Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Ποιες τροφές κάνουν καλό στα νεφρά

Οι νεφρικές παθήσεις είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο, με εκατομμύρια ενήλικες να παλεύουν με τη Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ).
Μία ειδική αποκαλύπτει το πώς οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη νεφρικών νοσημάτων και στη διαχείριση της εξέλιξής τους.
Σύμφωνα με την Lindsay Ducharme, διαιτολόγο και ειδική νεφρικής διατροφής, η υγεία των νεφρών είναι “κλειδί” για την ευεξία, καθώς είναι ζωτικής σημασίας όργανα για πολλές σωματικές λειτουργίες. Οποιαδήποτε βλάβη στα νεφρά μπορεί να διαταράξει τον κρίσιμο ρόλο τους στην υγεία του ατόμου...
"Η υγεία των νεφρών είναι σημαντική, καθώς διατηρούν τη σωστή λειτουργία του σώματος. Οι νεφροί είναι οι μονάδες φιλτραρίσματος του σώματος: μας απαλλάσσουν από τα απόβλητα μέσω των ούρων διατηρώντας παράλληλα τους ηλεκτρολύτες, τα υγρά και τα επίπεδα οξέος/βάσης σε ισορροπία. Τα νεφρά παίζουν επίσης ρόλο στην αρτηριακή πίεση και την υγεία των οστών. Μια βλάβη στα νεφρά σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκτελέσουν τη δουλειά τους το ίδιο αποτελεσματικά", περιγράφει χαρακτηριστικά η Ducharme.

Διατροφή για την υγεία των νεφρών

Η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την πρόληψη όσο και για τη διαχείριση της χρόνιας νεφρικής νόσου. Είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε οι ασθενείς με ΧΝΝ να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν δυνητικά την εξέλιξη της νόσου.
“Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση της χρόνιας νεφρικής νόσου. Διατροφικά πρότυπα, όπως η τυπική διατροφή στον Δυτικό κόσμο, η οποία είναι υψηλή σε νάτριο, λίπη, πρόσθετα σάκχαρα και ζωικές πρωτεΐνες, ενώ είναι χαμηλή σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη νεφρικής νόσου. Σε κάποιον με νεφρική νόσο, μια σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή ακόμα και στο να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου”, εξήγησε η ίδια.
Αν και δεν υπάρχει κάποια μεμονωμένη τροφή, ικανή να βελτιώσει την λειτουργία των νεφρών, η ουσία της υγείας των νεφρών έγκειται στην υιοθέτηση ενός διατροφικού μοτίβου που εστιάζεται στα φυτά, είπε:
“Η επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ευεργετική για την υγεία των νεφρών, καθώς αυτές οι τροφές παρέχουν ευεργετικές φυτικές ίνες, φυτοχημικά, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ συμβάλλουν στην μείωση του όξινου φορτίου στο σώμα. Η λήψη πρωτεΐνης από φυτικές πηγές είναι επίσης ευεργετική, καθώς οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν λιγότερα απόβλητα και λίπος, ενώ είναι πηγή ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών.
Δεν χρειάζεται να αποφεύγονται εντελώς συγκεκριμένες τροφές. Για κάποιον που πάσχει από νεφρική νόσο, προτείνεται να αποφεύγει το starfruit (εξωτικό φρούτο γνωστό και ως καραμπόλα) καθώς περιέχει ενώσεις που μπορούν να συσσωρευτούν και να γίνουν τοξικές σε κάποιον με μειωμένη νεφρική λειτουργία. 
Είναι σώφρον να περιορίσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα γεύματα σε εστιατόρια, καθώς τείνουν να είναι πλούσια σε νάτριο (αλάτι), λίπος και πρόσθετα σάκχαρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να συμπεριληφθούν με μέτρο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής”, πρόσθεσε.

Πηγή: medicaldaily.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: