Η χώρα μας καίγεται από τη μία άκρη στην άλλη. Στον Έβρο ξέσπασαν δεκατέσσερις παράλληλες εστίες φωτιάς, ενώ μόνο στον Ασπρόπυργο φέτος έχουν εκδηλωθεί 472 πυρκαγιές.
Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν δίπλα σε στρατόπεδα και μεγάλης αξίας στρατιωτικές εγκαταστάσεις.Δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο η Ελλάδα να δέχεται υβριδικό πόλεμο. Μιλάμε για ένα ενιαίο μέτωπο από εστίες πυρκαγιών, το οποίο δεν έχει σχέση μόνο με την εγγύτητά του σε κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές και εγκαταστάσεις οικονομικού ενδιαφέροντος (όπως ο Ασπρόπυργος), αλλά... παρατηρούμε ειδικότερα στη Θράκη μια προσπάθεια εκδήλωσης ενός σχεδιασμού με οργανωμένες φωτιές. Οι εστίες των φωτιών βρίσκονται σε περάσματα παράτυπων μεταναστών. Με αυτόν τον τρόπο ασκείται μια μορφή πίεσης στη χώρα μας, η οποία έχει ανοικτό το δρόμο των διαπραγματεύσεων για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό δεν συνεπάγεται ευθύνη της Τουρκίας για τις πυρκαγιές, καθώς αποδείξεις δεν υπάρχουν.
Οι φόβοι όμως για υβριδικό πόλεμο αυξάνονται. Ακόμα και αν δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, στην Τουρκία ήδη προπαγανδίζουν τις επιπτώσεις των πυρκαγιών. Η πλέον Ερντογανική εφημερίδα Yeni Safak χθες σε πρωτοσέλιδο άρθρο της έκανε λόγο για καθυστέρηση του ελληνικού κράτους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στις «τουρκικές περιοχές στη Θράκη».
Αν και είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς προέχει η κατάσβεση των πυρκαγιών, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το σενάριο υβριδικών πολέμων έχει υπάρξει στο παρελθόν. Για παράδειγμα, η Τουρκία διεξήγαγε στο παρελθόν υβριδικούς πολέμους κατά της χώρας μας (πχ μεταναστευτικό), ενώ αποτελεί πάγια τακτική της Τουρκίας στα μέτωπα στο Ιράκ και στη Συρία.
Ας μην ξεχνάμε επίσης πως και η Ρωσία στο ουκρανικό έχει εντάξει στη στρατηγική της τον υβριδικό πόλεμο. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό ώστε να υποχωρήσουν οι αντιστάσεις της αντίθετης πλευράς. Η ένταξη αυτού του είδους των πολέμων υπάρχει στα στρατιωτικά εγχειρίδια διεθνώς. Στην Τουρκία έχει ιδρυθεί η λεγόμενη Διεύθυνση Επικοινωνίας. Πρόκειται για ένα μεγάλο μηχανισμό από επικοινωνιολόγους που μπορούν να υλοποιήσουν ένα σχέδιο «ψυχολογικών» επιχειρήσεων, στο οποίο έχουν εντάξει και την Ελλάδα, την τελευταία διετία. Την ίδια στιγμή παρατηρούμε στη γειτονική χώρα τους ίδιους Τούρκους αναλυτές που σχολίαζαν τον υβριδικό πόλεμο κατά της Ελλάδας με το μεταναστευτικό να μιλούν στα τουρκικά κανάλια για την καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς να διαπραγματευτεί για τη Χάγη με αφορμή τις καλοκαιρινές πυρκαγιές και να προπαγανδίζουν την τουρκική επιθετικότητα.
Θεωρώ πως θα φανεί τις επόμενες μέρες αν το σενάριο του οργανωμένου υβριδικού πολέμου επιβεβαιωθεί, αν και πιστεύω πλέον πως οι φωτιές που μαίνονται στη χώρα δεν είναι τυχαίες. Κάτι που έχει αναφερθεί και από την πυροσβεστική, ενώ ο Άρειος Πάγος ερευνά το ενδεχόμενο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών.
Λάζαρος Καμπουρίδης
*Ο Αντιστράτηγος Ε.Α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottingham Trend University, πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και εθνολογίας του ΔΠΘ και υποψήφιος διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995 - 1999 και ακόλουθος άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013 - 2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2022.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου