Κυριακή 7 Μαΐου 2023

«Την επόμενη φορά να σας πάρω και τηλέφωνο να μου πείτε τι θα πω»

Έτσι απάντησε ο Παναγιώτης Λάμψιας στην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Πόπη Τσαπανίδου, όταν του ζήτησε μια δήλωση μετανοίας για τα όσα είχε πει προηγουμένως. 
Το ερώτημα είναι τι είχε πει προηγουμένως ο Παναγιώτης Λάμψιας;
Αναφέρθηκε σε δύο γεγονότα, τα οποία δεν αμφισβητούνται. Αυτά που εξόργισαν την κυρία Τσαπανίδου δεν ήταν εκτιμήσεις, ήταν γεγονότα. Κάτι που καθιστά την επέμβασή της στην τηλεοπτική εκπομπή του Σκάι απόπειρα φίμωσης ενός σχολιαστή και μάλιστα 15 ημέρες πριν από τις εκλογές. 

Όλο αυτό το σκηνικό, με έντονα τα χαρακτηριστικά της λογοκρισίας, ήταν...

ένα μήνυμα προς τηλεοπτικούς σταθμούς και πολιτικούς σχολιαστές πως από εδώ και μπρος θα πρέπει να προσέχουν τι λένε, όταν αναφέρονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτά που λένε οι μεν και επιτρέπουν να ακούγονται οι δε, ενοχλούν την κυρία Τσαπανίδου, τότε αυτή ως ταύρος εν υαλοπωλείω θα μπουκάρει τηλεφωνικά. 

Αλλά τι είπε ο Παναγιώτης Λάμψιας; 

Πρώτον: ο Αλέξης Τσίπρας μιμείται τον Ανδρέα Παπανδρέου και δεύτερον πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκαν τους δολοφόνους της 17 Νοέμβρη, διευκρινίζοντας πως δεν αναφέρεται στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. 

1.Έχει γραφτεί κατ΄επανάληψη πριν από πολλά χρόνια, σε ρεπορτάζ που οι πηγές τους βρισκόταν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, πως ο Α. Τσίπρας εξασκούνταν να μιμηθεί τόσο στη φωνή όσο και στις κινήσεις τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Επειδή αυτά τα ρεπορτάζ προέκυψαν από εν τοις πράγμασι διαπιστώσεις, ουδείς αμφισβήτησε και τότε και στη συνέχεια αυτήν την προσπάθεια του Α. Τσίπρα. Θεωρήθηκε ένα γεγονός που επιβεβαιώνεται όχι μόνον από τα ρεπορτάζ, αλλά κυρίως από την ίδια τη συμπεριφορά του Α. Τσίπρα. Σήμερα θεωρείται τόσο αυτονόητο που η αναφορά σε αυτό είναι μια κοινοτοπία. 

Πώς να το κάνουμε; Αρέσει δεν αρέσει στην κυρία Τσαπανίδου ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να μιμηθεί τον Ανδρέα και πίσω από αυτήν την προσπάθεια υπάρχει ένα ολόκληρο, εύλογο, πολιτικό σκεπτικό. 

Το δεύτερο σημείο που εξόργισε την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναφορά του Παναγιώτη Λάμψια πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκαν τους δολοφόνους της 17 Νοέμβρη. Αντί να θυμώνει η κυρία, ας ανατρέξει στο παρελθόν για να δει ποια στελέχη του κόμματος της βρήκαν ελαφρυντικά στη δράση της 17 Νοέμβρη, άρα την υπερασπίστηκαν. 

Γιατί η επίκληση ελαφρυντικών είναι μέρος του υπερασπιστικού λόγου. Γιατί θύμωσε με αυτόν που αναφέρθηκε σε αυτό το γεγονός; Δε θα έπρεπε να θυμώσει με αυτούς που έδωσαν, έργω και λόγω, λαβή για τέτοια σχόλια; 

Εννοείται πως άριστα έπραξε ο Παναγιώτης Λάμψιας που δεν ανακάλεσε. Τι να ανακαλέσει; Την πραγματικότητα; Να επιβραβεύσει μια επέμβαση λογοκριτικού χαρακτήρα εν έτει 2023; 

Η κυρία Τσαπανίδου θέλησε να στείλει ένα μήνυμα κυρίως προς τον Σκάι. Να προσέχετε στο επόμενο διάστημα ποιους καλείται και να προσέχετε ακόμα πιο πολύ τι λένε για τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως για τον Τσίπρα! Γιατί εγώ είμαι εδώ. 

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: