Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Το οικονομικό "πακέτο" Μητσοτάκη εν όψει των ευρωεκλογών

"Άπαντες στον δρόμο και κοντά στους πολίτες"
Σε αυτήν τη φράση-κλειδί συμπυκνώνεται η στρατηγική της "γαλάζιας" παράταξης, που φουλάρει τις μηχανές της εν όψει του... εκλογικού ραντεβού της 9ης Ιουνίου.
Από την Τρίτη του Πάσχα και με το πέρας της ολιγοήμερης... πολιτικής ανάπαυσης υπουργοί, βουλευτές, υποψήφιοι ευρωβουλευτές και στελέχη της οδού Πειραιώς, μοιρασμένοι σε κλιμάκια, θα ξεκινήσουν τις περιοδείες τους στις 13 περιφέρειες της χώρας. 
Κεντρικός στόχος των μικτών "γαλάζιων" ομάδων η ζύμωση με την κοινωνία, η ανάλυση του κυβερνητικού έργου της τελευταίας πενταετίας, η παρουσίαση των μεγάλων τομών που θα... τρέξουν στον καθαρό διάδρομο ο οποίος ανοίγεται μετά τις κάλπες για την Ευρωβουλή, αλλά και το διακύβευμα της επερχόμενης αναμέτρησης. "Να δώσουμε όλοι μαζί αυτόν τον αγώνα. Όσα στοιχήματα βάλαμε πριν τις εθνικές εκλογές του 2023 τα κερδίσαμε. Τώρα πρέπει να περάσουμε τον επόμενο πήχη", επισημαίνουν μιλώντας στο "Κ" παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δε, να έχει δώσει το σύνθημα της γενικής αντεπίθεσης, μετά και την ολοκλήρωση του πυκνού κύκλου επαφών του με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι πέντε εβδομάδες εκστρατείας που απομένουν θεωρούνται κομβικές για την κατάκτηση του 33%, σε ένα δημοσκοπικό momentum θετικό για την κυβερνητική παράταξη.

Οι έξι λέξεις

Όπως σε κάθε προεκλογική περίοδο, έτσι και σε αυτήν που η χώρα διανύει τον τελευταίο μήνα οι κομματικοί μηχανισμοί ποντάρουν σε λέξεις-αιχμή, προκειμένου τα σήματα που εκπέμπονται προς το εκλογικό σώμα να είναι διαυγή και, ταυτόχρονα, να υπηρετούν τον επικοινωνιακό τους χαρακτήρα. Για το Μέγαρο Μαξίμου και την οδό Πειραιώς οι λέξεις αυτές ήδη πρωταγωνιστούν στις δημόσιες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και αποτελούν τις βάσεις επάνω στις οποίες χτίζονται τα "γαλάζια" αφηγήματα στην πορεία προς την ευρωκάλπη. "Σταθερότητα". "Συνέχεια". "Συνέπεια". "Ευρώπη". "Οικονομία". "Καθημερινότητα". 
Σε αυτές τις έξι λέξεις προβάλλονται άπασες οι αποχρώσεις της αντεπίθεσης της Ηρώδου Αττικού 19, τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει, με όλο και μεγαλύτερη ένταση, τα ευρωπαϊκά και εθνικά διλήμματα της 9ης Ιουνίου.
"Θέλουμε να εξακολουθούμε σε αυτή την πορεία –παρά τις δυσκολίες– εθνικής σιγουριάς, οικονομικής ανακούφισης ή να ρισκάρουμε όλα όσα έχουμε πετύχει ως τώρα με αψήφιστες αποφάσεις και με νέα πειράματα; 
Είμαστε έτοιμοι να δυναμώσουμε τις ελληνικές διεκδικήσεις στην Ευρωβουλή ή θα στείλουμε εκεί εκπροσώπους που κατηγορούν τον τόπο και την πατρίδα σε κάθε ευκαιρία; 
Και, τελικά, θα επιστρέψουμε στην καθήλωση ή θα διατηρηθούμε σε αυτή την ανοδική τροχιά των μεταρρυθμίσεων; 
Σε αυτά τα συγκεκριμένα ερωτήματα καλούμαστε να απαντήσουμε", τονίζει.

Η αιχμή

Εάν κάτι γνωρίζει καλά το Μέγαρο Μαξίμου, αυτά τα τελευταία πέντε έτη, είναι ότι το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα σε μια εκλογική αναμέτρηση κρίνεται, κατά κύριο λόγο, από την πορεία της οικονομίας και την... τσέπη των πολιτών.
Με την ακρίβεια να αποτελεί (όπως γίνεται εμφανές σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης) το μέγιστο από τα... αγκάθια που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, Ηρώδου Αττικού 19 και συναρμόδια υπουργεία εκπέμπουν το μήνυμα της καθημερινής μάχης όσο ο πρωθυπουργός επισημαίνει, σε κάθε ευκαιρία ότι, με βάση το κλειδί της δημοσιονομικής ισορροπίας, το... γαλάζιο οικοσύστημα θα συνεχίσει να στηρίζει τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σε χρόνο παράλληλο, κυβερνητικός και κομματικός μηχανισμός... ποντάρουν σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία τόσο στην προστιθέμενη αξία που παράγει η ανάπτυξη όσο και στα θετικά μέτρα που είτε έχουν ήδη λάβει... σάρκα και οστά είτε θα πάρουν σειρά προς υλοποίηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Και σε αυτό το "πακέτο", που θα προβάλλει συνεχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις περιοδείες του, πρωταγωνιστούν:
- Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου, φτάνοντας στο ύψος των 830 ευρώ για περίπου 600.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
- Το πριμ αποδοτικότητας 15% στον δημόσιο τομέα, που έρχεται να προστεθεί στις αυξήσεις μισθών και επιδομάτων, οι οποίες ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024.
- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, με κόστος 215 εκατομμύρια ευρώ (προγραμματίζεται και μια δεύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2027).
- Η θεσμοθέτηση της μόνιμης επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο των αγροτών, με κόστος 100 εκατομμύρια ευρώ.
- Η δεύτερη δόση της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος
, που θα σημάνει και την κατάργηση της συγκεκριμένης επιβάρυνσης.
- Η νέα αύξηση στις συντάξεις.
- Η παράταση της αναστολής του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές.
- Η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών
.

"Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει και οι αυξήσεις των μισθών θα παραμείνουν. Και το 2027 θα είμαστε εδώ και θα έχουμε υλοποιήσει τη δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1.500 ευρώ", επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντίστροφη μέτρηση


Ξορκίζοντας τη χαλαρή ψήφο και ζητώντας από τους πολίτες να δώσουν δυναμικό "παρών" στην κάλπη των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός σηκώνει, αμέσως μετά το τριήμερο της εορτής του Πάσχα, την αυλαία των εντός και εκτός Αττικής περιοδειών του.

Ταυτόχρονα, σημείο αναφοράς στη... γαλάζια προεκλογική εκστρατεία θα αποτελέσει και η εκκίνηση της καμπάνιας, η οποία θα έχει ευρωπαϊκό, αλλά και εθνικό αποτύπωμα. "Αυτούς τους δέκα μήνες από τις εθνικές κάλπες του Ιουνίου έχουμε πετύχει μικρές και μεγάλες νίκες για τους πολίτες. Και αυτές ακριβώς οι νίκες προς όφελος της κοινωνίας θα βρίσκονται στο επίκεντρο της καμπάνιας που θα... τρέξει τις επόμενες πέντε εβδομάδες. Δίπλα στον νέο δικαστικό χάρτη προστίθενται η επιστολική ψήφος, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, οι ανακαινίσεις στα νοσοκομεία, οι μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα, όπως αυτό της μητρότητας, που επεκτάθηκε για εννέα μήνες στις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες. Αυτές τις πρωτοβουλίες μας θα επικοινωνήσουμε στους πολίτες, μαζί με τις επόμενες μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε", σημειώνουν στο "Κ" κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια: