Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Όλα όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές


Σταθερά μπροστά βρίσκεται μεν η Νέα Δημοκρατία 
στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ενόψει των ευρωεκλογών- με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι προηγείται και με διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά από τις μετρήσεις προκύπτει σαφώς, ότι οι ψηφοφόροι θέλουν να στείλουν και μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση, και για την ακρίβεια και για τα Τέμπη, ενδεχομένως και για το ύφος της διακυβέρνησης. 
Και το πώς θα αποτυπωθεί αυτό στην κάλπη, τι διαστάσεις θα έχει, θα "χρωματίσει" τις πολιτικές εξελίξεις.
Στην αντιπολίτευση η εικόνα είναι μια μονομαχία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση, την ώρα πάντως που το κόμμα της... αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να απορροφά τους κραδασμούς και την εσωστρέφεια που προκάλεσε το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος και να δείχνει να έχει εξασφαλίσει τη β΄θέση. 
Αν αυτό επιβεβαιωθεί και στις κάλπες, ο μεν Στέφανος Κασσελάκης παίρνει μια παράταση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στο ΠΑΣΟΚ. 
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν και από την χθεσινή έρευνα της GPO για το Star, η οποία προβλήθηκε την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωνε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές και ο Νίκος Ανδρουλάκης- με συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ- προέβλεπε με βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο στην εκλογική αναμέτρηση. 
Και οι δύο αρχηγοί έριξαν βέλη στην Νέα Δημοκρατία, "χτυπώντας" στο ευαίσθητο σημείο της: το δυστύχημα των Τεμπών και τις υποκλοπές, αλλά και συνολικά το κράτος δικαίου, με νωπά τα όσα είπε η Ευρωπαία εισαγγελέας σε συνέντευξή της στο Star, για τα εμπόδια που βάζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών στην διελεύκανση του δυστυχήματος των Τεμπών. 
Την ίδια ώρα, η εισαγγελική πρόταση για την απαλλαγή Μίχου από το αδίκημα του βιασμού, αλλά και οι καταγγελίες του Κυριάκου Βελόπουλου για εξαΰλωση του 4ου βαγονιού της εμπορικής αμαξοστοιχίας μετά την σύγκρουση με την επιβατική στα Τέμπη,- όσο και αν τα σενάρια ακούγονται εξωφρενικά- πυροδοτούν ένα κλίμα υποψιών στην κοινωνία και δημιουργούν την αίσθηση ότι κάτι επιχειρείται να συγκαληφθεί, εξ ου και το "μπάζωμα" της περιοχής λίγες ημέρες μετά το συμβάν.

Σε αυτό το κλίμα ανοίγει η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές, που μπορεί να μην βγάζει κυβέρνηση, αλλά το αποτέλεσμα θα έχει συνέπειες. Αν η Νέα Δημοκρατία πέσει κάτω από το 30% θα δυσκολευτεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αφού θα συναντά ισχυρότερες αντιστάσεις ακόμα και μέσα στην κοινοβουλευτική μας ομάδα, ενώ στην αντιπολίτευση, ένα κακό ποσοστό είτε για τον Στέφανο Κασσελάκη είτε για τον Νϊκο Ανδρουλάκη θα ανοίξει αναμφίβολα θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας, πιθανώς και στα δυο κόμματα. 
Τι λένε οι αριθμοί Από τα στοιχεία της δημοσκόπησης της GPO η κυβέρνηση παντως παίρνει μια μικρή ανάσα αφού στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα εξασφαλίζει 34,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος με ποσοστό 14,3% και τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 13,9%. Το ΚΚΕ έρχεται στην τέταρτη θέση με 9,5%, η Ελληνική Λύση με 8%, η Νίκη με 3,4%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 2,9% και η Νέα Αριστερά με 3%.

Μήνυμα στην κυβέρνηση

Ωστόσο υπάρχουν δύο ερωτήματα που με τις απαντήσεις που δίνουν οι ψηφοφόροι χτυπούν... καμπάνες στο κυβερνών κόμμα. 
Στην ερώτηση με ποιο κριτήριο θα ψηφίζατε, το 53,9% δήλωσε ότι επηρεαστεί περισσότερο από τα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας, το 26,1% από τις προσωπικότητες των υποψηφίων και μόνο το 18,8% από ευρωπαϊκά θέματα. 

Η δυσκολία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, η ανασφάλεια στις γειτονιές από τις επιδρομές κουκουλοφόρων και τα προβλήματα που συνεχίζει να έχει το ΕΣΥ- μαζί με τη δυσφοορία που προκαλεί η διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών- είναι βασικά αγκάθια ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, η οποία μπορεί να εισπράξει φθορά λόγω της διακυβέρνησης. 
Το 42,1% των ερωτηθέντων στην ίδια δημοσκόπηση δηλώνει ότι θέλει να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση, το 35,4% ότι με την ψήφο του θα στηρίξει το κόμμα που συνήθως επιλέγει και το 17,5% δηλώνει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση. 
Καταλληλότερος ως πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 42,5%, σε κοντινή απόσταση ο Κανένας με 32,8% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 12% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 11,8%. 

Από: TheToc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: