Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Προεκλογική περίοδος στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου έρχονται να προσθέσουν στο προεκλογικό κάδρο τις κλιμακούμενες γεωπολιτικές αναταράξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που καθιστούν τις όποιες βεβαιότητες παντελώς άκυρες.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τα όσα διαδραματίζονται στην ευρύτερη γειτονιά της χώρας, κινούμενη σε δύο άξονες
Αφενός, επιχειρεί να δηλώσει παρούσα στις πρωτοβουλίες, που θα αναπτυχθούν, μένοντας σταθερή στη θέση στήριξης σε κάθε προσπάθεια εκτόνωσης της νέας έντασης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη ανάρτηση του, αφετέρου προετοιμάζεται... να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις, όχι μόνο σε γεωπολιτικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.
Η Αθήνα καταδικάζοντας εξαρχής την επίθεση του Ιράν και ταυτόχρονα απευθύνοντας μήνυμα για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές, προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, ευθυγραμμίζεται με τις φωνές, που αναπτύσσονται διεθνώς, σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, όπου έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας.
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκεται και το ενδεχόμενο ντόμινο επιπτώσεων, που θα μπορούσε να πυροδοτηθεί στον τομέα του εμπορίου και των διεθνών αγορών, συνυπολογίζοντας τις συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Στη σκιά των νέων δεδομένων θα προχωρήσει και η προεκλογική περίοδος. 
Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, με κυβερνητικά στελέχη να υπογραμμίζουν ότι στόχος είναι η σύνθεση του να στέλνει ένα διπλό μήνυμα, αυτό της παρουσίας προσώπων, που θα μπορούν να υπηρετήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις ελληνικές θέσεις και να ισχυροποιήσουν το ρόλο της χώρας, αλλά και το μήνυμα της διεύρυνσης της Νέας Δημοκρατίας, με στελέχη προερχόμενα από άλλους χώρους.
Στη στρατηγική της κυβέρνησης το διάστημα, που απομένει, έως τις κάλπες των ευρωεκλογών, κομβικό στοιχείο θα αποτελεί η ανάδειξη των διαφορών ανάμεσα στη δική της στάση σε μείζονα θέματα και στη στάση της αντιπολίτευσης, ιδιαιτέρως του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθώντας το σκεπτικό, που θέλει την ύπαρξη ενός αντιπάλου, ώστε να επιτευχθεί η συσπείρωση όλων των δυνάμεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη βάλει απέναντι του τον Στέφανο Κασσελάκη, την ώρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει και δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση, αλλάζοντας τα δεδομένα των τελευταίων μηνών, που πρόκριναν το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη να ακολουθεί μετά τη Νέα Δημοκρατία στην εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην καθιερωμένη ανάρτηση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και τη στάση, που τήρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μιλώντας για «αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων απέναντι σε ένα μεγάλο και ιδιαίτερα ευαίσθητο πολυπαραγοντικό κοινωνικό θέμα», αλλά και «στρουθοκαμηλισμό, ιδεολογικές αγκυλώσεις και φθηνό λαϊκισμό».
Το θέμα είχε αναδείξει τις προηγούμενες ημέρες, με ανακοινώσεις της η κυβέρνηση, βάζοντας στο στόχαστρο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιώργος Τσίπρας, που αντέδρασαν στο μέτρο της αποζημίωσης των καταστροφών μέσα στα σχολεία από τους γονείς των μαθητών, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για βανδαλισμούς.
Αντίστοιχα, στις πολιτικές, που εφαρμόζονται με στόχο την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τα κόμματα ότι απαξιώνουν και μηδενίζουν, για αντιπολιτευτικούς λόγους, όσα έχουν γίνει, παρουσιάζοντας στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α, σύμφωνα με τα οποία η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΕΣΥ κατά 50%, τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στη μείωση κατά 2 μονάδες της ιδιωτικής δαπάνης υγείας των πολιτών, κάνοντας λόγο για «απάντηση στις συνθηματολογικές κραυγές της αντιπολίτευσης που μιλούν για δήθεν ιδιωτικοποίηση της υγείας ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο».

Ως ένα από τα μείζονα ανοιχτά θέματα, που αναγνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι η ακρίβεια. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις παρεμβάσεις του, είτε κατά τη διάρκεια περιοδειών, είτε στις αναρτήσεις του, κάνει ιδιαίτερη αναφορά, αναγνωρίζοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ροκανίζουν, όπως υπογραμμίζει, το εισόδημα των νοικοκυριών, δίνοντας έμφαση, όμως, τόσο στις αυξήσεις που έχουν δρομολογηθεί -στον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις, το δημόσιο- όσο και στη διαφαινόμενη πτωτική πορεία, που καταγράφεται στον πληθωρισμό των τροφίμων.
Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε ανακοινώσεις για τα μόνιμα μέτρα, που προγραμματίζονται για το 2025, ενισχύοντας την εικόνα ενός στοχευμένου και κοστολογημένου οικονομικού προγράμματος, που υλοποιεί τη δέσμευση για μείωση φόρων, ενίσχυση των εισοδημάτων και διατήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, που προβάλει η κυβέρνηση, φέρνοντας το, μάλιστα, σε αντιδιαστολή με την ανυπαρξία αντιπρότασης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Απομένει να φανεί αν στο διάστημα, που υπολείπεται έως τις κάλπες του Ιουνίου, θα συνεχιστεί το κλίμα πόλωσης και τοξικότητας, που υιοθετήθηκε όλο το τελευταίο διάστημα ή αν τελικά ο δημόσιος διάλογος θα συμπεριλάβει και ευρωπαϊκές αναφορές, που επανέρχονται στο προσκήνιο στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: