Άξονας πρώτος, η συνέχιση του κυβερνητικού έργου μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, όποτε θα κλείσει τις εργασίες της η Βουλή.
Άξονας δεύτερος, η υλοποίηση μιας προεκλογικής εκστρατείας με στόχο τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων, που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία στις διπλές εθνικές κάλπες του 2023 και η δημιουργία «αναχώματος» απέναντι στη χαλαρή ψήφο και την ψήφο διαμαρτυρίας, μέσω της ανάδειξης του έργου που έχει παραχθεί, των μεταρρυθμίσεων, που έχουν προωθηθεί και των αλλαγών σε κομβικούς τομείς, όπως η οικονομία, το κράτος, η υγεία και η παιδεία...
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να πάρουν την κοινοβουλευτική οδό, νομοσχέδια τα οποία έχει ήδη εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο. Μεταξύ αυτών, το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, το σχέδιο για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, το στρατηγικό σχέδιο για τη στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία, το νομοσχέδιο για την παροχή κινήτρων και μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως και η αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ενόσω οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες προχωρούν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκινήσει ένα μπαράζ περιοδειών και στις 13 περιφέρειες της χώρας, επικοινωνώντας το κυβερνητικό έργο, αλλά και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα επόμενα τρία χρόνια, έως τις εθνικές εκλογές του 2027.
Με βάση τον θετικό λόγο, την ανάδειξη της έλλειψης προγραμματικού σχεδίου από την αντιπολίτευση και την ανάγκη η χώρα να παραμείνει πολιτικά σταθερή, ώστε να μην τεθούν εν αμφιβάλω όσα έχουν επιτευχθεί, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και να προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός θα θέτει το διακύβευμα της κάλπης και το δίλημμα προς τους πολίτες, σημειώνοντας τον διπλό χαρακτήρα της εκλογικής αναμέτρησης, ευρωπαϊκό και εθνικό, που θα συνοψίζεται στο τρίπτυχο σταθερότητα ή περιπέτειες, ανάπτυξη ή νέα πειράματα, μεταρρυθμίσεις ή οπισθοδρόμηση.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η συσπείρωση της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη ενός ποσοστού ανάλογου με την επίδοση των περασμένων ευρωεκλογών του 2019, δηλαδή της τάξεως τουλάχιστον του 33%. Οι δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν της εορτής του Πάσχα έδειχναν την κυβέρνηση να έχει επιστρέψει στα ποσοστά αυτά, καλύπτοντας μέρος των απωλειών, που είχαν καταγράφει το προηγούμενο διάστημα.
Με τις σχέσεις με την Εκκλησία να φαίνεται να έχουν αποκατασταθεί σε ένα σημαντικό βαθμό, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η βασική «δεξαμενή» στην οποία θα πρέπει να απευθυνθούν δεν είναι τόσο οι διαρροές προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», που αποτυπώνεται στις μετρήσεις, αποτελεί ένα 10% του εκλογικού σώματος κι έχει τα χαρακτηριστικά του μεσαίου χώρου, κυρίως ψηφοφόρους που έχουν στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση στο παρελθόν. Αναζητούν συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων, από την καθημερινότητα και τις μεταρρυθμίσεις έως την ενίσχυση των εισοδημάτων, ώστε η χώρα να προσεγγίσει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Σε αυτά τα αντανακλαστικά «ακουμπούν» τα διλήμματα της κάλπης, που τίθενται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα ζητά την επαναβεβαίωση της στήριξης των πολιτών στην κυβέρνηση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει, με προοπτική το τέλος της τετραετίας.
Επί ποδός όλο το επόμενο διάστημα θα βρεθεί το σύνολο του κομματικού μηχανισμού, με ιδιαίτερο βάρος να πέφτει εκτός από τον Πρωθυπουργό και στους 12 κορυφαίους υπουργούς, οι οποίοι έχουν αναλάβει υπ’ ευθύνη τους από μια περιφέρεια της χώρας. Ιδιαίτερης σημασίας, το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις περιοχές εκείνες, όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες «ρωγμές» της κομματικής βάσης, όπως για παράδειγμα η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία, όπου αποτυπώνεται μεγαλύτερη ενίσχυση των κομμάτων στα δεξιά της κυβέρνησης.
Εν μέσω μιας πυκνής προεκλογικής περιόδου, ιδιαίτερης βαρύτητας είναι στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το τετ α τετ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, την ερχόμενη Δευτέρα στην Άγκυρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου