Τα γυρίζουν Δραγασάκης και Τσακαλώτος

Τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Γιάννης Δραγασάκης προσπάθησαν να γυρίσου τα όσα δήλωσαν.
 
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε τη σχετική συζήτηση για «κυβέρνηση ηττημένων» στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ:

«Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί από χθες να απομονώσει μια αποστροφή στην τηλεοπτική μου συζήτηση με τον κ. Μαγγηριάδη για να βγάλει συμπεράσματα που δεν ισχύουν.

Μεταξύ άλλων, μιλήσαμε για συσχετισμούς και εκλογικά μαθηματικά. Εγώ απάντησα ότι μια συμμαχική κυβέρνηση με 49% θα είχε μεγαλύτερη νομιμοποίηση από μια αυτοδύναμη με 38% στις δεύτερες εκλογές. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι εφικτό ούτε μαθηματικά ούτε πολιτικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει πρώτο κόμμα. Για αυτό όλοι παλεύουμε για αυτόν τον εντελώς εφικτό στόχο.

Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί μόνο με τον πρώτο. Έτσι, αν δεν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια η πολιτική πραγματικότητα καθιστά μη πιθανή μια προοδευτική κυβέρνηση.

Άρα μόνο με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας την επομένη των Εκλογών. Με αλλά λόγια, μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαία συνθήκη για να τελειώνουμε με το καθεστώς Μητσοτάκη», έγραψε σε ανάρτησή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα «μάζεψε» ο Δραγασάκης

Ο Γιάννης Δραγασάκης συμμετείχε σήμερα το πρωί σε πάνελ με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στον τηλεοπτικό σταθμό Action24. Αναφερόμενος στο θέμα συγκυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη, ο κ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω πως εάν τα αποτελέσματα των εκλογών αθροίζουν πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΜέΡΑ25, ασχέτως του τι λέει ο κ. Τσίπρας, θα την κάνουν την προσπάθεια να κάνουν κυβέρνηση».

Στη συζήτηση τοποθετήθηκε και ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος επιχείρησε να «μαζέψει» το θέμα που προέκυψε για «κυβέρνηση ηττημένων» κάνοντας λόγο για θεωρητική συζήτηση στην οποία συμμετείχε. Προσπαθώντας να εξηγήσει και απαντώντας σε ερώτηση του κ. Γεωργιάδη, είπε συγκεκριμένα πως «σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων […] εμείς λέμε πως τα προβλήματα που έχουμε είναι μεγάλα και θέλουμε όχι μόνο μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και κοινωνική. Με αυτό το σκεπτικό, όλα τα σενάρια που λέμε είναι εκτός του σχεδιασμού μας. Κι αν τα φέρει η πραγματικότητα, όμως, έχεις δίκιο να με ρωτάς (απευθύνθηκε στον κ. Γεωργιάδη), τότε θα συνέλθουν τα όργανα του κόμματος θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανήλθε στο θέμα λέγοντας: «Αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει απολύτως δημοκρατικό δικαίωμα να κάνει κυβέρνηση. Το πρόβλημα το δικό μου έγκειται στο τι θα συνέβαινε αν ο κ. Τσίπρας είναι δεύτερος με τέτοια ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 που τελικά θα μπορούσαν να αθροίσουν μια κυβερνητική πλειοψηφία, ακόμα και αν δεν αθροίζαν 151, με μια ψήφο ανοχής Βελόπουλου ή ΚΚΕ και έτσι να συμπήξουν κυβέρνηση μειοψηφίας ηττημένων. Πάμε δηλαδή στο βράδυ των εκλογών και στο σενάριο να έχουν τα τρία κόμματα αυτά 142 βουλευτές και να πουν στο ΚΚΕ "εάν στην ψήφο εμπιστοσύνης ψηφίσετε λευκό και κατεβάσετε το όριο κάτω από 151, εμείς δεσμευόμαστε ότι ο πρώτος νόμος θα είναι η θέσπιση της απλής αναλογικής". Θα καταλήξουμε σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας ηττημένων. Σε αυτό το σενάριο η χθεσινή δήλωση Δραγασάκη, καίτοι σε θεωρητική συζήτηση, μου αυξάνει την ανησυχία, και η δήλωση Τσακαλώτου μού το κάνει ακόμα πιο ανησυχητικό» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Αυτός είναι ο λόγος που λέω στους ψηφοφόρους να μην πάρουν αψήφιστα τις Εκλογές 21ης Μαΐου, γιατί αν τους βγαίνουν τα νούμερα, μπορεί να κάνουν κυβέρνηση ηττημένων», κατέληξε για το θέμα αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Απέκλεισε την «κυβέρνηση ηττημένων» και ο Βαρουφάκης

Τα σενάρια συμμετοχής σε συγκυβέρνηση ηττημένων έσπευσε να αποκλείσει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας πως «σε καμία των περιπτώσεων το ΜέΡΑ25 δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία από αυτές τις κυβερνήσεις για τις οποίες σκέφτονται, ούτε θα υπάρξει ανοχή από εμάς».

Στην ερώτηση, δε, αν θα μπορούσε να συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού - 5 σημείων κατά τις διαδικασίες των διερευνητικών εντολών, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο και επειδή ακριβώς ήμασταν στην ίδια κυβέρνηση και θυμάμαι τι σημαίνει αναντιστοιχία λόγων και έργων, άλλος ένας λόγος να μην πέσουμε ως ΜέΡΑ25 στην παγίδα να γίνει μια τράμπα αρχών για υπουργικά αυτοκίνητα» (στο σημείο 07:05'' του βίντεο).

«Δεν υπάρχουμε εμείς για να ξαναγίνει ο κ. Τσίπρας Πρωθυπουργός»

Μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» για τις τοποθετήσεις Δραγασάκη - Τσακαλώτου σχετικά με τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25 σε συγκυβέρνηση με κορμό των ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι η άρνησή του στηρίζεται σε δύο σημεία:

«Η πρώτη διάσταση αφορά στους λόγους για τους οποίους το παράθυρο έχει κλείσει και δεν ξανανοίγει μετά τις εκλογές. Εμείς είμαστε ένα κόμμα που, συμφωνείτε-διαφωνείτε μαζί μας, το έχουμε αποδείξει ότι έχουμε μια συνέπεια. Αυτά που πιστεύουμε τα λέμε και αυτά που λέμε τα πιστεύουμε, χρόνια τώρα και δεν αλλάζουμε ανάλογα με τις συγκυρίες. Εμείς πιστεύουμε στην απλή αναλογική, την αγαπάμε, θεωρούμε ότι είναι συνώνυμη με τη Δημοκρατία, όμως η απλή αναλογική για να τιμηθεί πρέπει να τιμηθεί στην πράξη. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα ξεκάθαρο, ολιγαρχικό για εμάς, απαράδεκτο, μνημονιακό πρόγραμμα, αλλά ξέρεις τι, κι εμείς, οι υπόλοιποι, οι οποίοι πιστεύουμε στην απλή αναλογική έχουμε μια ιερή υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να τους πούμε: η διαφορά μας με τον Μητσοτάκη είναι για τα κόκκινα δάνεια θα κάνουμε το α, β, γ, για το Χρηματιστήριο Ενέργειας το τάδε, τον ΦΠΑ δεν θα το κρατήσουμε στο 24%, θα το πάμε στο τάδε τοις εκατό, την προπληρωμή φόρου θα την αλλάξουμε και θα την κάνουμε έτσι. Μετά τις εκλογές σε 2,5 μέρες δεν προλαβαίνεις ούτε τα υπουργεία να μοιράσεις, και εμείς δεν φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 για να πάρουμε ένα υπουργείο, το έχουμε αποδείξει το βράδυ του δημοψηφίσματος.

Εμείς δύο χρόνια προσκαλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, όποιον θέλει να μιλήσουμε για τα πράγματα που αφορούν στους πολίτες, όχι για το πώς θα μοιράσουμε τα υπουργεία μεταξύ μας. Να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες σύγκλισης στα βασικά ζητήματα της χώρας. Όταν, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας κλείνει την πόρτα και λέει “καμία συζήτηση, ελάτε μετά”, ουσιαστικά μας λέει “ελάτε να πάρετε κανένα υπουργικό αυτοκίνητο και να μου δώσετε ψήφους εμένα να γίνω πρωθυπουργός”. Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο για να κάνω κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουμε εμείς για να ξαναγίνει ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός ή να γίνει ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός».

«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια»

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 απάντησε και στο ενδεχόμενο δίλημμα που θα του τεθεί από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ «ή κάνουμε κυβέρνηση ή κυβερνά ο Μητσοτάκης», λέγοντας: «Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Μπορεί εκείνος να λέει άλλα πράγματα μετεκλογικά από αυτά που λέει προεκλογικά, εμείς δεν το κάνουμε αυτό».

Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι επιθυμεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη «αλλά χωρίς εμάς. Για σκεφτείτε το, ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές, πέραν των προσωπικών διαφορών και αντεγκλήσεων, της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ; Είναι πολύ μικρές. Έχω κάτσει σχεδόν 4 χρόνια σε αυτή τη Βουλή και παρακολουθώ πάρα πολύ προσεκτικά τις θέσεις των κομμάτων, όχι τις κοκορομαχίες αλλά την ουσία, τι λένε για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, λίγο-πολύ τα ίδια πράγματα…».

Άλλα έλεγαν χθες Δραγασάκης-Τσακαλώτος για «κυβέρνηση ηττημένων»

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών είχαν εμφανιστεί χθες οι πρώην υπουργοί και προβεβλημένα στελέχη του κόμματος Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Δραγασάκης, καθώς δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο συγκρότησης «κυβέρνησης ηττημένων» σε περίπτωση που το κόμμα τους τερματίσει δεύτερο στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

Τσακαλώτος: «Νομίζω ότι μπορούμε να το επιδιώξουμε»

Το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, βρίσκει σύμφωνο ως μια πιθανή δυνατότητα τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Νομίζω ότι μπορούμε να το επιδιώξουμε. Θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά είμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή «Επίλογος» στην ΕΡΤ, και, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Τσίπρα ότι δεν θέλει την κυβέρνηση ηττημένων, απάντησε: «Άμα έχουν τρία κόμματα 47% ή 48%, τι ηττημένοι θα είναι; Εδώ έχουμε κυβερνήσεις με πολύ μικρότερα ποσοστά… Εδώ τη ΝΔ δεν την πειράζει να κυβερνήσει μετά τις δεύτερες εκλογές με 35%, 36% ή 38%».

Επιχειρηματολογώντας υπέρ μιας «κυβέρνησης ηττημένων», ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε χθες πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μπορεί να τις κάνει ένα κόμμα μόνο του με 38%. «Χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις, και κανένα κόμμα δεν έχει το μονοπώλιο της σοφίας», όπως σημείωσε. Ερωτηθείς, ακόμη, για την εμπειρία από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις διαφωνίες για τις Πρέσπες, είπε ότι στον δικό του τομέα -τα οικονομικά- δεν δυσκολεύτηκαν να συνεργαστούν.

Δραγασάκης: «Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα»

Την κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που αυτό τερματίσει δεύτερο στις εκλογές δεν απέκλεισε ούτε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Attica, ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειριστεί ενεργητικά τα συνταγματικά δικαιώματα, με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Εννοούμε, δηλαδή, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διερευνήσει την περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση. Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην αντιπρόεδρος και υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο πρόεδρος του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την εντολή και θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και εάν είναι δεύτερο κόμμα.

«Εάν μπορώ να εκφράσω το πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου, για εμάς οι εκλογές είναι κρίσιμες, επιθυμούμε να αποφύγουμε σίριαλ εκλογών, άρα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση», εξήγησε ο Γιάννης Δραγασάκης, στο Attica TV.

Απαντώντας, ακόμη, σχετικά με το εάν θα μπορούσε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας να υπάρξει άλλος πρωθυπουργός από τον πρόεδρο του κόμματος, ο Γιάννης Δραγασάκης διευκρίνισε: «Εάν μιλάμε για κανονική κυβέρνηση και όχι ειδικού σκοπού, δεν υπάρχει περίπτωση να μπει άλλος πρωθυπουργός από τον επικεφαλής του κόμματος».