Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Η υποψηφιότητα Μπελέρη και η επόμενη μέρα σε Χειμάρρα, Ελληνοαλβανικά

Η μάχη για τη Χειμάρρα και τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό δεν σταμάτησε με την επιβολή τετελεσμένων από τον Ε. Ράμα αλλά θα συνεχιστεί πλέον και από το Ευρωκοινοβούλιο εφόσον ο Φ. Μπελέρης εκλεγεί ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.
Ήδη η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ενώ ο ίδιος παραμένει κρατούμενος από τον Ε. Ράμα στις φυλακές του Φίερι, έχει δώσει αέρα στους ομογενείς που εκλαμβάνουν την κίνηση αυτή και την απόφαση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη να τον συμπεριλάβει στο Ευρωψηφοδέλτιο ως μήνυμα στήριξης στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό τη στιγμή που η πίστη αυτή είχε κλονισθεί λόγω των εξελίξεων στη Χειμάρρα...
Η υποψηφιότητα Μπελέρη δεν ήταν εύκολη επιλογή για τον Κυρ.Μητσοτάκη.
Και αυτό που βάρυνε δεν ήταν μόνο ότι πρόκειται για ένα ισχυρό όνομα που απευθύνεται σε ένα μεγάλο αριθμό Βορειοηπειρωτών που ζουν και ψηφίζουν στην Ελλάδα, αλλά γιατί δίνει και ένα «πατριωτικό» πρόσημο στην κυβέρνηση της ΝΔ ώστε να απευθυνθεί σε ένα κομμάτι ψηφοφόρων της οι οποίοι έχουν αποστασιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, όπως καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις. Συγχρόνως όμως δίνει μια διαφορετική διάσταση και στην υπόθεση της Χειμάρρας και στην κρίση που έχει προκαλέσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Διότι η υπόθεση της Χειμάρρας δεν κλείνει και δεν πρέπει να κλείσει, όπως το επιδιώκει ο Ε. Ράμα, με την πιθανή εκλογή του Μπελέρη στην Ευρωβουλή.
Ο Φ. Μπελέρη την ημέρα των ευρωεκλογών θεωρητικά θα είναι ακόμη έγκλειστος στις φυλακές του Φίερι καθώς η έκτιση της ποινής του ολοκληρώνεται στις 12 Σεπτεμβρίου (η κάθε ημέρα προφυλάκισης υπολογίζεται για μιάμιση ημέρα έκτισης ποινής).
Σύμφωνα με πληροφορίες η Αλβανική πλευρά προκειμένου να αποφύγει έναν νέο κύκλο εντάσεων και με τις Βρυξέλλες πιθανότατα θα επισπεύσει τη διαδικασία εκδίκασης της έφεσης του Φ. Μπελέρη ώστε η απόφαση να εκδοθεί λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Έτσι με μια μικρή υπολογισμένη μείωση της ποινής ο Φ. Μπελέρης θα αφεθεί ελεύθερος ώστε εάν εκλεγεί να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση Ράμα ότι κρατά στο κελί τον Έλληνα ευρωβουλευτή.

Ο Ε. Ράμα θα απαλλαγεί προς το παρόν από ένα ενοχλητικό «αγκάθι» αλλά ο Φ. Μπελέρη θα έχει πολύ πιο ισχυρό βήμα, αυτό του Ευρωκοινοβουλίου για να προβάλει τα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και να προστατεύσει τα περιουσιακά δικαιώματα των Χειμαρριωτών αλλά και να θέσει τα θέματα των παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου στην Αλβανία.
Ο Ε. Ράμα πιθανότατα θα επιχειρήσει να κλείσει γρήγορα το θέμα της Χειμάρρας προκειμένου να φύγει από την ατζέντα των ελληνοαλβανικών σχέσεων που έχουν οδηγηθεί σε δύσκολο σημείο λόγω του «πραξικοπήματος» που έκανε για την ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου Δημάρχου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ε. Ράμα θα μεθοδεύσει νέες εκλογές ίσως και εντός του Ιουνίου, όπου φυσικά ο Φ. Μπελέρης δεν θα μπορούσε να πάρει μέρος (αφού θα έχει στο ποινικό μητρώο καταδικαστική απόφαση) και θεωρώντας ότι θα κατευνάσει τις ελληνικές αντιδράσεις θα προτείνει τον Βαγγέλη Τάβο για υποψήφιο Δήμαρχο.

Ο Βαγγέλης Τάβος από τα γνωστά και δυναμικά στελέχη της ελληνικής μειονότητας ανήκει όμως στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ε. Ράμα (παρά το πέρασμα του από το κόμμα του Ι.Μέτα) στις τελευταίες εκλογές δεν εξελέγη βουλευτής και πριν δυο μήνες διορίσθηκε περιφερειάρχης Αυλώνας.
Ο Β. Τάβος όμως δεν έχει σχέση με τη Χειμάρρα καθώς κατάγεται από τους Γεωργουτσάτες και αυτό δημιουργεί δυσαρέσκεια ακόμη και στους ομογενείς αλλά και στους Αλβανούς ψηφοφόρους της Χειμάρρας που υποστηρίζουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Στις εκλογές αυτές όποτε κι αν γίνουν θα υπάρξει σοβαρό δίλημμα για τον συνδυασμό του Φ. Μπελέρη αν θα πρέπει να συμμετάσχει με άλλον υποψήφιο δήμαρχο, καθώς είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Ράμα θα λάβει όλα τα «μέτρα» της προκειμένου να κερδίσει τον Δήμο ο δικός της εκλεκτός.

Η αλβανική πλευρά δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να συνεχίσει τις διαρροές για υποτιθέμενα στοιχεία που έχει στη διάθεση της εναντίον του Μπελέρη, τα οποία πάντως δεν παρουσίασε στο Δικαστήριο όλους αυτούς τους μήνες. Ενώ για το περιστατικό της σύλληψης του στα ελληνοαλβανικά σύνορα το 1995, που η αλβανική πλευρά προσπάθησε να συνδέσει με το επεισόδιο της Επισκοπής, έχει εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα και οι δυο φορές που προσπάθησαν οι αλβανικές Αρχές να ανοίξουν και πάλι τον φάκελο αυτό, δεν οδήγησαν πουθενά.
Πάντως, σε ό,τι αφορά τη «βεντέτα» του Ε. Ράμα με τον Φ. Μπελέρη έχει ενδιαφέρον η πληροφορία μας ότι πριν τη μετάβαση του Κυρ.Μητσοτάκη στην Αλβανία τον Δεκέμβριο του 2022 ο Φ. Μπελέρη είχε μεταφέρει το μήνυμα ότι εάν βρισκόταν ένας κοινά αποδεκτός υποψήφιος δεν θα έθετε ο ίδιος υποψηφιότητα για τον Δήμο Χειμάρρας. Όμως ο Ε. Ράμα δήλωσε στην ελληνική πλευρά ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την υποψηφιότητα Μπελέρη προφανώς γιατί πίστευε ότι δεν θα είχε καμία τύχη, και η αντίδραση του άρχισε λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών όταν διαπίστωσε ότι ο Φ. Μπελέρη διεκδικεί με αξιώσεις τον Δήμο Χειμάρρας …

Οι σχέσεις Αθήνας - Τιράνων θα πρέπει να αποκατασταθούν αλλά αυτό είναι στο χέρι αποκλειστικά του Ε. Ράμα, ο οποίος μπορεί να εξασφαλίζει πλέον τον έλεγχο της Χειμάρρας αλλά θα είναι υπό διαρκή επιτήρηση για την παραβίαση στοιχειωδών κανόνων του Κράτους Δικαίου και για προσπάθειες υφαρπαγής ελληνικών περιουσιών. Και θα πρέπει ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός να αποκαταστήσει το έλλειμμα εμπιστοσύνης που ο ίδιος δημιούργησε και με τη Χειμάρρα όσο και με την παρελκυστική τακτική για την υλοποίηση της δέσμευσης του για παραπομπή της οριοθέτησης της ΑΟΖ των δυο χωρών στη Χάγη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: