Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Πρόστιμο έως 3.000 ευρώ και αυτόφωρο για μια αθώα συνήθεια του καλοκαιριού - Τι ισχύει

Οι διακοπές με το αυτοκίνητο μπορεί να μας στοιχίσουν και μάλιστα ακριβά, αν δεν συμμορφωθούμε με τους κανονισμούς που σχετίζονται με την παρουσία του οχήματός μας στη Φύση.
Μπαίνοντας δειλά-δειλά στην περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, η ιδέα ακόμα και μιας σύντομης απόδρασης από το κλεινόν άστυ πέφτει στο τραπέζι όλο και πιο συχνά, αποτελώντας συχνά την αφετηρία μιας αυθόρμητης εξόρμησης στη Φύση.
Οι εξορμήσεις αυτές, βέβαια, θα πρέπει να περιστοιχίζονται από τον απαραίτητο σεβασμό, όχι μόνο προς το περιβάλλον αλλά και προς τους γενικότερους «κανόνες» που έχουν θεσπιστεί ώστε να μπορούμε όλοι μας να... απολαμβάνουμε την καλοκαιρινή Φύση.
Ο λόγος για τους κανόνες που διέπουν τη διανυκτέρευση εντός του οχήματος σε χώρους που δεν προβλέπεται να συμβεί κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν είναι δημόσιοι.
Ας δούμε, λοιπόν, τι θα συμβεί αν κάποιος πάρει την απόφαση να πραγματοποιήσει τις διακοπές του, χρησιμοποιώντας για κατάλυμα το αυτοκίνητό του ή ακόμα και ένα αυτοκινούμενο όχημα.

Αρχικώς να ξεκαθαρίσουμε ότι ένα όχημα οφείλει να τηρεί τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να μην παραμένει σε σημεία που απαγορεύεται η στάθμευση ή σε σημεία που δυσχεραίνει την κυκλοφορία άλλων οχημάτων.
Από εκεί και πέρα, αν πάρει κάποιος την απόφαση να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο ως κατάλυμα, έστω και για μία διανυκτέρευση, οφείλει να γνωρίζει ότι υπάρχουν περιορισμοί οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο που θα επιλέξει να το κάνει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται στην ελληνική επικράτεια και τιμωρείται αυστηρά αν και εφόσον διαπιστωθεί και βεβαιωθεί η παράβαση από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Βέβαια, αν επιλέξει κανείς να διανυκτερεύσει στο όχημά του, χωρίς να προχωρήσει στην ανάπτυξη στοιχείων που συνιστούν εγκατάσταση, όπως τραπεζοκαθισμάτων ή τέντας δεν προκύπτει παράβαση και αντιστοίχως κάποιο χρηματικό πρόστιμο.

Σε αντίθεση περίπτωση, όταν δηλαδή εντοπιστούν στοιχεία που συνιστούν εγκατάσταση σε χώρο στον οποίο δεν προβλέπεται, τότε το χρηματικό πρόστιμο ξεκινά από τα 300 ευρώ/άτομο ή ανά όχημα, ενώ μπορεί να ασκηθεί και μήνυση με συνέπεια οι παραβάτες να οδηγηθούν στις δικαστικές αίθουσες και οι ποινές να αγγίξουν ακόμα και τα 3.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: