Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Δύσκολη η μάχη στην Πάρνηθα - Μαίνονται οι φωτιές σε Έβρο, Βοιωτία, Ασπρόπυργο

Ακόμη μία ιδιαίτερα δύσκολη βραδιά αντιμετωτίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς η χώρα βρίσκεται για ακόμη μία ημέρα σε πύρινο κλοιό με τα μέτωπα να μαίνονται στον Έβρο, τη Ροδόπη, τον Ασπρόπυργο, την Φυλή, την Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. 

Με τα εναέρια μέσα να μην επιχειρούν από τη δύση του ηλίου, το βάρος των επιχειρήσεων έχει πέσει στις χερσαίες δυνάμεις οι οποίες μάχονται με τις φλόγες σε δύσβατες περιοχές προκειμένου να μην απειληθούν μέσα στη νύχτα οι οικισμοί που βρίσκονται στην περιοχή, ειδικότερα κιόλας μετά τις εκτεταμένες ζημιές που σημειώθηκαν σε κατοικίες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η καταστροφική μανία της πυρκαγιάς είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους...

 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, που εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, κ. Γιάννης Αρτοποιός κατά την τελευταία ενημέρωσή του, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Φυλή επιχειρούν 164 πυροσβέστες, 62 οχήματα ενώ συνέβαλαν μέσα στη μέρα και 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

Οι ισχυροί άνεμοι δυσχαιρένουν τις προσπάθειες για κατάσβεση των μετώπων που σύντομα πήραν εξαιρετικά μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκαν σε ευρεία γεωγραφική ακτίνα. Σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών  έχουν κατακάψει περισσότερα από 400.000 στρέμματα.

Νύχτα αγωνίας στην Πάρνηθα

Κατεύθυνση προς το βουνό της Πάρνηθας έχει πλέον το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Φυλής. 

Την εκκένωση της Μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων "ΕΠΑΥΛΙΣ", στις Αχαρνές, αποφάσισαν οι αρχές τα ξημερώματα της Τετάρτης λόγω της φωτιάς που έχει ξεσπάσει από το πρωί.

Έξι περιστατικά του οίκου ευγηρίας που βρίσκεται στους πρόποδες της Παρνηθας θα διακομισθούν στην Αγ. Όλγα.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η φωτιά που ξεκίνησε κοντά στην Ιερά Μονή Κλειστών στη Φυλή εξελίσσεται, έχει δυναμική και κατευθύνεται ανατολικά.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Φυλής προχώρησε η αστυνομία λόγω πυρκαγιάς σε εξέλιξη. Διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,
  • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

Συνεχίζει να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας:

  • Από τη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ελευθερίου Βενιζέλου,
  • Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,
  • Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,
  • Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,
  • Από την πλατεία Φυλής,
  • Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),
  • Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι».

 

Η εικόνα της πυρκαγιας στη Φυλή από την Κηφισιά

Συγκεκριμένα, η φωτιά ξεκίνησε μεταξύ Μονής Κλειστών και Φυλής και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 50 ατόμων από τη Μονή. Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν προχωρήσει στην εκκένωση των περιοχών Φυλή, 'Ανω Λιόσια, Γεννηματά, Κανάλα, Πανόραμα και 'Αγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα, με τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να έχουν ειδοποιηθεί με μηνύματα του 112.

Στο σημείο επιχειρούν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 62 οχήματα ενώ από αέρος εκ περιτροπής επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη παραμένει και η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Ασποπύργου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική πρόκειται για διάσπαρτες εστίες φωτιάς. Συγκεκριμένα σήμερα το πρωί εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν σήμερα στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή, Αμμουδιές κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου.

Όπως έγινε γνωστό, από την φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αργότερα, σήμερα το πρωί, ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Νωρίς το απόγευμα, η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό της Χασιάς και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια στην περιοχή του Αγίου Κυπριανού, ενώ απειλήθηκε και ο ιερός ναός.  Μέσα σε μία ώρα -από τις 15:00 έως και τις 16:00- εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112. Πλέον, το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς την Πάρνηθα.

Μάλιστα, στις 19.30 εστάλη μήνυμα 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Ρώσος - Ντάρδιζα να απομακρυνθούν προς το κέντρο του Μενιδίου.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα στάλθηκε νέο μήνυμα 112 στους κατοίκους των περιοχών Άνω Λιοσίων, Γεννηματά και Κανάλας να εκκενώσουν νότια προς Λιόσια.

Προληπτική απομάκρυνση 161 λεωφορείων φυσικού αερίου από το αμαξοστάσιο των Άνω Λιοσίων 

Εκτάκτως, με πρωτοβουλία του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά, μετέβησαν στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στην περιοχή των 'Ανω Λιοσίων, για την προληπτική απομάκρυνση των λεωφορείων εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στη περιοχή.

Στο συγκεκριμένο αμαξοστάσιο φιλοξενούνται λεωφορεία που κινούνται με φυσικό αέριο. 

Ειδικότερα, μαζί με τη διοίκηση της ΟΣΥ και το Πυροσβεστικό Σώμα, πραγματοποιηθηκε άμεσα η προληπτική απομάκρυνση 161 λεωφορείων τα οποία και διανεμήθηκαν σε άλλα αμαξοστάσια της ΟΣΥ. "Η χώρα δοκιμάζεται για άλλη μια φορά από την πύρινη λαίλαπα. Το σύνολο της ελληνικής πολιτείας δίνει μαχη σε όλα τα μέτωπα. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία χάρη στον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων της ΟΣΥ", δήλωσε ο γ.γ. Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενισχύονται οι δυνάμεις - Φτάνουν πυροσβέστες από Γερμανία, Σουηδία, Κροατία και Τσεχία

Ενισχύονται περαιτέρω οι ομάδες Ευρωπαίων πυροσβεστών που συνδράμουν τους Έλληνες συναδέλφους τους στα μέτωπα των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας, μετά το σχετικό αίτημα συνδρομής που υπέβαλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (UCPM), αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε συνέχεια του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια ή επίγεια συνδρομή, η Ελλάδα υπέβαλε επιπρόσθετο αίτημα.

Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν -επίσης άμεσα- οι ακόλουθες χώρες:

  • Γερμανία: 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air Tractors. Έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας
  • Σουηδία: 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air Tractors. Έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας
  • Κροατία: 1 πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415. Έχει φτάσει ήδη στη χώρα μας.
  • Τσεχία: 1 ελικόπτερο βαρέως τύπου (Blackhawk) καθώς και 1 μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης με οχήματα.

Επιπλέον, από την Δευτέρα επιχειρούν στη χώρα μας:

  • Η Ρουμανία, η οποία συνδράμει με πεζοπόρο τμήμα με 56 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και
  • Η Κύπρος, η οποία έχει αποστείλει 2 αεροσκάφη τύπου Air Tractors, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.

Όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

AP

01:27 Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στον Γαλατά Ναυπακτίας

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε νοτιοδυτικά του Γαλατά Ναυπακτίας και καίει καλαμιές και γεωργικές εκτάσεις. 

Στο σημείο επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 13 οχήματα.

01:21 Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 στους κατοίκους των περιοχών Χαμηλό και Βέλκιο

Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους σε Χαμηλό και Βέλκιο Ροδόπης προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Χαμηλό και Βέλκιο Ροδόπης παραμείνετε σε ετοιμότητα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

01:10 Φυλή: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Πού διεκόπη η κυκλοφορία

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Φυλής προχώρησε η αστυνομία λόγω πυρκαγιάς σε εξέλιξη. Διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,
  • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

00:21 Πυρκαγιά στα Θέρμα Σαμοθράκης: Μήνυμα 112 για εκκένωση της περιοχής Κορφούδι

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 23.00 στο νησί της Σαμοθράκης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος η φωτιά είναι σε δασική έκταση στην περιοχή των Θέρμων και σε απόσταση από τον οικισμό. Στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούν τρία πυροσβεστικά οχήματα με επτά πυροσβέστες.

Μήνυμα 112 στάλθηκε στους κατοίκους που βρίσκονται στην περιοχή Κορφούδι να απομακρυνθούν προς το λιμάνι στα Θερμα.

23:21 Γ. Αρτοποιός: Η μάχη των μαχών δίνεται για να μην περάσει η πυρκαγιά στην Πάρνηθα

Η Νο.1 προτεραιότητα της μάχης της Πυροσβεστικής στην Αττική είναι να μην περάσει η φωτιά στην Πάρνηθα, τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

«Η μάχη των μαχών δίνεται για να μην περάσει η πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα σε δύο κομμάτια, το ένα είναι πάνω από την Μονή Κλειστών και το άλλο είναι στο ανατολικό.

Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για μεγάλο μέτωπο, το οποίο παρατηρούμε – αν κι έχει κόψει λίγο ο αέρας – ότι ανεβαίνει με αντίθετη φορά από τον άνεμο αργά και σταθερά. Εκεί έχουν επικεντρωθεί οι δυνάμεις τώρα, στο κομμάτι πάνω από την Μονή Κλειστών», σημείωσε αρχικά.

Και συμπλήρωσε: «Σε όλα τα πύρινα μέτωπα έχουν καταβληθεί οι μέγιστες προσπάθειες για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρέπει να ακουστεί ότι στον Ασπρόπυργο είχαμε τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιών το πρωί. Από τότε που ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος έχουν σημειωθεί 472 συμβάντα. Ο αριθμός αυτός έχει να κάνει και με αμελή συμπεριφορά κάποιων ενδεχομένως παραβατικών ομάδων».

23:18 Κομοτηνή: Δόθηκε στην κυκλοφορία η Εγνατία Οδός μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης

Στην κυκλοφορία δόθηκε λίγο πριν τις 11 το βράδυ η Εγνατία Οδός μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα. Νταλίκες, τουριστικά λεωφορεία και επιβατικά αυτοκίνητα είχαν μείνει για πολλές ώρες ακινητοποιημένα.

22:57 Πυροσβεστική: Εκτίμηση για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών σε Αττική και Έβρο

Προβληματισμό προκαλεί η διαπίστωση του μεγάλου αριθμού εστιών που σχεδόν ταυτόχρονα ξεπηδούν σε πολλές περιοχές της χώρας. Οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών εκτιμούν ότι είναι οι διαδοχικές πυρκαγιές στην Αττική οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ότι στη Δυτική Αττική εκδηλώθηκαν τέσσερις πυρκαγιές μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Στις 8:35 η πρώτη πυρκαγιά στη θέση Λάκκα Κάτσαρή στην περιοχή Νέα Ζωή Ασπροπύργου, στις 9:04 στην περιοχή Αμμουδιές Ασπροπύργου και στις 9:15 στο Θριάσιο, ενώ στις 11:56 εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά στη Φυλή, κοντά στη Μονή Κλειστών. Λίγη ώρα αργότερα, στην Ανατολική Αττική εκδηλώθηκαν τρεις πυρκαγιές. Η πρώτη στην οδό Βολομάνδρας στις 12:17, στα Καλύβια στις 12:20, μια δεύτερη στο Λαγονήσι και τέλος στις 14:05 στο Λαύριο.

22:44 Ροδόπη: Μήνυμα 112 σε τέσσερις περιοχές για εκκένωση

Η Πολιτική Προστασία με μήνυμα 112 καλεί τους κατοίκους από Πέραμα, Ατάρνη, Πετρωτά και Μαρώνεια να απομακρυνθούν προς Κομοτηνή.

Πηγή: AP, (χωριό Δικέλα, Αλεξανδρούπολη)

22:41 Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη ο οδηγός που εμφανίζεται σε βίντεο να έχει σε τρέιλερ 13 μετανάστες

Εντοπίστηκε, προσήχθη και κρατείται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης ο ιδιοκτήτης του οχήματος (αλλοδαπός υπήκοος), το οποίο εμφανίζεται σε video να τραβάει τρέιλερ, εντός του οποίου κρατούνταν παράνομα 13 παράτυποι μετανάστες, συριακής και πακιστανικής καταγωγής.

Το συμβάν έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα, κοντά στην Αλεξανδρούπολη και προκάλεσε οργή καθώς το σχετικό βίντεο κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο. Εκτός του ιδιοκτήτη του οχήματος, προσήχθησαν και κρατούνται δύο ημεδαποί, οι οποίοι φέρονται να τον συνέδραμαν. Οι συλληφθέντες παραπέμπονται στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, «επαγρυπνά και, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες κρατικές Αρχές, επιχειρεί εντατικά και συστηματικά για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και την εξάρθρωση των εγκληματικών κυκλωμάτων διακίνησης παράτυπων μεταναστών, μεριμνώντας παράλληλα για την τήρηση της νομιμότητας και αποσκοπώντας στο δραστικό περιορισμό του προβλήματος».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. στην διάρκεια του Αυγούστου αποτρέπει κατά μέσο όρο στον Έβρο περίπου 900 ημερησίως παράνομες εισόδους στη χώρα μας και συλλαμβάνει εκατοντάδες διακινητές.

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με ισχυρό δημοκρατικό κεκτημένο και ανθρωπιστική παράδοση. Η αυτοδικία δεν είναι ανεκτή σε καμία έκφανσή της», αναφέρει καταληκτικά η ΕΛ.ΑΣ.

22:33 Σύλληψη εποχικού πυροσβέστη για πέντε εμπρησμούς στην Κεφαλονιά

Εν ενεργεία εποχικός πυροσβέστης που υπηρετεί στην Κεφαλονιά, συνελήφθη με την κατηγορία ότι ευθύνεται για πέντε εμπρησμούς. 

Δυο από αυτούς το 2023, με πιο πρόσφατη τη φωτιά στην Αγία Ειρήνη και τρεις φωτιές στο παρελθόν. Σύμφωνα με το kefaloniapress.gr, o πυροσβέστης θα οδηγηθεί αύριο στην Εισαγγελία.  

22:00 Προβλήματα στη Σαμοθράκη από την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη

Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζει η Σαμοθράκη, καθώς διεκόπη η ρευματοδότηση λόγω των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στον δήμο Αλεξανδρούπολης, προκαλώντας «τεράστιες καταστροφές στο δίκτυο διανομής».

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ο ΔΕΔΔΗΕ καταβάλλει προσπάθεια να μεταφερθούν γεννήτριες στο νησί προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών στην ηπειρωτική χώρα.

Ο δήμος ζητά την κατανόηση των πολιτών, καθώς το εν λόγω πρόβλημα επηρεάζει και την υδροδότηση - και ζητά λελογισμένη κατανάλωση νερού.  

21:00 Βοιωτία: Τέσσερα ανεξέλεγκτα μέτωπα

Οι δύο φωτιές που ξεκίνησαν χθες από τη Χώστια και τον Ταρσό πλέον καίνε ανεξέλεγκτα και βρίσκονται σε μία πορεία να ενωθούν σε μία. Οι ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι δεν επέτρεψαν στα εναέρια μέσα να προσεγγίσουν τις φωτιές, ενώ οι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει ολόκληρη την περιοχή.

Πολύ μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και η φωτιά κοντά στην Υλίκη, ενώ έχει αναπτύξει ένα μέτωπο που ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα στο βουνό δεξιά της εθνικής οδού με κατεύθυνση προς Λαμία.

Στο Μοσχοπόδι η φωτιά πήρε γρήγορα πολύ μεγάλες διαστάσεις έχοντας μπροστά της δασική περιοχή και εκφράζονται φόβοι ότι η φωτιά μπορεί να φτάσει και μέχρι το στρατόπεδο.

20:33 Αλεξανδρούπολη: Μήνυμα 112 για εκκένωση της Λεπτοκαρυάς

Συνεχίζονται οι εκκενώσεις λόγω της φωτιάς που κατακαίει την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με το νέο μήνυμα του 112 πρέπει να απομακρυνθούν όσοι βρίσκονται στην Λεπτοκαρυά με κατεύθυνση προς Σάππες. 

20:23 Θήβα: Πυρκαγιά στο Μοσχοπόδι - Επί ποδός η Πυροσβεστική

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Μοσχοπόδι έξω από τη Θήβα. Σύμφωνα με το Radiothiva.gr Η φωτιά είναι έξω από το ΧΥΤΑ Θήβας, περίπου 200 μέτρα, και κατευθύνεται και στο Μοσχοπόδι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα ενώ συνδρομή από αέρος παρέχουν τρία αεροσκάφη.

19:58 Λιμενικό: Απεγκλωβίστηκαν 43 άτομα από την περιοχή Αγ. Παρασκευής και Δικέλλων

Πετυχημένη ήταν η επιχείρηση από το Λιμενικό για τον απεγκλωβισμό 43 ατόμων από τη θάλασσα, λόγω του πύρινου μετώπου στην περιοχή Αγίας Παρασκευής και Δικέλλων στην Αλεξανδρούπολη.

Σκάφη του Λιμενικού μετέφεραν εγκλωβισμένους από τις παραλίες της Μάκρης, των Δικέλλων και της Αγ. Παρσακευής, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους για να εκκενώσουν τις περιοχές, αφού οι δρόμοι είναι κλειστοί.

«Υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. πραγματοποιήθηκαν απεγκλωβισμοί από περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών, συνολικά 43 ατόμων από τις περιοχές Δικέλλων και Μεσημβρίας και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Αλεξανδρούπολης» ανέφερε το Λιμενικό σε ανακοίνωσή του.

19:37 Κλειστά τα Δαρδανέλλια λόγω δασικής πυρκαγιάς (vid)

Η θαλάσσια κυκλοφορία από το Αιγαίο Πέλαγος προς τη Θάλασσα του Μαρμαρά έχει ανασταλεί λόγω της συνεχιζόμενης δασικής πυρκαγιάς στη βορειοδυτική τουρκική επαρχία του Τσανάκκαλε, ανακοίνωσαν την Τρίτη το υπουργείο Μεταφορών και ένα ναυτιλιακό πρακτορείο.

«Η κυκλοφορία στα Δαρδανέλια διακόπηκε και για τις δύο κατευθύνσεις την Τρίτη στις 18:45 (1545 GMT) λόγω της επέμβασης του αεροσκάφους στη δασική πυρκαγιά στην περιοχή, παίρνοντας με ασφάλεια νερό από τη θάλασσα», ανέφερε το ναυτιλιακό πρακτορείο Tribeca.

18:53 Πυρκαγιά στον Έβρο: Κινητοποίηση του στρατού - Μεταφέρονται τα πυρομαχικά σε ασφαλή σημεία

Τιτάνια είναι η κινητοποίηση του στρατού, συνδράμοντας στις υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιών κυρίως στον Έβρο.

Όλες οι δυνάμεις, καθώς και όλα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων κάνουν προσπάθειες να μεταφέρουν πυρομαχικά σε ασφαλή σημεία, όπου δεν θα κινδυνεύουν από τις φλόγες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, ο στρατός ξεκίνησε τη μεταφορά πυρομαχικών από διάφορα στρατόπεδα προκειμένου να αποθηκευτούν σε ασφαλή σημεία, μακριά από τις φωτιές. Η μεταφορά τους γίνεται για προληπτικούς λόγους καθώς βρίσκονταν σε υπέργειες αποθήκες και τώρα μεταφέρονται σε αποθήκες τύπου igloo, αφού ακόμη είναι νωπές οι μνήμες από τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο.

18:51 Κατ. Σακελλαροπούλου για τα θύματα της πυρκαγιάς στον Έβρο: Πενθούμε για τον χαμό τους

Στον τραγικό θάνατο των ανθρώπων που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στον Έβρο εξαιτίας των πυρκαγιών αναφέρθηκε σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Συγκλονισμένοι από την τραγωδία, πενθούμε για τον χαμό τους, για τις δυσαναπλήρωτες απώλειες των συμπολιτών μας, για την καταστροφή της φύσης, θλιβόμαστε για την αδυναμία μας να την αποτρέψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

18:50 Φωτιά στη Φυλή: Στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων όσοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας

Το Δημαρχείο Άνω Λιοσίων οργανώνεται από τη δημοτική Αρχή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας λόγω της φωτιάς. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Φυλής, έχει οργανωθεί ομάδα για να υποδέχεται όσους έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω της εκκένωσης και δεν έχουν πού να πάνε.

«Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Φυλής που λόγω της εκκένωσης έχουν ανάγκη φιλοξενίας, να μεταβαίνουν στο Δημαρχείο 'Ανω Λιοσίων, όπου έχει οργανωθεί ομάδα υποδοχής», αναφέρει συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση του δήμου. 

18:36 Καβάλα: Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν την κατάσβεση της φωτιάς

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς στο μέτωπο του δήμου Νέστου λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή προβληματίζει ιδιαίτερα τους εκπροσώπους φορέων στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από χθες το μεσημέρι να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

Νωρίς το απόγευμα εκκενώθηκε προληπτικά το ορεινό χωριό Άγιο Κοσμάς στο δήμο Νέστο ανατολικά της Καβάλας καθώς η φωτιά επεκτείνονταν προς τον οικισμό.

18:30 Ολοκληρώθηκε η δια θαλάσσης μεταφορά των ασθενών του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Με απόλυτη ασφάλεια μεταφέρθηκαν λίγο πριν από τις τέσσερις το απόγευμα στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας με το επιβατικό πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» οι ασθενείς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που εκκενώθηκε προληπτικά λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στον Έβρο.

17:31 Οδηγίες και τηλέφωνα για τον απεγκλωβισμό ζώων

17:12 Φωτιά στη Μακρακώμη: Σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά - Κατευθύνεται προς δύο χωριά

Μάχη με τις πύρινες φλόγες δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στην περιοχή της Μακρακώμης ενώ το μέτωπό της φωτιάς έγινε τεράστιο και κινείται πλέον απειλητικά σε ολόκληρη την περιοχή.

Πυροσβέστες και κάτοικοι απέτρεψαν την τελευταία στιγμή να επεκταθούν οι φλόγες σε κάποια σπίτια και εγκαταστάσεις. Το μέτωπο έχει ξεπεράσει τα 2 χιλιόμετρα και κινείται απειλητικά προς δύο κατευθύνσεις: Το ένα κινείται βορειοδυτικά της Μακρακώμης και μέσα από πυκνή δασική βλάστηση έχει κατεύθυνση προς το χωριό Τσούκα που απέχει περίπου στα 600 μέτρα. Το άλλο μέτωπο κινείται δυτικά και μέσα από πυκνή δασική βλάστηση κινείται προς το χωριό Βίτωλη από το οποίο απέχει 1.000 μέτρα.

16:59 Ροδόπη: Μπαράζ μηνυμάτων του 112 για εκκενώσεις οικισμών

Στη Γρατινή αλλά και σε άλλους οικισμούς στη Ροδόπη εστάλησαν μηνύματα 112 που καλούν τον κόσμο να απομακρυνθεί ή να είναι σε ετοιμότητα.

16:40 Καβάλα: Μήνυμα 112 για εκκένωση στην περιοχή Άγιος Κοσμάς

Με μήνυμα 112 η Πολιτική Προστασία συστήνει σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Άγιος Κοσμάς, να απομακρυνθούν προς Μακρυχώρι και Κεχρόκαμπο.

16:22 Copernicus: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία για την άμεση χαρτογράφηση Βοιωτίας και Εύβοιας

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

16:21 Υπουργείο Υγείας: Μέτρα για την αποφυγή εισπνοής καπνού/στάχτης από πυρκαγιά
 

16:13 Βοιωτία: Πυρκαγιά και στην Υλίκη - Επί ποδός η Πυροσβεστική

Φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Υλίκη της Βοιωτίας και ήδη επιχειρούν 14 πυροσβέστες, 6 οχήματα και ένα αεροσκάφος.

15:05 Έβρος: Εντοπίστηκαν 26 απανθρακωμένες σοροί στο δάσος Δαδιάς

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν οι πυροσβέστες στο δάσος της Δαδιάς, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος εντοπίστηκαν τουλάχιστον 18 απανθρακωμένες σοροί, από τη μεγάλη φωτιά, που ξέσπασε τη Δευτέρα, εντός του πυκνού δασικού όγκου, ενώ λίγο αργότερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι βρέθηκαν ακόμα οκτώ σοροί. 

14:50 Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Καίγονται εργοστάσια και αποθήκες, ακούγονται εκρήξεις - Έκλεισε η Αττική Οδός

Μεγάλες διαστάσεις έχουν λάβει οι πυρκαγιές που έχουν εξαπλωθεί στις περιοχές Λάκκα Κάτσαρη, Νέα Ζωή και Αμμουδιές, ενώ εκρήξεις ακούγονται από τη βιομηχανική ζώνη του Ασπρόπυργου, όπου καίγονται εργοστάσια και αποθήκες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, μια αποθήκη εργοστασίου περιέχει εύφλεκτα υλικά.

Παράλληλα έκλεισε η Αττική Οδός  και στα 2 ρεύματα σε ένα μεγάλο τμήμα της, από την είσοδο της Ελευσίνας έως τον κόμβο της Περιφερειακής Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

14:36 Διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της Αττικής Οδού λόγω της πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο

Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στο Ασπρόπυργο η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας στην Αττική Οδό από την περιφερειακή Αιγάλεω έως τα διόδια Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: