Η ανταρσία του Πριγκόζιν

Υπενθυμίζεται πως ο Πριγκόζιν, o οποίος έγινε ευρέως γνωστός από την εμπλοκή της Wagner στην Ουκρανία, είχε μακρά σύγκρουση με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία που κλιμακώθηκε στις 24 Ιουνίου, όταν εκδηλώθηκε ένοπλη ανταρσία. Η πορεία προς τη Μόσχα σταμάτησε αφού ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έκανε έναν συμβιβασμό και ο Πούτιν προσέφερε στον Πριγκόζιν και στους αξιωματικούς της Wagner ασυλία.

Τότε μάλιστα ο Λουκασένκο είχε δηλώσει ότι ζήτησε στον Πούτιν να μην σκοτώσει τον επικεφαλής της Wagner. «Είπα στον Πούτιν: θα μπορούσαμε να τελειώσουμε (σ.σ. τον Πριγκόζιν), χωρίς πρόβλημα. Αν όχι με την πρώτη προσπάθεια, τότε με τη δεύτερη. Του είπα: μην το κάνεις αυτό», είχε δηλώσει. Στη συνέχεια Πούτιν και Πριγκόζιν είχαν τρίωρη συνάντηση στις 29 Ιουνίου όπως είχε γνωστοποιήσει τότε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Προ μηνός πάντως, ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, κληθείς να αναλύσει το πώς βλέπει το μέλλον του Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε αναφέρει «Ο Πούτιν γενικά πιστεύει ότι η εκδίκηση είναι πιάτο που σερβίρεται καλύτερα κρύο». «Με βάση την εμπειρία μου, ο Πούτιν είναι ο απόλυτος ‘απόστολος’ της εκδίκησης, οπότε θα με εξέπληττε αν ο Πριγκόζιν γλίτωνε την τιμωρία» είχε πει από το Aspen Security Forum.

Η εξέγερση ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις δύο και πλέον δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία και εξέθεσε την αδυναμία του Κρεμλίνου. Στον απόηχο της ανταρσίας της Wagner, οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν αρκετούς στρατιωτικούς για σύμπραξη με τους μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διοικητή του πολέμου στην Ουκρανία, στρατηγού Σεργκέι Σουρόβικιν.