Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Για πρώτη φορά

Η πρώτη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από πολλές επιτυχίες, και μερικές ανθρώπινες αστοχίες. 
Επιπροσθέτως, χαρακτηρίζεται από μία ειλικρίνεια, αξιοπιστία, και αποτελεσματικότητα. 
Η «συμφωνία Αλήθειας» πριν από τις προηγούμενες εκλογές μετουσιώθηκε σε πράξεις.
Για πρώτη φορά είχαμε τόσες συσσωρευμένες θετικές εξελίξεις. 
Η σημαντική βελτίωση της Οικονομίας μας, η προσέγγιση και υλοποίηση σε επίπεδα ρεκόρ των επενδύσεων, όπου σύμφωνα με έκθεση του... EIU (Economist Intelligence Unit), η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση παγκοσμίως με κριτήριο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, έχοντας καταγράψει πρόοδο 16 μονάδων τα τελευταία τρία χρόνια.
Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν στο διάστημα 2019-2022 κατά 263.263, και όπως δήλωσε ο Κος Χατζηδάκης «Από το 2019 η αγορά εργασίας έκανε ποσοτικά και ποιοτικά άλματα» με αποτέλεσμα την ταχύτατη μείωση της ανεργίας όπου το τρίτο τρίμηνο του 2022 υποχώρησε στο 11,6% καταγράφοντας μείωση κατά 4,8% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Αξιοσημείωτη έχει υπάρξει η τόνωση της εθνικής αυτοπεποίθησης, η ενίσχυση της άμυνας μας, η μεγάλη άνοδος του Τουρισμού όπου τα έσοδα θα προσεγγίσουν τα 19€ δις στο ίδιο επίπεδο με το 2019, η αντιμετώπιση της μεγάλης υγειονομικής κρίσης, η αντιμετώπιση των απειλών από τη γείτονα χώρα, το ψηφιακό κράτος, η εκτίναξη των εξαγωγών στα 50€ δις, είναι μόνο μερικοί τομείς όπου η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επέδειξε λαμπρά αποτελέσματα. 
Αστοχίες υπήρξαν -ευτυχώς όχι πολλές. Για κάθε αστοχία υπήρξαν πολλαπλές επιτυχίες. Και βέβαια ο καθένας -θέλω να πιστεύω- έμαθε μέσα από τα λάθη.

Για πρώτη φορά, είδαμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να προσέρχεται τόσο προετοιμασμένος και μελετημένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με καλοδουλεμένες και τεχνοκρατικές προτάσεις για τα πιο σοβαρά Ευρωπαϊκά θέματα. Πολλές εξ αυτών έγιναν αποδεκτές, δυστυχώς όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε. Θυμίζω την πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες για το μεταναστευτικό, την καταπολέμηση του Covid.

Για πρώτη φορά -αν και το περιβάλλον υπήρξε τόσο δύσκολο- δημιουργήθηκε υπεραξία για πολλούς, μειώθηκαν οι φόροι, δημιουργήθηκαν νέες και καλές θέσεις εργασίας.

Για πρώτη φορά θυμηθήκαμε τους Έλληνες του εξωτερικού.
Άξιους και πολύ μορφωμένους Έλληνες που λόγω της κρίσης, φύγαν σε άλλες πατρίδες και διαπρέψανε. Ο όρος brain gain, μπήκε στην καθημερινότητα της πολιτικής ατζέντας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τόνιζε πριν από λίγο καιρό: « η απώλεια 500 χιλιάδων νέων από την εγχώρια αγορά εργασίας, στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, ήταν μια μεγάλη πληγή για την οικονομία μας και την ίδια μας την κοινωνία.
Αυτό το πολύτιμο δυναμικό, όμως, τώρα, έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει και να πρωταγωνιστήσει στην αναπτυξιακή τροχιά των επόμενων χρόνων. Γι’ αυτό και έχουμε και εξειδικευμένα φορολογικά κίνητρα για όσους επιστρέφουν στην πατρίδα μας, μετά από μακρόχρονη παρουσία στο εξωτερικό τόνισε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για εργαζόμενους με εμπειρίες, με διεθνείς παραστάσεις που μπορούν να συνδράμουν στο να ανεβάσουμε κατακόρυφα την παραγωγικότητα της οικονομίας μας.

Και δεν είναι τυχαίο ότι, σήμερα, παγκόσμιοι κολοσσοί από την Microsoft, την Amazon, τη Cisco, τη Pfizer, την Boehringer, την Digital Realty επενδύουν στην Ελλάδα. Και ένας από τους λόγους που το κάνουν δεν είναι μόνο η γεωγραφική, η γεωπολιτική μας θέση, είναι η ποιότητα των Ελλήνων εργαζομένων» Σημαντικότατη -θέλω να τονίσω- η συνεισφορά του νεότατου (φέτος κλείνει μόλις τα 30 χρόνια) αλλά ικανότατου Γραμματέα Ελλήνων της Διασποράς Νίκου Θεοδωρόπουλου ο οποίος έχει επισκεφθεί πάνω από 30 πόλεις όπου ζουν οι Έλληνες της διασποράς.

Για πρώτη φορά η αξιοπιστία που πρεσβεύει και εκπέμπει ο Κ. Μητσοτάκης ενισχύει την αξιοπιστία και της Χώρας μας. Πιστεύω ότι ελάχιστοι πίστευαν ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα έκανε εκλογές πριν την λήξη της τετραετίας. Σενάρια επί σεναρίων ανέλυαν -σχεδόν μετά τις προηγούμενες εκλογές-πότε θα γίνουν οι εκλογές. Και όμως οι εκλογές θα γίνουν με την λήξη της τετραετίας. Οι συνεχείς μειώσεις της φορολογίας, καθώς και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είχαν αναγγελθεί και πραγματοποιήθηκαν. Ένα επίσης ενδεικτικό παράδειγμα αξιοπιστίας, αποτελεί η παρουσία του σε επενδυτές στο Λονδίνο, όπου σε κάθε ερώτηση που του υποβάλλετο απαντούσε με αριθμούς και επιχειρήματα.

Σε κάθε εκλογική μάχη, όπως και στις εκλογές που πλησιάζουν, τον αποκλειστικό λόγο έχει ο πολίτης. 
Είμαι σίγουρος ότι η σοβαρότητα, η αξιοπιστία, το ολοκληρωμένο πλάνο ενεργειών, αλλά και τα αποτελέσματα, θα αποτελέσουν το βασικό κριτήριο αξιολόγησης, και επιβράβευσης ενός Πρωθυπουργού που -μαζί με την ομάδα του- κατάφερε μέσα στα δύσκολα τελευταία χρόνια να μας δώσει προοπτικές αλλά και ελπίδες.

Γιώργος Κυριακός
*Ο Γιώργος Κυριακός είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: