημη επιστολή του στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.   «Χρειαζόμαστε μία ισχυρή επανεκκίνηση!
Μία νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις», αναφέρει στο σχετικό αίτημα για άμεση σύγκληση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ για να οριστεί και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Με απλά λόγια ζητεί εκλογή ηγεσίας μέχρι το τέλος του χρόνου, και όχι τον Δεκέμβριο του 2025, οπότε λήγει κανονικά η θητεία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το αίτημα απορρίπτεται από πηγές της Χαριλάου Τρικούπη  που ανέφεραν ότι δεν θα επιτραπεί η εσωστρέφεια με αιχμές στους επισπεύδοντες δηλαδή «εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων». Από τη μέχρι τώρα απάντηση προκύπτει πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει επίγνωση ότι μια μετωπική με το σύνολο των στελεχών που τον βάζουν στο κάδρο για την αποτυχία, δεν θα τον ωφελήσει. Αλλάζει και τη ρητορική του μιλώντας για τις αναγκαίες κινήσεις περί ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης. 

Κατερίνα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια: