Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Ο Τσίπρας θέλει τον Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ με... «το λουρί στο σβέρκο»

Δεν έχει αφήσει τίποτα από το παλιό ΠΑΣΟΚ που να μην το ξεπατικώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες θυμήθηκε παραλλαγμένη τη μανιχαϊστική φράση του Μένιου Κουτσόγιωργα για τη σύγκρουση του «κόσμου του φωτός με τον κόσμο του σκότους». Όπου κόσμος του φωτός ήταν το ΠΑΣΟΚ και του σκότους η ΝΔ.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο Ίλιον ότι «η 21η Μαΐου θα είναι η νίκη απέναντι στο σκοτάδι της αδικίας». Την ίδια στιγμή όλο και περισσότερο εντάσσει στις ομιλίες του την εμβληματική λέξη του ΠΑΣΟΚ «Αλλαγή». Ξεκίνησε με τη φράση «Πολιτική αλλαγή» και σταδιακά έκοψε τον προσδιορισμό και έμεινε σκέτη η αλλαγή... Και χθες έθεσε το διαζευτικό: «το μήνυμα των εκλογών είναι αλλαγή ή Μητσοτάκης».

Είχαν προηγηθεί τα συνθήματα «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά», «Στου λαού την καρδιά δεν χωράει η Δεξιά» και άλλα του πασοκικού  συνθηματικού πανθέου. Μόνο το «Καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη» λείπει, για να ολοκληρώσει την   ψιμυθίωση σε ψευδεπίγαφο ΠΑΣΟΚ

Είναι εντυπωσιακό πως όταν  άρχισε τη μετάβαση από τα εχθροπαθή «ή εμείς  ή αυτοί» και «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»,  ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπνεύστηκε νέα δικά του συνθήματα,  αλλά υιοθέτησε  όλη την παλαιοπασοκική σημειολογία. Και δεν νομίζουμε ότι το έκανε από παραγωγική αδυναμία, αλλά από σκοπιμότητα  για να εντυπωθεί  η οικεία συνθηματολογία στο θυμικό των πασόκων. Άλλωστε, αυτό υπηρετούσε και η υιοθέτηση της ομιλίας και των κινήσεων του Αντρέα. 

Στη συνέντευξή του στο STAR δεν είχε τη λεπτότητα των τρόπων του Αντρέα προς την υπόλοιπη Αριστερά (ασχέτως ακόμη  και αν ο Ανδρέας το έκανε για να αποσπάσει την εύνοιά της, οι τρόποι του είχαν ευγένεια. Το χειρότερό του ήταν όταν αποκάλεσε  τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «εφιάλτη». Αλλά τουλάχιστον είχαν μακρόχρονη προχουντική τραυματική ιστορία οι δυο τους).

Στη συνέντευξή του ο Τσίπρας ξεδίπλωσε όλον το εκβιαστικό κυνισμό του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρουλάκη. Δεν έχει σημασία αν ακούγονταν λογικά όσα είπε. Θα ακούγονταν λογικά αν τα έλεγε ένας πολιτικός αναλυτής. Από το στόμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος καθιέρωσε την απλή αναλογική, είναι απλώς ωμά,  και  καταδεικνύουν εύγλωττα τον λόγο  καθιέρωσης της απλής αναλογικής. 

Αναφερόμενος σε ερώτηση για τη μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, πιστεύετε ότι ο κ. Ανδρουλάκης, ή οποιαδήποτε ηγεσία προοδευτικού κόμματος - αν προκύπτουν τα κουκιά να φτιαχτεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας -  θα το αρνηθεί για να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές; Θα πάρει αυτό το κόστος; Πιστεύω να έχει την αίσθηση της αυτοσυντήρησης «ο κάθε»  κ. Ανδρουλάκης.

Και στην ερώτηση της Ζαχαρέα αν ο Ανδρουλάκης πει «δεν θέλω να έχω πρωθυπουργό Τσίπρα», εσείς θα υπαναχωρήσετε, θα το δεχθείτε αυτό προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί ξανά σε εκλογές; 

Ο Τσίπρας πλήρης… πολιτικού πολιτισμού, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ανδρουλάκη «λόγια του αέρα, προεκλογικά»! (Οπότε απομένει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντήσει κατά πόσο  λέει «λόγια του αέρα», κάτι που δεν έχει κάνει ως τώρα.)

Και συνέχισε: «Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση μετά τις εκλογές, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και υπάρχει η δυνατότητα να προκύψει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, ότι θα έχει τη δυνατότητα το τρίτο κόμμα να θέσει τέτοιου είδους διλήμματα. Διότι πολύ απλά θα έχει μπροστά του την εκδοχή μιας επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας, στην οποία θα συρρικνωθεί εκλογικά».

Δηλαδή θέσπισε την απλή αναλογική για να έχει όλον τον περιρρέοντα πολιτικό χώρο, κυρίως το ΠΑΣΟΚ«με το λουρί στο σβέρκο». Να άρχει του αντιδεξιού χώρου, όχι όπως ο Αντρέας με τη δύναμη της όποιας ιδεολογίας του, τη σαγήνη της προσωπικότητάς του, την ακτινοβολία του και τη δύναμη του λόγου του (ναι, και των ψεμάτων του), αλλά με το εκβιαστικό διαζευκτικό ή συνεργάζεστε μου ή συρρικνώνεστε. Και επειδή στην Ελλάδα ο αντιδεξιός χώρος ποσοτικά υπερτερεί, να άρχει δια παντός με όποιον τρόπο και με όποιον συνεταίρο.  

Αυτή η εξουσιαστική κουτοπονηριά του, είναι και απάντηση σε όσους καλόπιστους «ευρωπαϊκής νοοτροπίας» τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής, επειδή αυτά συμβαίνουν και στας Ευρώπας. Λες και είναι ίδια τα προβλήματα της Ελλάδας π.χ. με αυτά της Δανίας όπου υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας, ή λες και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον πολιτικό πολιτισμό και την ορθοφροσύνη των κυβερνητικών εταίρων της Δανίας. 

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: