Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Μεγάλη η πίεση, χάνεται η ψυχραιμία

Κατανοώ την πίεση που δέχονται συγκεκριμένοι υπουργοί λόγω των πυρκαγιών και των έκτακτων γεγονότων. Αισθάνονται την ανάγκη να λογοδοτούν και να δικαιολογούνται και εκεί ακόμα που δεν υπάρχει δική τους αντικειμενική ευθύνη. Αυτή η καθημερινή πίεση, που κρατά πολλές μέρες, αναπόφευκτα οδηγεί σε απώλεια της ψυχραιμίας και αυτό είναι ανθρώπινο. Εμείς από τους καναπέδες ή τις ξαπλώστρες μας τους ασκούμε κριτική, όμως αυτοί τραβάνε όλο το ζόρι.
Θα μου πείτε πως αν δεν ήθελαν ευθύνες ας μην αναλάμβαναν υπουργεία. Γιατί οι ευθύνες φέρνουν πίεση και άγχος. Δόξα χωρίς κόστος δεν υπάρχει... 
Στην περίπτωσή μας είναι εμφανής η προσπάθεια κάπου να αποδοθούν οι πυρκαγιές, ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται η πολιτική ζημία. Αυτή είναι μια τακτική με προϊστορία. Από τα κουκουνάρια του Ράλλη ως τους εμπρηστές της Πάρνηθας και τους Ουτσεκάδες της Ηλείας. 

Το πρόβλημα βρίσκεται ότι στο τέλος δεν υπήρχε καμιά λογοδοσία. Δηλαδή να βγει στις τηλεοράσεις ο αρμόδιος υπουργός τον Οκτώβριο και να πει «φέτος το καλοκαίρι είχαμε π.χ. 500 πυρκαγιές. Από αυτές οι 200 οφειλόταν σε ανθρώπινη αμέλεια, οι 50 σε κεραυνούς, οι 100 σε καλώδια της ΔΕΗ και οι 150 σε εμπρησμούς. Συνελήφθησαν 70 εμπρηστές και παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη». Απλά πράγματα. 

Γιατί δεν υπάρχει αυτή η λογοδοσία; Διότι το πολιτικό μας σύστημα λειτουργεί υπό πίεση και με όρους επικοινωνίας. Μόλις περάσει το συμβάν, σταδιακά φεύγει από την επικαιρότητα, καθώς άλλα γεγονότα, σιγά-σιγά, το επισκιάζουν. Δείτε τι έγινε με τη φωτιά στην Εύβοια το 2021. Εκπονήθηκε ένα πλήρες σχέδιο ανάπλασης από την ομάδα Σταύρου Μπένου, το οποίο παραδόθηκε στην κυβέρνηση έγκαιρα και έκτοτε δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για την πορεία της υλοποίησης αυτής της μελέτης. 

Σήμερα πάση θυσία πρέπει να βρεθούν εμπρηστές. Αν υπάρχουν να βρεθούν, χωρίς πολλά λόγια. Ας δουλέψουν οι υπηρεσίες και αν διαπιστώσουν ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ας συλλάβουν τους δράστες. Μεμονωμένοι εμπρηστές πάντα θα υπάρχουν. Άλλο αυτό και άλλο ένα οργανωμένο σχέδιο που κάπου αποβλέπει.

Πάντως, από όσο θυμάμαι, ποτέ δεν εξαρθρώθηκε κάποια ομάδα εμπρηστών που είχε κίνητρο την πολιτική αποσταθεροποίηση. Είτε δεν υπήρξε ποτέ είτε οι διωκτικές αρχές στάθηκαν ανίκανες να την εξαρθρώσουν. Ή απλώς εμείς δε μάθαμε τι έγινε, αν έγινε κάτι. Πάντως, κρατώ μια παλιότερη δήλωση του Μεσούτ Γιλμάζ πως Τούρκοι πράκτορες έκαψαν ελληνικά δάση. Εμείς οι κοινοί θνητοί δε γνωρίζουμε αν είναι αλήθεια ή ψέματα.

Τελειώνω όπως άρχισα. Η ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό είναι ένα απαραίτητο προσόν για τους υπουργούς, που θα πρέπει να αντιμετωπίζουν και τις πιο δύσκολες καταστάσεις χωρίς να καταφεύγουν σε υπερβολές και ακρότητες.

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: