Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Γ. ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ (PULSE): Πιθανή η ανάκτηση από τη ΝΔ όλων των απωλειών

Ακόμη και ανάκτηση από τη ΝΔ του συνόλου των απωλειών που μετά τα Τέμπη μετακινήθηκαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία στη «γκρίζα ζώνη» θεωρεί πιθανή ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Pulse Γ. Αράπογλου
«Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κέρδισαν αξιόλογα ποσοστά των αποσυσπειρωμένων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Όσο αυτή η εικόνα παραμένει, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επιστροφή τους στο κόμμα που είχαν ψηφίσει το 2019»
Εξηγεί ότι μόνο δύο στους δέκα θεωρούν ως καλύτερη επιλογή τις κυβερνήσεις συνεργασίας... εφόσον δεν βγει κυβέρνηση από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, με τη συντριπτική πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της προσφυγής σε νέες κάλπες, δείγμα της σαφούς προτίμησης για σταθερές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Όσο για τη δεξαμενή των νέων, δημοσκοπικά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφει στη συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα η «γκρίζα ζώνη».

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Έχει δυναμική η τάση ανάκτησης από τη ΝΔ των απωλειών μετά τα Τέμπη; Δηλαδή θα μπορούσαν να επιστρέψουν και όλοι οι «χαμένοι» ψηφοφόροι στην ΝΔ ή ακόμη και να πετύχει καλύτερες επιδόσεις;

Σχεδόν το σύνολο των απωλειών του κυβερνώντος κόμματος, μετά από την τραγωδία στα Τέμπη φαίνεται ότι κατευθύνθηκε προς τη «γκρίζα ζώνη». Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κέρδισαν αξιόλογα ποσοστά των αποσυσπειρωμένων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Όσο αυτή η εικόνα παραμένει, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επιστροφή τους στο κόμμα που είχαν ψηφίσει το 2019.

Αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ούτε την μετακίνηση κάποιων προς άλλα κόμματα -η επιλογή της «γκρίζας ζώνης» είναι ένα πρώτο βήμα- δεν έχουμε διαπιστώσει αντίστοιχη δυναμική στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας. Σε συνδυασμό με την μερική επιστροφή ψηφοφόρων στο κυβερνών κόμμα, όπως κατέγραψε και η πρόσφατη δημοσκόπησή της Pulse RC, η υπόθεσή σας αναδεικνύεται σε ένα πιθανό σενάριο.

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων απαιτεί αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Όταν όμως γίνεται λόγος για συνεργασίες, τότε οι ψηφοφόροι της ΝΔ που προτιμούν κυβερνήσεις με κορμό τη ΝΔ είναι λιγότεροι απ’ ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέγουν κυβερνήσεις με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Πως το εξηγείτε; 

Στο ερώτημα στο οποίο αναφέρεστε από την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse RC για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η προτίμηση κυβέρνησης (αυτοδύναμης ή συνεργασίας) με τη Νέα Δημοκρατία στον πρώτο ρόλο συγκεντρώνει το 38% των συμμετεχόντων. Αντίστοιχα, η προτίμηση κυβέρνησης (αυτοδύναμης ή συνεργασίας) με τον ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο ρόλο συγκεντρώνει 30%.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος επιλέγουν (σε συντριπτικό βαθμό) αυτοδύναμη κυβέρνηση, παρά συνεργασίας με κορμό το κόμμα τους. Πιο μοιρασμένη είναι η εικόνα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, με μικρή υπεροχή υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας - ίσως επειδή το κόμμα τους ψήφισε την απλή αναλογική, ίσως για άλλους λόγους… Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ προτιμούν -κάπως περισσότερο- κυβερνήσεις με τη Νέα Δημοκρατία στον πρώτο ρόλο, αλλά μεταξύ αυτοδύναμων και συνεργασίας, προτιμούν τις δεύτερες. Τα παραπάνω καθιστούν την εικόνα που περιγράψατε αναμενόμενη.

Στο ερώτημα για τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, το 22% επιθυμεί να γίνουν όλες οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης, το 36% δεν λέει όχι και στις εκλογές και το 33% προτιμά να στηθούν ξανά κάλπες το συντομότερο. Δείχνει αυτό ότι οι περισσότεροι θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση;

Κατά την άποψή μου δείχνει ότι μόνο το 22% των συμπολιτών μας θεωρεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας ως μακράν την καλύτερη επιλογή, η οποία πρέπει να επιδιωχθεί «πάση θυσία» στο πολύ πιθανό (σχεδόν σίγουρο) σενάριο που δεν αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση από την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Το 33%, όπως αναφέρατε, προτιμά νέες εκλογές το συντομότερο δυνατό, ενώ το 36% δίνει ευκαιρία στην προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά δεν έχει πρόβλημα να πάμε σε νέες εκλογές αν η προσπάθεια δεν αποδώσει.

Ακόμα και αν η τελευταία επιλογή μπορεί να διαβαστεί με δύο τρόπους (υπέρ και της μιας και της άλλης δυνατότητας), η σύγκριση των ποσοστών των δύο άλλων επιλογών 22% - 33% δείχνει τι επιλέγουν περισσότεροι ως τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη μιας σταθερής και με προοπτική διακυβέρνησης, που προφανώς όλοι επιθυμούμε για την χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έχει προβάδισμα στους νέους. Έχει βασιμότητα αυτή η εκτίμηση;

Δημοσκοπικά, στους νέους ηλικίας 17 - 29 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει υπεροχή έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Όμως, ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφει, σε αυτή την ενδιαφέρουσα και σημαντική ηλιακή ομάδα που αποτελεί και το μέλλον της χώρας, η «Γκρίζα ζώνη»! Αυτό νομίζω ότι είναι ένα στοιχείο που, αν και δεν αποτελεί έκπληξη, πρέπει να απασχολεί όλους.

Γιώργος Αράπογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: