Ο πρωθυπουργός μίλησε για ανθρώπους με διαφορετικές διαδρομές, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και ισχυρή παρουσία της ομογένειας, στην οποία απευθύνεται ιδιαιτέρως η κυβέρνηση, έχοντας πλέον θεσπίσει την επιστολική ψήφο. Δίνοντας το στίγμα του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για ψηφοδέλτιο εμπειρίας, αλλά και ανανέωσης, ένα ψηφοδέλτιο «βαθιά εθνικό» και ταυτόχρονα «γνήσια ευρωπαϊκό»...
Βασικό στοιχείο η πολυσυλλεκτικότητα και η αντιπροσωπευτικότητα, έννοιες, που, για παράδειγμα, οι υποψηφιότητες του Φρέντη Μπελέρη και της Ελεονώρας Μελέτη, αντικατοπτρίζουν. Ένα στέλεχος της μειονότητας, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, ο οποίος βρίσκεται κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές και μία γυναίκα, με σπουδές –μεταξύ άλλων μιλάει πέντε ξένες γλώσσες- καταξιωμένη στον επαγγελματικό της χώρο, μητέρα, αποτελούν δύο πρόσωπα, που κέντρισαν το ενδιαφέρον για την επιλογή τους από τον πρωθυπουργό.
Είναι σαφές ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη δεν αποτέλεσε μια εύκολη απόφαση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το σενάριο να τοποθετηθεί σε μία θέση του ευρωψηφοδελτίου, διακινήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, με τον πρωθυπουργό να δέχεται εισηγήσεις τόσο υπέρ, όσο και κατά του να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, που προφανώς έχει πολλαπλές προεκτάσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει σε επίπεδο κορυφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ζήτημα Μπελέρη, ως υπόθεση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αλβανία, έχοντας στείλει το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων «περνά» μέσα από τον σεβασμό του κράτους δικαίου.
Με την απόφαση του να συμπεριλάβει, τελικά, τον Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές πρώτον, ότι η υπόθεση του εκλεγμένου Δημάρχου θα παραμείνει προτεραιότητα για την Αθήνα, δεύτερον ότι στοχεύει να απευθυνθεί σε όλα τα εκλογικά κοινά, προχωρώντας σε κινήσεις, που δείχνουν εμπράκτως το πατριωτικό πρόσημο της παράταξής του, εν είδη «απάντησης» στις διαρροές προς τα «δεξιά».
Στο κυβερνητικό επιτελείο κρίνουν ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη, εκτός από τη σημασία, που εκ των πραγμάτων έχει σε ό,τι αναφορά στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μοχλό συσπείρωσης για το εκλογικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας. Η υποψηφιότητα Μπελέρη έρχεται σε συνέχεια και της υποψηφιότητας του Πύρρου Δήμα, ο οποίος, άλλωστε, είχε συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στην Αλβανία, ενός προσώπου, που συγκεντρώνει πολλές και διαφορετικές ιδιότητες.
Ισχυρό είναι και το γυναικείο «αποτύπωμα» στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο. Πριν από έναν χρόνο, κατά την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών, τον Απρίλιο του 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην Ελεονώρα Μελέτη, μιλώντας τόσο για τα μεγάλα θέματα επικαιρότητας, όπως τα Τέμπη, με πολύ πρόσφατη τότε την τραγωδία, την κακοποίηση των γυναικών, όσο και για την οικογένειά του. Ένα χρόνο αργότερα, η Ελεονώρα Μελέτη βρίσκεται στο ευρωψηφοδέλτιο, ως μία γυναίκα εργαζόμενη, καταξιωμένη, με επάρκεια και μητέρα, έχοντας δηλαδή τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης Ελληνίδας, που επιχειρεί να συνδυάσει πολλαπλούς ρόλους. Σε εκείνες τις Ελληνίδες απευθύνεται και η κυβέρνηση, με την υποψηφιότητα αυτή.
Βασικό χαρακτηριστικό του ευρωψηφοδελτίου και το «στοίχημα» της διεύρυνσης, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να κερδίσει, διατηρώντας την πολιτική του υπεροχή στον χώρο του κέντρου. Συνολικά πέντε πρόσωπα, προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους «42». Πρόκειται για την πρώην υπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου, τον πρώην διπλωματικό σύμβουλο του Νίκου Ανδρουλάκη, Σωτήρη Σέρμπο, τον πρώην αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Σπύρο Καρανικόλα, την ολυμπιονίκη και αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου και τον Πύρρο Δήμα, ο οποίος έχει διατελέσει επίσης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Το στίγμα της ανανέωσης, αλλά και της συνέχειας, δίνουν τα νέα πρόσωπα, μεταξύ αυτών, ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, η Νόνη Δούνια πρώην βουλευτής, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο παρουσιαστής Γιώργος Αυτιάς, η παρουσιάστρια Βίκυ Φλέσσα και ο Γιώργος Μουρούτης, διευθυντής του γραφείου τύπου του Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.
Εκ νέου υποψήφιοι θα είναι και οι νυν ευρωβουλευτές Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Μαρία Σπυράκη και Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη σχολίαζαν για τους 42 υποψήφιους, ότι πρόκειται για πρόσωπα τα οποία μπορούν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο να διεκδικήσουν για την Ελλάδα και τους Έλληνες, στελέχη που θα σταθούν απέναντι σε όσους δυσφημούν την ίδια τους τη χώρα μέσα στην ευρωβουλή, όπως σημείωναν, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση ευρωβουλευτών της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως το τελευταίο διάστημα.
Το ευρωψηφοδέλτιο εγγυάται μια ισχυρή εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες και τη σταθερότητα και τη συνέχεια στο εσωτερικό, έλεγαν χαρακτηριστικά, την ώρα, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμιζε ότι οι ευρωεκλογές είναι οι τελευταίες κάλπες πριν τις επόμενη εθνική αναμέτρηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα διαμορφώσει και το πολιτικό κλίμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου