fvto

Ο Μπελερής παραμένει κρατούμενος των αρχών. Πάντως ο συνεργάτης και ο δικηγόρος του έχουν πλέον απελευθερωθεί.

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, η εισαγγελία της Αυλώνας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Μπελέρη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Σε βίντεο που έχει δημοσιοποιήσει η ενημερωτική πύλη himara.gr, ο Μπελέρης φαίνεται να συνομιλεί στον κεντρικό δρόμο με δύο συνεργάτες του όταν εμφανίζονται ασφαλίτες, οι οποίοι του περνάνε χειροπέδες. Στη συνέχεια συλλαμβάνουν και τους συνεργάτες του και τους βάζουν σε κλούβα.

Ο Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ο Μπελέρης κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, ως υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ, αλλά και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Μην βιάζεστε, λέει η Αλβανία στην Αθήνα

Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου». Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη». Κάλεσε, δε, την πολιτική ηγεσία να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών. Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.

Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε εκπτώσεις στην προστασία της μειονότητας στην Αλβανία

Η σύλληψη του Μπελέρη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Λέσβο, τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην προστασία της μειονότητας.

Ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο facebook έκανε γνωστό πως ενημέρωσε για το θέμα την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ενημέρωσα την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της ελληνικής εθνικής μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας».

Διάβημα από το ΥΠΕΞ στα Τίρανα για τη σύλληψη Μπελέρη

Δραστήρια κινήθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών. Η Ελληνίδα πρέσβης Κωνσταντίνα Καμίτση προέβη σε σχετικό διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. Ακόμη, η πρέσβης ενημέρωσε τους ομολόγους της των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους.

Αμέσως μετά, η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνα, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εκεί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.