Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας

Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης των ευρωεκλογών ήρθε να επιβεβαιώσει μια πραγματικότητα που θέλει το εκλογικό σώμα κουρασμένο, αλλά και δυσαρεστημένο, ένα εκλογικό σώμα, που ζητά περισσότερα και ταυτόχρονα μια πραγματικότητα που θέλει την κυβέρνηση, ένα χρόνο μετά την επανεκλογή της, να διατηρεί την αδιαμφισβήτητη πολιτική κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ακόμη και με απώλειες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου «διαβάζουν» το αποτέλεσμα ως ένα μήνυμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση και ταυτόχρονα, ως ένα μήνυμα ότι οι πολίτες ζητούν να «τρέξει» πιο γρήγορα το κυβερνητικό έργο και να διορθωθούν λάθη και αστοχίες.
Έχοντας πλέον το αποτέλεσμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου ως αφετηρία, η κυβέρνηση έχει έναν ανοιχτό πολιτικό διάδρομο τριών ετών έως τις εθνικές κάλπες του 2027. Έως τότε... το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει να διαχειριστεί καμία εκλογική αναμέτρηση. Αντιθέτως, έχει να διαχειριστεί ουκ ολίγα σημαντικά θέματα, που παραμένουν άλυτα και ζητούν επειγόντως παρεμβάσεις, ώστε να αλλάξει στους πιο κρίσιμους τομείς η εικόνα της χώρας και να προσεγγίσει επιτέλους την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν ότι «πρέπει να ακούσουμε με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτών, να ανταποκριθούμε στα αιτήματα και στις προσδοκίες τους». Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες διορθωτικές κινήσεις, που θα επιλεγούν ως αναγκαίες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα γίνουν γρήγορα, όπως τάχιστα θα πρέπει η κυβέρνηση να ανταποκριθεί και στις προκλήσεις, που έχει μπροστά της.
Η οικονομία θα είναι ο καταλύτης για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού. Με δεδομένο ότι από την επαύριον κιόλας, η Ευρώπη επιστρέφει σε ένα σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο κανόνων, αποτελεί ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία να διατηρήσει το θετικό πρόσημο τα επόμενα χρόνια.
Αυτό σημαίνει, καταρχάς, τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και την ενίσχυση των επενδύσεων, προκειμένου να συνεχιστεί η μείωση της ανεργίας και να υπάρχει το κατάλληλο οικονομικό περιβάλλον, που θα επιτρέψει την αύξηση των εισοδημάτων, κεντρική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτό το πλαίσιο, η λειτουργία της αγοράς, βάσει κανόνων και ελέγχου εφαρμογής τους, θα είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκτιμάται από αξιωματούχους, όπως η Κριστίν Λαγκάρντ, ότι θα επιμείνουν.

«Στοίχημα» για την κυβέρνηση να παραμείνει στον μεταρρυθμιστικό δρόμο και να προχωρήσει σε τομές για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την κάλυψη κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού, τη βελτίωση των υποδομών, την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων, όπως η πλήρης ανάπτυξη των απογευματινών χειρουργείων, η αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων και ψηφιακών καινοτομιών προς όφελος των ασθενών, η επέκταση των προγραμμάτων προληπτικών εξετάσεων, αποτελούν βασικούς άξονες για την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ τα επόμενα τρία χρόνια.
Εξίσου κομβικές και οι αλλαγές στον χώρο της παιδείας, όπου μετά τη λειτουργία των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, έρχεται η αναμόρφωση του σχολείου, με νέα βιβλία και αλλαγή φιλοσοφίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Πρόκληση για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων, που έχουν ήδη αξιολογηθεί ως σημαντικά από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως το δημογραφικό και το στεγαστικό. Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μέτρα στήριξης των οικογενειών, για παράδειγμα των τρίτεκνων, αλλά και νέο, δεύτερο, πρόγραμμα «Σπίτι μου», ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση και με τις Βρυξέλλες, ώστε να χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους.

Μέσα στην επόμενη τριετία, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να έχει προχωρήσει περαιτέρω τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, λύνοντας τον γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας και απλοποιώντας τη σχέση του πολίτη με το δημόσιο, αλλά και να αξιοποιήσει στο έπακρο την τεχνολογία σε κάθε τομέα, που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη, για παράδειγμα την πολιτική προστασία.
Τα επόμενα τρία χρόνια, όμως, η κυβέρνηση καλείται να λειτουργήσει μέσα σε ένα ασταθές και απρόβλεπτο διεθνές περιβάλλον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει σε πρώτο πλάνο τη διεθνή θέση της χώρας, επιδιώκοντας να βρίσκεται στον πυρήνα των εξελίξεων και των διεθνών συνομιλιών για τα μείζονα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, έχοντας πλέον και τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Παράλληλα, διατηρώντας σε ήπιους τόνους τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κι έχοντας δρομολογήσει τα εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσιάζεται η δυνατότητα να προωθηθούν προτάσεις, όπως η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και η δημιουργία ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής πυραυλικής ασπίδας, με το θέμα να τίθεται και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 27. Μείζονα για την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, αλλά και οι κινήσεις των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της πολιτικής τιμολόγησης των πολυεθνικών.

Όλο αυτό το πλέγμα πολιτικών, δεν φτάνει απλώς να υπάρχει στα χαρτιά. Οι πολίτες, με την ψήφο τους, όπως και με την αποχή τους από τις κάλπες, έδειξαν ότι τα περιθώρια ανοχής στενεύουν. Ίσως ανάλογο να είναι το μήνυμα και για την αντιπολίτευση, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει τα ποσοστά της εκλογικής συντριβής του, που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση, πολύ χαμηλότερα, προφανώς, από το 23% των τελευταίων ευρωεκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: