Σε αυτήν την ημερομηνία που αποτελεί ορόσημο τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας είναι θεμέλιος λίθος για το κόμμα της Περιαιώς, το κυβερνών κόμμα επιλέγει να κάνει μια επίδειξη ενότητας στο Ζάππειο με τη συμμετοχή τριών πρωθυπουργών, νυν και πρώην, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.
Ετσι, το απόγευμα της Τρίτης 9 Μαΐου η ειδική εκδήλωση που θα γίνει θα περιλαμβάνει τρεις ομιλητές με ιδιαίτερο συμβολισμό: τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Κώστα Καραμανλή και τον... Αντώνη Σαμαρά.
Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, μία υπό άλλες περιστάσεις τετριμμένη εκδήλωση προσλαμβάνει άλλα χαρακτηριστικά. Υπό αυτό το πρίσμα και οι προετοιμασίες στα γραφεία της οδού Πειραιώς είναι εργώδεις. Οι προσκλήσεις εστάλησαν την περασμένη Τετάρτη, μεταξύ άλλων, σε όλους τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών και Επιτρόπους στην Ε.Ε. που ανήκουν στη Ν.Δ. Παράλληλα, προσκλήσεις εστάλησαν και στους 26 πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. Τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης επιμελούνται στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού (Γ. Μπρατάκος, Π. Μαρινάκης, Κ. Κάπη, Γ. Σμυρλής, Α. Πελώνη), ενώ το όλο σκηνικό θα είναι λιτό.
Εκτός των πρώην πρωθυπουργών, ανάμεσα στα πρόσωπα που αναμένεται να δώσουν το «παρών» είναι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο Σταύρος Δήμας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά. Η εκδήλωση αναμένεται να ξεκινήσει με ένα σύντομο αναδρομικό βίντεο, το οποίο θα εστιάζει στην πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη, με αφετηρία, βεβαίως, την υπογραφή της ένταξης της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο Ζάππειο.
Θέλοντας να διατρανώσει το στοιχείο της κατεξοχήν ευρωπαϊκής παράταξης της χώρας, η Ν.Δ. θέλει να στείλει το μήνυμα ότι είναι αυτή που εγγυάται όχι μόνο την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, αλλά και την απαιτούμενη σταθερότητα.
Τα μηνύματα των πρώην
Μια ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης, πάντως, θα είναι οι τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι θα κάνουν ομιλίες και με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, αλλά και με ένα μήνυμα στήριξης στο κυβερνών κόμμα. Η σειρά κατά την οποία θα ανέβουν στο βήμα θα είναι χρονολογική, συνεπώς πρώτος θα πάρει τον λόγο ο κ. Καραμανλής, θα ακολουθήσει ο κ. Σαμαράς και τελευταίος θα τοποθετηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να κάνει μια εκτενή αναφορά στις προκλήσεις με τις οποίες η σημερινή Ευρώπη είναι αντιμέτωπη, αλλά παράλληλα αναμένεται να ασκήσει κριτική και σε μια σειρά από πολιτικές επιλογές της ευρωπαϊκής ηγεσίας τα τελευταία χρόνια. Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, αναμένεται να εκπέμψει και ένα ευκρινές μήνυμα στήριξης της Ν.Δ. ως του μόνου κόμματος που μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Ο ίδιος σε συνομιλητές του φαίνεται να εμφανίζεται βέβαιος για καθαρή νίκη της Ν.Δ. στις επικείμενες εκλογές, ενώ στις 17 Μαΐου αναμένεται να κάνει και δήλωση στήριξης του κόμματος και του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.
Ο Αντώνης Σαμαράς, με τη σειρά του, αναμένεται να κάνει και αυτός εκτενείς αναφορές στις τρέχουσες προκλήσεις για την Ευρώπη, όπως έκανε και στα εγκαίνια του Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς, με ειδική έμφαση στο τι πρέπει να κάνει για το μέλλον, ώστε να παραμείνει επίκαιρη. Ο κ. Σαμαράς, άλλωστε, ήταν παρών το 1979 στο Ζάππειο, ως νεαρός βουλευτής της Ν.Δ., ενώ ως υπουργός Εξωτερικών το 1992 συνυπέγραψε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει και αναφορές για τον ρόλο της Ν.Δ.. Το έκανε, άλλωστε, και προ ημερών στην Καλαμάτα, όταν έδωσε το «παρών» μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελετή υπογραφής του οδικού άξονα από την Καλαμάτα ως τη Μεθώνη, αλλά και σε συγκέντρωση πολιτών στην κεντρική πλατεία του νομού, του οποίου ο ίδιος είναι βουλευτής και θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ηγούμενος του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου.
Η εν λόγω εκδήλωση, όπως αναφέρουν εσωκομματικοί παρατηρητές, θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας του κόμματος, καθώς η Ν.Δ. μπαίνει στην τελευταία στροφή πριν από τις κάλπες με ικανοποιητική συσπείρωση, όπως μαρτυρούν και τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Η προοπτική της εξουσίας, άλλωστε, αποτελούσε πάντα ισχυρή συγκολλητική ουσία για την κεντροδεξιά παράταξη, παρά τις όποιες επιμέρους ενστάσεις υπήρχαν και θα υπάρχουν.
Δεν είναι μυστικό, εξάλλου, ότι έγιναν εσωκομματικές συζητήσεις για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, με τον κ. Μητσοτάκη, όμως, να θέλει να δώσει ένα μήνυμα υπέρβασης των παραδοσιακών κομματικών γραμμών. Πρόκειται για τη λεγόμενη «πολιτική ευρυχωρία», την οποία επαναλαμβάνει σε πλείστες όσες δημόσιες εμφανίσεις του ο πρωθυπουργός.
Υπέρ του να κριθεί από τον λαό των Σερρών ο Κώστας Αχ. Καραμανλής
Σημειωτέον, οι κύριοι Καραμανλής και Σαμαράς έχουν πυκνώσει τις προσωπικές τους επαφές κατά το πρόσφατο παρελθόν, ενώ και ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να φάει με τον κ. Σαμαρά στην πρόσφατη περιοδεία του στην Καλαμάτα και να τα πούνε εκτενώς. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής πέρασαν μια περίοδο πολιτικής απόστασης, στη σκιά της υπόθεσης των υποκλοπών, πλην όμως αμφότεροι συντόνισαν τις κινήσεις τους για την ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού ότι αποχωρεί από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ενώ και οι δύο ήταν υπέρ του να κριθεί από τον λαό των Σερρών ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής.
Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική εκλογικής επικράτησης της Ν.Δ. λειτουργεί καταπραϋντικά για τις όποιες εσωτερικές εντάσεις, καθώς κανείς δεν θέλει να ναρκοθετήσει την πορεία του κόμματος προς την πολιτική επικράτηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου