Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Οι λαγοί του Τσίπρα και η «Κυβέρνηση των ηττημένων»

Σε ρόλους «λαγών» (με αυτάκια και ουρίτσα) του Αλέξη Τσίπρα ο «σοφός» Γιάννης Δραγασάκης και ο επικεφαλής «Ομπρελιστής» Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκαν, την ίδια μέρα, δημοσίως και περιέγραψαν, με απόλυτη καθαρότητα, το αποκλειστικό σχέδιο του Σύριζα για την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου: κυβέρνηση ηττημένων, δηλαδή δευτερότριτων (αν βγαίνουν οι αριθμοί) με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25.
Ο κατηγορηματικός χαρακτήρας που προσέδωσαν στην προοπτική αυτή την καθιστά μοναδική, στην ουσία, επιλογή για την Κουμουνδούρου και περιγράφει με απόλυτη ασφάλεια το εκλογικό τοπίο στις 21 Μαΐου:... η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αμφισβητείται από κανένα, ούτε καν από τα υπόγεια της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια επιλογή «να πείσει όσους θέλουν να πειστούν, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, να συμπράξουν σε μια κυβέρνηση-κουρελού» με δευτερότριτους και άλλα απολειφάδια.

Στην προοπτική αυτή ο κ. Τσίπρας πρόλαβε να εισφέρει την εκτίμηση του « όσα λέγονται πριν τις εκλογές δεν έχουν καμία σχέση με όσα γίνονται μετά το αποτέλεσμα», αποθεώνοντας τον δομικό καιροσκοπισμό του ίδιου και του δήθεν αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος που διακινεί (έστω και κολοβό μετά τα τραύματα των τελευταίων ετών) και να διαμορφώσει το τοπίο για να ανθίσουν οι Δραγασο-Τσακαλώτοι με τη λογική « κυβέρνηση νάναι κι ότι νάναι»

Τα ζητήματα με την κυβέρνηση των δευτερότριτων ξεκινάνε από την ώρα που κανείς άλλος πλην Τσίπρα δεν την επιθυμεί, ούτε καν τη συζητάει
. Ο κ. Ανδρουλάκης την έχει αφετηριακά απορρίψει και ο κ. Βαρουφάκης κάνει καμπάνια ακριβώς πάνω στην ακύρωση της, καταγγέλλοντας τον Σύριζα εντός Βουλής πως « είναι στην πράξη καλύτερος υπηρέτης των « ξένων κορακιών» από την ίδια τη Νέα Δημοκρατία». Για τον Δημήτρη Κουτσούμπα είναι απλώς Πέμπτη!
Στην ουσία λόγος γίνεται για ένα αφήγημα της παρέας του κ. Τσίπρα, που συνιστά μια παγκόσμια αποκλειστικότητα: το σχέδιο για μια κυβέρνηση των ηττημένων δεν έχει κανένα αποδέκτη, κανείς από την ευρύτερη αντιπολίτευση δεν επιθυμεί να το συζητήσει, κανείς, πλην αυτού που το εκφωνεί, δεν το ακούει καν!

Γιατί επανέρχεται και μάλιστα από χειλέων του ηγέτη μιας «Ομπρέλας» κι ενός εκ των
(αυτό)αποκαλούμενων «σοφών» της Κουμουνδούρου;
Επειδή δεν υπάρχει και δεν προβλέπεται να υπάρξει από την αξιωματική αντιπολίτευση άλλο αφήγημα έως τις εκλογές, εκτός εάν γυρίσει η γη ανάποδα! Τόσο απλό είναι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια συγκλονιστική αδυναμία, την οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί, τον έχει καταλάβει και τον πριονίζει: δεν έχει και δεν προτίθεται να καταθέσει στην κοινωνία σχέδιο νίκης στις εκλογές. Τελεία, παράγραφος!

Η ομάδα Τσίπρα, με αποκλειστικό υπεύθυνο τον ίδιο και τον γνωστό τοις πάσι ελλειμματικό χαρακτήρα του, αδυνατεί να εμπνεύσει και να συσπειρώσει, καθημερινά φυλλοροεί προς διάφορες κατευθύνσεις, βλέπει με τρόμο όλες τις ιστορικές παραδοχές του χώρου της αριστεράς ( ιδεολογία, πολιτική, ηθικό πλεονέκτημα κ.λ.π.) να έχουν ακυρωθεί, έχει αποκτήσει ψυχολογία δεύτερου και διακρίνονται στη συμπεριφορά της όλα τα σημάδια της αναπόφευκτης ήττας.

Σε αυτό το κλίμα και με τις προβλέψεις στο δρόμο προς τις εκλογές να συγκλίνουν όλες στην άποψη πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αγγίξει, αν δεν ξεπεράσει, στις 21 Μαΐου το 35%, η επαναφορά της προοπτικής της κυβέρνησης των δευτερότριτων αποκτά χαρακτηριστικά επιβίωσης για το ίδιο το σύστημα Τσίπρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ!

Ο κ. Τσίπρας χρειάζεται αυτήν την έστω ψιλοπαρανοϊκή προοπτική μιας κυβέρνησης «ακυβέρνητων» για να δικαιώσει την καρέκλα του και να ξεπεράσει εύκολα τους σκοπέλους της μετεκλογικής σύγκρουσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ (παρέα με τα παραμύθια για το σύστημα που στηρίζει Μητσοτάκη), Δραγασάκης και Τσακαλώτος στην κυβέρνηση-κουρελού επενδύουν την ανατροπή Τσίπρα γνωρίζοντας άριστα πως μια τέτοια κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει.

Η εικόνα ενός αρχηγού που εκλιπαρεί γονατιστός τον Ανδρουλάκη και τον Βαρουφάκη να συγκυβερνήσουν, έστω και για «ειδικό σκοπό», όπως ο ίδιος τον περιγράφει σε μια φαντασιακή προσέγγιση της πραγματικότητας, με τον ίδιο πρωθυπουργό κι οι σύντροφοι του ας πάνε να πνιγούν είναι η εικόνα της απόλυτης απαξίωσης για τον Τσίπρα, ο Δραγασάκης με τον Τσακαλώτο έχουν κάθε λόγο να θέλουν να την ενισχύσουν.

Γιατί, τότε, την αρνείται δημοσίως, αυτή την κυβέρνηση των δευτερότριτων ο κ. Τσίπρας; 
Επειδή χρειάζεται επικοινωνιακά ακόμη την εικόνα του άτρωτου ηγέτη σε βαθμό απελπισίας για να την πουλήσει και εντός ΣΥΡΙΖΑ, επειδή αν συμβιβαστεί με Δραγασάκη και Τσακαλώτο θα επιβεβαιώσει από τώρα τη νίκη Μητσοτάκη, επειδή μια τέτοια επιβεβαίωση θα φτάσει το ποσοστό της ΝΔ στα ύψη, επειδή οι πραιτωριανοί του χρειάζονται ένα αφήγημα νίκης για να μην ξεκινήσουν οι ίδιοι να τον αποδομούν και να ενισχύουν φυγόκεντρες δυνάμεις κι επειδή έχει άμεση ανάγκη να αποδώσει μετεκλογικά τη βέβαιη ήττα στους «κιοτήδες» της «Ομπρέλας» και σε όσους τον αμφισβητούν στην Κουμουνδούρου!

Α, να μην το ξεχάσω: κι επειδή είναι παθολογικός ψεύτης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: