Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Φυγή προς τα εμπρός με επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

Όποιος ανέμενε δομικό, σαρωτικό και συθέμελο ανασχηματισμό, προκειμένου να υποδηλωθεί με θεαματικό τρόπο, ότι ελήφθη το μήνυμα της κάλπης και της κοινωνικής δυσαρέσκειας, δε διάβασε σωστά όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης, ήδη από το βράδυ της Κυριακής. 
Η ανασύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο πρωθυπουργός, ήταν απολύτως συμβατή με την αντίληψή του, πως όσο μετράνε τα πρόσωπα, άλλο τόσο και ακόμη περισσότερο μετράνε οι κεντρικές πολιτικές, η στοχοθεσία, το αποτέλεσμα, οι προτεραιότητες.
Στα παραπάνω χρειάζεται να βασιστεί ξανά το νέο κυβερνητικό σχήμα για τη φυγή προς τα εμπρός... και τον εμπλουτισμό της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να επιλύει προβλήματα, αλλά και να αντιμετωπίζει με επιτυχία κρίσεις.
Οι απομακρύνσεις υπουργών και υφυπουργών, σαφώς συνδέονται με τον επιμερισμό ευθυνών. Ταυτοχρόνως όμως προσδιορίζουν επακριβώς τους τομείς στους οποίους η κυβέρνηση - κατά την πρόσφατη κρίση των πολιτών - χωλαίνει, και πρέπει να ανασκουμπωθεί, για να τρέξει μπροστά πιο στοχευμένα και πιο αποτελεσματικά.
Μετριάζοντας την αυταρέσκεια της και αφαιρώντας τα φίλτρα που παρεμβάλλονται, ανάμεσα στην πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες και στην ευνοϊκή αποτίμηση των προσπαθειών που καταβάλλονται. Σημασία έχει, τι προσλαμβάνει ως πραγματικότητα η κοινωνία. Και η πραγματικότητα της κοινωνίας ορίζεται από τη στενή, στενότατη έννοια της καθημερινότητας της. Και καλύτερη καθημερινότητα σημαίνει λειτουργικότερο, φιλικότερο, αξιόπιστο, δικαιότερο κράτος και υπηρεσίες.

Ο κ. Θεοδωρικάκος στο πόστο του Υπουργού Ανάπτυξης, διαδεχόμενος τον Κώστα Σκρέκα, καλείται να αποδείξει ότι το κράτος, μπορεί να επιβάλει τους κανόνες του, εκεί που χρειάζεται, βάζοντας φρένο στην απληστία της αισχροκέρδειας, για την οποία έχει μιλήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ενισχύοντας περαιτέρω το οπλοστάσιο της πολιτείας και εντείνοντας τη μάχη απέναντι σε εγχώριες και πολυεθνικές επιχειρήσεις που έχουν μετατρέψει τα ελληνικά Super Market στο Ελντοράντο τους.

Ενθαρρύνοντας και αναλαμβάνοντας κρατική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ισχυρού καταναλωτικού κινήματος, που θα λειτουργεί υποστηρικτικά στους μηχανισμούς ελέγχου της Πολιτείας και θα επιβάλει τον «ανταγωνισμό» στα διάφορα καρτέλ που είδαν την κανονικότητα ως ευκαιρία. Εξηγώντας (λιγάκι απλοικά) στον κόσμο, ότι στη χώρα δε ζουν μόνο σχεδόν 10 εκ. καταναλωτές αλλά και άλλα 30 εκατ. τουριστών.

Η στήριξη και ο αναπροσανατολισμός του αγροτοδιατροφικού τομέα, μέσα στο περιβάλλον που δημιουργεί η κλιματική κατάρρευση, (και) υπερβαίνει την απαίτηση του κακώς νοούμενου συντεχνιασμού στον οποίο είχαμε συνηθίσει. Είναι υπόθεση επιβίωσης.

Το ίδιο ισχύει και για το ευθέως συνδεόμενο σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Η τοποθέτηση στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των κυρίων Κ. Τσιάρα και Χρ. Κέλλα - που προέρχονται από την περιοχή- επιδιώκει να συμβολίσει τη διπλή μάχη. Χωρίς αμφιβολία τα πρόσωπα του νέου υπουργού και υφυπουργού, συνδέονται και με την πολιτική μάχη που πρέπει να δοθεί για να αποκτήσει ξανά η Ν.Δ τα ερείσματά της, στην περιοχή και στον αγροτικό κόσμο.

Αντίστοιχα, την ίδια αναγκαιότητα υπηρετούν και οι τοποθετήσεις υπουργών και υφυπουργών με αναφορά στη Βόρειο Ελλάδα, όπου η Ν.Δ έχασε αρκετές δυνάμεις στην αναμέτρηση με εμφανείς και αφανείς δυνάμεις.

Όπως οι πολιτικές έχουν πάψει να προσδιορίζονται ως δεξιές ή αριστερές και έχουν ως μόνο πρόσημο το εάν καλύπτουν ανάγκες και απαντούν σε προβλήματα, έτσι και η ανασύνθεση της κυβέρνησης θα κριθεί από το πόσο άμεσα και πόσο αποτελεσματικά θα απαντηθούν τα ζητούμενα της κοινωνίας.

Χωρίς όμως άτακτες και συγκυριακές υποχωρήσεις, από επιλογές που μπορεί να έχουν πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, αλλά που είναι αναγκαίες για να αποκατασταθούν δομικές και παραδοσιακές αδικίες. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ν.Δ χρειάζεται να… κλέψει λίγη από τη «τεχνογνωσία» των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη των οποίων, είχαν εξαιρετικά ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινής μοίρας και της ανάγκης στα δύσκολα να βγαίνουν όλοι μαζί μπροστά. Στη Ν.Δ έχουν ευκολότερο να ψάχνουν πλάτη να κρυφτούν όταν το πράγμα στραβώνει… Όχι πολύ έντιμο απέναντι και σε έναν πρωθυπουργό που πέταξε από το γραφείο του το εγχειρίδιο «φορτώνεις την ευθύνη στον υπουργό και καθάρισες».

Κατερίνα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια: