Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

«Σκυλεύουν» πάνω σε νεκρούς και αποκαΐδια

Είτε η δοκιμασία της χώρας από τις φωτιές, είναι αποκλειστική συνέπεια της ραγδαίας κλιματικής κρίσης και της αδυναμίας του υπάρχοντος μηχανισμού να ανταπεξέλθει στην πρόληψη και τον έλεγχο, είτε υπάρχουν πράγματι εγκληματικά χέρια που αξιοποιούν, τις ευνοϊκές για το έγκλημα συνθήκες, υπάρχει μια παράμετρος αυταπόδεικτα σταθερή και ακραία προβληματική.
Είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που συμπυκνώνει απλοϊκά και προσβλητικά για την αντίληψη των πολιτών, το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των προβλημάτων, ξανά σε αντικυβερνητικά συνθήματα και καταγγελτικές κορώνες. 
Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχής γενομένης από τους υποψήφιους αρχηγούς... τους κομματικούς παράγοντες, τους βουλευτές και τα φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ΜΜΕ, δίνουν την εντύπωση ότι είχαν στήσει ένα ομαδικό καραούλι αναμένοντας το μέγιστο της καταστροφής, δηλαδή ανθρώπινα θύματα.

«Και ήρθε το μακάβριο εύρημα των απανθρακωμένων ανθρώπων στη Δαδιά, για να καταρρίψει το κυβερνητικό επιχείρημα περί μηδενικών ανθρώπινων απωλειών» αναφώνησε σχεδόν με ενθουσιασμό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την αποκάλυψη των άτυχων θυμάτων  θεωρώντας ότι «η αποτρόπαια εικόνα ήρθε για να τινάξει στον αέρα την απόπειρα συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών και ολιγωριών σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Ο θάνατος των άτυχων μεταναστών, όπως και στο ναυάγιο της Πύλου, όπως και στον ανύπαρκτο θάνατο της  ανύπαρκτης Μαρίας του Έβρου,  γίνεται ξανά το όχημα για να υπηρετηθεί ο υπέρτατος σκοπός της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως προέδρου. 

Να καταγγελθεί η κυβέρνηση ως ανίκανη, άχρηστη και κυρίως ως δόλια. Που  όχι μόνο δεν μπορεί να προστατέψει τους πολίτες, αλλά που τους αφήνει έρμαια προκειμένου να υπηρετήσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές  και το χρεοκοπημένο μοντέλο ανάπτυξης.

Αυτό μας είπε ο κ. Τσακαλώτος χρησιμοποιώντας τους νεκρούς της Δαδιάς.

Εξέφρασε όμως ταυτόχρονα και την απόλυτη σύγχυση του κόμματος και των στελεχών του, που από τη μια στηλιτεύουν το κράτος ως ανύπαρκτο και ανήμπορο και από την άλλη αποδίδουν εύσημα και στέλνουν τη σκέψη τους στους ανθρώπους  που με αυταπάρνηση παλεύουν στην πρώτη γραμμή. 

Η έτερη υποψήφια πρόεδρος πλειοδότησε μόνο ως προς τον αριθμό των ανακοινώσεων και σε πονηρία. Σε διάστημα λίγων ωρών έβαλε δυο απανωτές ανακοινώσεις. Στην πρώτη διαπίστωνε:

«Χθες θρηνήσαμε δύο ανθρώπους νεκρούς… Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά φέτος το καλοκαίρι είναι μια φλεγόμενη χώρα, χωρίς κρατικό μηχανισμό σε λειτουργία. Η ανασφάλεια σκιάζει την καθημερινότητα των πολιτών…δεν έχουμε απλώς μια αναποτελεσματική κυβέρνηση, αλλά μια κυβέρνηση προσβλητική για τους πολίτες».

Μετά την ανακάλυψη των νεκρών στο δάσος της Δαδιάς η κ. Αχτσιόγλου επανήλθε με μια επιτηδείως πονηρά διατυπωμένη ανακοίνωση. Η κατά δήλωσή της «ούτε αριστερά ούτε κέντρο», υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει στη δεύτερη δήλωσή της: «Απανθρακωμένοι άνθρωποι στη Δαδιά. Μια ανείπωτη τραγωδία που επιβεβαιώνει το μέγεθος της απειλής. Όσο κι αν επιχειρείται να παρουσιαστούν οι χαμένες ζωές σαν δεύτερης κατηγορίας. Μια χώρα παραδομένη, μια κοινωνία σε γενικευμένη ανασφάλεια, μια κυβέρνηση προσβλητικά αναποτελεσματική».

Με ένα σχετικό αρμολόγημα της δήλωσης, οποιοσδήποτε - οπωσδήποτε πιο αφελής από την ίδια - μπορεί να θεωρήσει ότι όταν περιγράφει μια «χώρα παραδομένη», σε μια μεγάλη «απειλή» και μια εντελώς αναποτελεσματική κυβέρνηση, δεν αναφέρεται αποκλειστικά στον κίνδυνο από τις φωτιές. 

Την «ακροβασία» του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη δημιουργία εντυπώσεων πιστοποιεί και η ατυχέστατη αναφορά και σύνδεση που έκανε ο κ. Φάμελος στο κομματικό ραδιόφωνο της Κουμουνδούρου με την ασφάλεια του Έβρου και των ακριτών.

«Τελικά οι ακρίτες δεν είναι ασφαλείς» διαπίστωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγοντας υπαινικτικά «Αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες δεν είναι αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης…». 

Οι …αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ καλούν ξανά τον πρωθυπουργό στη Βουλή, για να συζητηθεί το θέμα των πυρκαγιών και της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού. Όπου η αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύει, μεταξύ άλλων, να καταγγείλει ότι υπάρχει… σχέδιο ιδιωτικοποίησης της πολιτικής προστασίας διαστρεβλώνοντας εξόφθαλμα όσα είπε ο Κ.Μητσοτάκης στην τελευταία σχετική συζήτηση μόλις ένα μήνα πριν, ενώ έκαιγε η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο.

Σε εκείνη τη συζήτηση ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πολίτες που αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους και δεν χρειάζονται τη διαμεσολάβηση της συλλογικής ευφυΐας του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει το προφανές: απέναντι σε αυτό το οποίο αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης, ειδικά θα έλεγα η Μεσόγειος, που είναι ένα hotspot για την κλιματική αλλαγή, δεν υπάρχει μια μαγική άμυνα. Αν υπήρχε προφανώς θα την είχαμε εφαρμόσει.

Κατερίνα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια: