Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται και για τον εμφύλιο στο Σουδάν

Το διαβάσαμε κι αυτό όχι από κάποια ανώνυμα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επώνυμα στελέχη του, μεταξύ των οποίων και έναν πρώην υπουργό. Πώς ευθύνεται; 
Γιατί λέει έδωσε άδεια εξαγωγής του συστήματος παρακολούθησης Predator στο Σουδάν. 
Και τι σχέση έχει αυτό με τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στο Σουδάν; Ουδείς γνωρίζει, έτσι σε κουβέντα να βρισκόμαστε.
Το αν ο πόλεμος αυτός οφείλεται σε ρωσικό ή άλλο δάκτυλο ξεφεύγει από την ουσία του παρόντος άρθρου. Πάντως εκεί σκοτώνονται επί πολλά... χρόνια με παραστρατιωτικούς που εξόπλιζαν Ρώσοι και Κινέζοι. Απλώς, προσπαθώ να δείξω πώς ο φανατισμός επηρεάζει την καθαρή σκέψη.
Ο συγκεκριμένος πρώην υπουργός πήρε δύο άσχετα μεταξύ τους γεγονότα και, για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας, τα συνέδεσε. Δεν έκανε έναν απλό έλεγχο να εξετάσει αν υπάρχει μια αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της πώλησης του Predator και των ταραχών που ξέσπασαν. Γιατί αν το έκανε θα ανατρεπόταν όλο το σενάριο που παρουσίασε.
Βέβαια, το σύστημα Predator παραπέμπει στις παρακολουθήσεις για τις οποίες κατηγορείται η κυβέρνηση, οπότε μπορεί να πάει παντού. Αφού εξήχθη στο Σουδάν και ξέσπασε εκεί ένας εμφύλιος πόλεμος, δεν μπορεί, κάπου θα φταίει και το παράνομο λογισμικό, άρα και η Ελληνική κυβέρνηση που έδωσε την άδεια εξαγωγής του.
Ας σημειωθεί πως ο «δράστης» είναι πρώην υπουργός με το τεκμήριο της σοβαρότητας, αν και συμμετείχε το 2011 στις συζητήσεις που γινόταν στην «κάτω πλατεία» με κάτι περίεργους δραχμιστές. Συγχωρέθηκε, λόγω του κλίματος της εποχής και του αντιμνημονιακού οίστρου του ΣΥΡΙΖΑ και των ομάδων με τις οποίες τότε, στην «ένδοξη» τετραετία 2011-2015, συμπορευόταν.
Αλλά σήμερα πώς το σκέφτηκε και έκανε αυτή τη σύνδεση; Και από κοντά του και άλλα επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς η Ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για όλα τα δεινά του κόσμου. Αν μπορούσαν θα το έλεγαν κι αυτό.

Αποδίδει αυτή η τακτική; Και ναι και όχι.


Από τη μια συσπειρώνει το φανατισμένο ακροατήριο κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ κρατιέται σταθερά στην περιοχή του 25% plus και από την άλλη απωθεί τους εχέφρονες πολίτες και για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καρπωθεί τη φθορά της κυβέρνησης. 
Αυτό το 25% plus είναι αρκετό για να σταθεροποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά απέχει πολύ από τον δρόμο που οδηγεί στην εξουσία.

Πάντως, το σύστημα Predator πάει παντού και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ακόμα και στον εμφύλιο του Σουδάν.

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: