Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Διμέτωπο αριστερά και δεξιά της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε ρυθμούς ευρωεκλογών κινείται και επισήμως από χθες η Νέα Δημοκρατία, με την πραγματοποίηση στη Θεσσαλονίκη του πρώτου της προσυνεδρίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας την δοκιμασμένη συνταγή της προεκλογικής εκστρατείας των περσινών εθνικών καλπών, με την ομιλία του επιχείρησε στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματός του, κινούμενος σε τρεις άξονες: κάνοντας απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων, θέτοντας τα διακυβεύματα των εκλογών του Ιουνίου και ασκώντας δριμεία κριτική στα κόμματα αριστερά και δεξιά της ΝΔ...
Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του παραδοσιακού γαλάζιου ακροατηρίου, επανέφερε -έστω μέσω του επετειακού εμβλήματος για τα 50 χρόνια της ΝΔ- τον ιστορικό πυρσό και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Η όποια αμφισβήτηση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να κλονίσει κατακτήσεις που τώρα θεωρούνται δεδομένες, περιορίζοντας την ορμή του τόπου προς τα εμπρός», σημείωσε.
Με αυτή τη στρατηγική αναμένεται να κινηθεί το επόμενο τρίμηνο, έως και τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, αναζητώντας την ανανέωση της «συμφωνίας αλήθειας» με τους πολίτες. Με την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου συνδέονται και τα πυρά που θα εκτοξεύει προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, με ένα σαφές δείγμα να αποτυπώνεται μέσω του βήματος του Βελλιδείου, κατά τη χθεσινή ομιλία του.

«Τον δικό του σταυρό»

Την μερίδα του λέοντος συγκέντρωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης στον οποίο ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση (και ενώ μέχρι τώρα αυτό τον ρόλο είχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος):

«Ο νέος αρχηγός έχει φαίνεται σηκώσει δικό του μπαϊράκι και δεν συμφωνεί σε όλα με τον παλιό, ίσως γιατί έχει να σηκώσει τον δικό του σταυρό με όσα ανακαλύπτονται για τα οικονομικά του. Γιατί όπως φαίνεται, στον ΣΥΡΙΖΑ, προσέξτε, έφτιαξαν το 2016 έναν νόμο εναντίον του Μητσοτάκη, αλλά τελικά αυτός στρίμωξε τον Κασσελάκη. Επί μήνες ερωτάται αν έχει εταιρείες στο εξωτερικό, κάτι που απαγορεύει ρητά η ισχύουσα διάταξη, θυμίζω η διάταξη που ψηφίστηκε το 2016 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι εκείνος πώς απαντά; Λέγοντας ότι θα ρωτήσει τους δικηγόρους του. Όμως στο μεταξύ, προσέξτε, οι εταιρείες αυτές δανείζουν το κόμμα του».

Από τα βέλη του πρωθυπουργού δεν ξέφυγε και το ΠΑΣΟΚ -πολύ λιγότερο σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή τη στάση του στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: «Ένα ΠΑΣΟΚ τόσο αμήχανο, να αλλάζει διαρκώς θέσεις, μπερδεύοντας όχι μόνο τους οπαδούς τους αλλά ενίοτε και τους βουλευτές του. Πράσινο το ήξεραν, αλλά ξεθυμασμένο κόκκινο το βλέπουν να βάφεται», είπε με εμφανή δόση ειρωνείας.

Ιδιαίτερη αντιμετώπιση ο κ. Μητσοτάκης επεφύλαξε για τα κόμματα δεξιά της ΝΔ, που ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα φαίνεται -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- να έχουν πολύ ανεβασμένα τα ποσοστά τους. «Οι κάλπες δεν πρέπει να γίνουν αφορμή τυφλής διαμαρτυρίας. Διότι σε τέτοιες περιπτώσεις άλλο σήμα θέλει συχνά να στείλει ο ψηφοφόρος και άλλο είναι τελικά αυτό που επιστρέφεται με το αποτέλεσμα. Κάτι που ισχύει και για όσα κομματίδια βλέπουν τις ευρωεκλογές ως μεγεθυντικό φακό για το ανάστημά τους. Είναι αυτά που κρύβουν τον αντιευρωπαϊσμό τους κάτω από δήθεν, προσέξτε, πατριωτικά συνθήματα. Δεν βλέπουν, όμως, παρά μόνο τη σκιά τους. Και όπως έλεγε και ο Samuel Johnson, 'ο ψευτοπατριωτισμός αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα'».


Δεν υπάρχουν σχόλια: