Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Με fake news ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται στις εκλογές, προσπαθώντας να διασωθεί

Είναι γεγονός ότι λαμβάνουμε υπερ-δόσεις δημοσκοπικών ερευνών ενόψει των εκλογών του Μαΐου, αλλά εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τους η εξαγωγή συμπερασμάτων είναι ασφαλέστερη, στο μέτρο που όλες αναδεικνύουν την ίδια κυρίαρχη τάση.
Η κυριαρχία της ΝΔ, ασθενής προς το παρόν αλλά αταλάντευτη, είναι παρούσα σε όλες έως τώρα, και επιβεβαιώθηκε χθες από δύο νέες. Δεν προβλέπουν αυτοδυναμία της ΝΔ αλλά δυνητικά την προλέγουν. Η εταιρεία Interview για την Politic, δίνει στη ΝΔ 31,2% έναντι 26,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορά 5%. Η Rass για το Action στη ΝΔ 28,2% με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23,1. Διαφορά 5,1% ( η μεθοδολογία διαφορετική η διαφορά ίδια). (Καθώς και η Marc  στο 5,3% η διαφορά)...

Βέβαια υπάρχει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η κατηγορία ότι είναι «πετσωμένες». Θα είχαμε κάθε καλή διάθεση να αποδεχθούμε την ένστασή του, εάν η Αυγή παρουσίαζε κάποια δική της η οποία θα ανέτρεπε τα έως τώρα αποτελέσματα. Αλλά δεν το κάνει, απλώς καταγγέλλει τις υπάρχουσες.      

Σε όλες επίσης τις  δημοσκοπήσεις η καταλληλότητα Μητσοτάκη για την Πρωθυπουργία έναντι  του Τσίπρα, ακόμη και τώρα μετά το σοκ των Τεμπών, είναι καταλυτική. Με 42,9% κρίνεται ως καταλληλότερος στη Rass έναντι 26,5%,  και με 43% έναντι 30% στην interview. Ετερον κοινό στοιχείο είναι η παράσταση νίκης που αποβαίνει σε όλες υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Παρόλα αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη, άντε δυο μονάδες το πολύ, και η ΝΔ δεν θα μπορέσει να σχηματίσει  κυβέρνηση.  Οπότε ανοίγεται πεδίον  δόξης λαμπρόν για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Θεωρούν ότι η άρνηση στην Πρωθυπουργία Τσίπρα εκ μέρους του Ανδρουλάκη, είναι προεκλογικό επικοινωνιακό τέχνασμα, και εμπρός στην αδήριτη ανάγκη να μη βγει η Δεξιά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναδιπλωθεί και θα υποχωρήσει. 

Και πάλι επειδή τα κουκιά δεν θα βγαίνουν, ελπίζουν στην ψήφο ανοχής του Βαρουφάκη. Σε ψήφο ανοχής όχι σε συγκυβέρνηση μαζί του. Ουδείς τον θέλει, ή τουλάχιστον από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον θέλει η ηγεσία. Όσο για το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει κατηγορηματικά και αμετάκλητα ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει μαζί του, επειδή έπαιξε τη χώρα στα ζάρια και θέλησε να μας ξαναφέρει στη δραχμή (βέβαια το επιχείρημα «παίρνει νερό». Γιατί όταν  τα έκανε αυτά ο Βαρουφάκης ήταν υπουργός κυβέρνησης Τσίπρα και τα έκανε με την αποδοχή του. Γιατί ο Τσίπρας απαλλάσσεται ευθυνών επί του  συγκεκριμένου;). 

Με βάση αυτά είναι κάπως υπερβολικός ο εκπεμπόμενος φόβος της ΝΔ για κυβέρνηση ηττημένων.      

Οσον αφορά στην πρόταση Ανδρουλάκη «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», σε όσες δημοσκοπήσεις προσμετρήθηκε, η πλειοψηφία του κοινού την απέρριψε  μετ’ επαίνων. Ενδεχομένως ο Ανδρουλάκης να  στοχεύει σε όσους ψηφίζουν «κανένας από του δυο». Αλλά το κοινό αυτό ανήκει στην αντισυστημική αριστερά, είτε στους χώρους των απολιτίκ ή των λούμπεν. Σαφώς δεν αποτελεί  προνομιακό εκλογικό ακροατήριο για το ΠΑΣΟΚ. 

Είναι λογική η πίστη ότι προϊόντος του χρόνου,  καθώς η κοινωνία θα αποφορτίζεται από τα έντονα συναισθήματα που της προκάλεσαν τα Τέμπη (μόνο οι οικείοι των νεκρών θα το φέρνουν ως αβάσταχτο βάρος εφ' όρου ζωής),  η ΝΔ θα επανέλθει στα επίπεδα προ Τεμπών.  Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΠΑΣΟΚ κάνουν ό,τι μπορούν να την συνδράμουν.   

Για το ΠΑΣΟΚ γράψαμε χθες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδοθεί σε  αυτό  που ξέρει να κάνει. Αέναη καταγγελία, συχνά και με fake news. Τελευταία  σε αντίθεση με τις υποτιθέμενες αρχές του, επιστράτευσε στα ψηφοδέλτια κοινωνικά υπερσυντηρητικό  καλλιτέχνη, επειδή θεωρεί ότι έχουν πέραση στη νεολαία και θα του προσπορίσει  ψήφους  -  και του οποίου τον σεξιστικό και κοινωνικά ρατσιστικό λόγο,  δικαιολογεί τώρα πασπαλίζοντάς τον ως δήθεν καυστική κοινωνική σάτιρα. 

Και εντάξει ο Μιθριδάτης είναι  πταίσμα. Άλλωστε εκτίθεται στη λαϊκή ψήφο. Εάν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ανταποκρίνεται στην αισθητική τους, στην αντίληψη που έχουν για τον ρόλο της τέχνης και τη θέση της γυναίκας, χαλάλι τους. Είναι αισχρή ωστόσο η προπαγάνδα που κάνουν  με το νερό, και απορεί κανείς  με την έλλειψη στοιχειώδους συστολής  τους. 

Το νερό το υποθήκευσαν οι ίδιοι μέχρι το… 2115 παραδίδοντάς το στο Υπερταμείο. Το ΣτΕ με απόφαση της ολομέλειας έκρινε το 2014 αντισυνταγματική την μεταβίβαση του 1/3 των μετοχών της ΕΥΔΑΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγραψε  στα παλιά του παπούτσια την απόφαση, και το 2016 μεταβίβασε την πλειοψηφία των μετοχών  των  ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. 

Και τώρα ανερυθρίαστα φωνάζουν για ιδιωτικοποίηση του νερού, κάτι που δεν μπορεί να γίνει, όχι επειδή το διαβεβαιώνει  η κυβέρνηση, αλλά λόγω της απόφασης του ΣτΕ. Το οποίο ΣτΕ,  όπως τον Αρειο Πάγο, ο Τσίπρας τα χαρακτήριζε θεσμικά εμπόδια. 

Με αυτό το «ήθος» ζητούν την ψήφο των ψήφο των πολιτών, και μετά τους φταίνε οι δημοσκόποι.

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: