Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Τι κρύβει η... πρεμούρα του Τσίπρα για πρόωρες εκλογές

Χθες γράφαμε ότι ο Τσίπρας φοβάται αποκαλύψεις από την υπόθεση Καλογρίτσα, τον "Σαράφη", τη Βενεζουέλα τις παρακολουθήσεις επί των ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να... σκάσει έως τις εκλογές.
Διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις όμως, το πρώτο θέμα που απασχολεί τους πολίτες είναι η ακρίβεια. Εκεί, ο Τσίπρας πιστεύει ότι μπορεί να παίξει... μπάλα εναλλάξ με το θέμα των παρακολουθήσεων. Ωστόσο, όπως μαθαίνουμε, η βιασύνη του για να γίνουν εκλογές στις... 26 Φεβρουαρίου (ζήτησε διάλυση της Βουλής και... διενέργεια πρόωρων εκλογών σε 21 μέρες) σχετίζεται με το ενδεχόμενο να "καεί" το "χαρτί" της ακρίβειας.

Τι συμβαίνει όμως;
Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι δύο σημαντικοί μήνες, όπου θα "χωνέψουμε" τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Το όφελος αυτό αναμένεται να περάσει στο κόστος παραγωγής, αυξάνοντας τα περιθώρια για τη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, ώστε να διαθέσουν τα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές. Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή πάνω από 700 προϊόντα του "Καλαθιού του Νοικοκυριού", παραμένουν με σταθερή τιμή για 14η εβδομάδα, αρκεί μία μείωση κατά 2%-5%, μέσα στις προσεχείς 6-8 εβδομάδες, για να πείσει τους καταναλωτές, ότι κάτι... καλό γίνεται. Και έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα το... καλό θα "σκάσει" μέσα στην προεκλογική περίοδο.

Στην κυβέρνηση έχουν μετρήσει τα πράγματα και βλέπουν ότι ο προϋπολογισμός του 2022 (κλείνει στις 28 Φεβρουαρίου η χρήση), σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα, δημιουργούν ζωτικό χώρο για ενισχύσεις προς τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις. 
Ως "κερασάκι στην τούρτα" θα έρθει η αύξηση του βασικού μισθού, με τον Κωστή Χατζηδάκη να έχει τον τελευταίο λόγο στις 10 Μαρτίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τη μέρα που θα ανακοινώσει ο υπουργός Εργασίας το νέο κατώτατο μισθό με έναρξη ισχύος από την 1η Απριλίου, θα ανακοινωθούν και οι εκλογές από τον Μητσοτάκη. Κοντός ψαλμός αλληλούια, δηλαδή...

Με φουλ παροχές, λεφτά στις τσέπες των συνταξιούχων, εκκαθάριση των συντάξεων και με τις τιμές των προϊόντων στο ράφι να υποχωρούν, ο Μητσοτάκης θα έχει όλα τα "όπλα" για... πάρτη του, αφήνοντας τον Τσίπρα να... παίζει με τις... παρακολουθήσεις. Και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να δει ο καταναλωτής σε δύο μήνες μια αξιοσημείωτη πτώση των τιμών στα τρόφιμα, από τη στιγμή που η ακρίβεια είναι με διαφορά το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα. Εφόσον αποκλιμακωθεί η πίεση σε πολιτικό επίπεδο από την υποχώρηση της ακρίβειας, τότε είναι σίγουρο ότι θα "ξεφουσκώσει" και το θέμα των υποκλοπών. Ο συνδυασμός των δύο δεν βολεύει με τίποτα τον Τσίπρα. Εξ ου και η μεγάλη του αγωνία και... πρεμούρα για να γίνουν οι εκλογές σε 21 μέρες. Ωστόσο, άλλος έχει το μαχαίρι και το πεπόνι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: