Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Χάρβαρντ: Εχθρός της άνοιας το «θαυματουργό» ελαιόλαδο

Ακόμα και μισό κουταλάκι ελαιόλαδο καθημερινά είναι αρκετό να απομακρύνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια.
Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει μια νέα μελέτη επιστημόνων του Χάρβαρντ.
Η ερευνητική ομάδα του κορυφαίου πανεπιστημίου, αφού ανέλυσε δεδομένα χιλιάδων ατόμων, διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 7 γραμμάρια ελαιόλαδου καθημερινά είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια.
Όπως είναι γνωστό, εξάλλου, προηγούμενες έρευνες είχαν επισημάνει τα οφέλη της μεσογειακής... διατροφής για την υγεία, με τους ερευνητές πλέον να υποστηρίζουν ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της μεσογειακής διατροφής είναι ακριβώς η καθημερινή χρήση του ελαιόλαδου.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία 92.383 ασθενών και διαπίστωσαν ότι 4.751 είχαν πεθάνει από αιτίες που σχετίζονται με την άνοια. 
Συγκρίνοντας τις ιατρικές πληροφορίες με τη διατροφή τους, διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο την ημέρα κατά τη διάρκεια της μελέτης, είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια. 
Η ερευνητική ομάδα σημείωσε επίσης ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες είχαν αντικαταστήσει το βούτυρο, τη μαγιονέζα και άλλα φυτικά έλαια με ελαιόλαδο, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα ποσοστά άνοιας. 
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open».

Δεν υπάρχουν σχόλια: