Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Εισβολή διαδηλωτών στα κεντρικά της Louis Vuitton στο Παρίσι

Συνδικαλιστές εισέβαλαν την Πέμπτη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ειδών πολυτελείας LVMH στο Παρίσι
λέγοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει τα σχέδια για να αναγκάσει τους πολίτες να εργαστούν περισσότερο για τη σύνταξή τους και να φορολογήσει περισσότερο τους πλούσιους.
Στη 12η ημέρα πανεθνικών διαδηλώσεων από τα μέσα Ιανουαρίου, οι απεργοί εργαζόμενοι διέκοψαν επίσης την αποκομιδή απορριμμάτων στο Παρίσι και εμπόδισαν την κυκλοφορία του ποταμού... σε τμήμα του ποταμού Ρήνου στην ανατολική Γαλλία.'
«Ψάχνετε χρήματα για να χρηματοδοτήσετε τις συντάξεις; Πάρτε τα από τις τσέπες των δισεκατομμυριούχων», δήλωσε ο συνδικαλιστής της Sud Rail Fabien Villedieu, καθώς τα κεντρικά γραφεία της LVMH γέμιζαν με κόκκινο καπνό. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές αποχώρησαν ειρηνικά.

 

 

Τα συνδικάτα προέτρεψαν σε επίδειξη δύναμης στους δρόμους μία ημέρα πριν από την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου σχετικά με τη νομιμότητα του νομοσχεδίου που θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης του κράτους κατά δύο χρόνια στα 64 έτη.

Εάν το Συμβούλιο δώσει την έγκρισή του, ενδεχομένως με κάποιες επιφυλάξεις, η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να δημοσιεύσει τον νόμο και θα ελπίζει ότι αυτό θα θέσει τελικά τέλος στις διαδηλώσεις, οι οποίες κατά καιρούς έχουν γίνει βίαιες, και συσσωρεύουν ευρεία οργή κατά του Μακρόν.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα αν το Συμβούλιο δώσει το πράσινο φως, προσθέτοντας ότι επιθυμούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο ή την επιστροφή του στο κοινοβούλιο.

«Ελπίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα λογικευτούν με τον πρόεδρο και θα του πουν: Εμμανουήλ, σε παρακαλώ, άκουσε τον λαό», δήλωσε η 45χρονη διατροφολόγος Christine Robieux, στη συγκέντρωση στο Παρίσι.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν για λίγο έναν δρόμο πρόσβασης στο κτίριο του Συμβουλίου με κάδους απορριμμάτων, ενώ κρέμασαν ένα πανό που έγραφε «Συνταγματική λογοκρισία».

Η εργατική δράση έχει χάσει κάποια δυναμική και οι διαδηλώσεις έχουν συγκεντρώσει αραιότερα πλήθη τις τελευταίες εβδομάδες σε σύγκριση με τους αριθμούς που ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο και είχαν καταγραφεί νωρίτερα στο κίνημα.

Αλλά τα συνδικάτα παραμένουν σε πυρετό διαμαρτυρίας. . 

«Σίγουρα δεν είναι η τελευταία ημέρα της απεργίας», δήλωσε η Sophie Binet, η νέα ηγέτιδα του σκληρά αριστερού συνδικάτου CGT, κατά τον αποκλεισμό ενός αποτεφρωτηρίου έξω από το Παρίσι.

«Δεν θα τα παρατήσουμε»

Ο Μακρόν δήλωσε ότι θα οργανώσει συνάντηση με τα συνδικάτα μετά την απόφαση του Συμβουλίου για να εργαστεί πάνω σε άλλες προτάσεις - μια πρωτοβουλία που οι ηγέτες των συνδικάτων λένε ότι θα είναι βραχύβια, αν δεν είναι έτοιμος να συζητήσει την απόσυρση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

 

«Μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων, θα έλεγα ψέματα αν σας έλεγα ότι δεν υπάρχει κόπωση. Είμαστε κουρασμένοι, αλλά μια κινητοποίηση είναι σαν μαραθώνιος», δήλωσε ο Villedieu της Sud Rail. «Δεν θα τα παρατήσουμε».

Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι η εκτεταμένη δυσαρέσκεια για τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής ενίσχυσης της ακροδεξιάς.

«Δεν είμαι τόσο αισιόδοξη για την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου», δήλωσε η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία αντιτίθεται στη νομοθεσία για τις συντάξεις, στην τηλεόραση BFM. «Αλλά τι θέλετε να κάνω; Να κάψω αυτοκίνητα; Θα το πούμε απλά στους Γάλλους: Ψηφίστε τον Εθνικό Συναγερμό».

Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για να διασφαλιστεί ότι το γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας δεν θα χρεοκοπήσει.

 

Τα συνδικάτα λένε ότι αυτό μπορεί να γίνει με άλλα μέσα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι εργασίες  ξεκίνησαν και πάλι στο διυλιστήριο Gonfreville της TotalEnergies , το μεγαλύτερο της Γαλλίας με βάση τα βαρέλια ανά ημέρα, το τελευταίο από τα εγχώρια διυλιστήρια της εταιρείας που επανεκκίνησε μετά από μια πολύμηνη διακοπή λειτουργίας.

Ορισμένες παραδόσεις προϊόντων διύλισης από δύο από αυτές τις εγκαταστάσεις διακόπηκαν την Πέμπτη, δήλωσε εκπρόσωπος της TotalEnergies.

Στον ποταμό Ρήνο, η κυκλοφορία των φορτίων διακόπηκε αφού οι εργαζόμενοι διέκοψαν την παροχή ρεύματος σε υδατοφράκτη κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία και την Ελβετία και τον οποίο διαχειρίζεται η κρατική ενεργειακή εταιρεία EDF της Γαλλίας, δήλωσε στο Reuters συνδικαλιστικός αξιωματούχος.

Υπήρξαν μικρές συγκρούσεις στο περιθώριο των διαδηλώσεων της Πέμπτης, αλλά δεν πλησίασαν καθόλου το επίπεδο βίας που παρατηρήθηκε σε ορισμένες διαδηλώσεις τον περασμένο μήνα.

Πηγή Άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: