Σ’ αυτή την περίπτωση, πέραν της εκτόξευσης σε δυσθεώρητα ύψη των ενεργειακών τιμών, αυτό που θα αποτελέσει μείζον διακύβευμα για τη Γηραιά Ήπειρο, θα είναι η επάρκειά της.
Σε αντίθεση με την ενεργειακή ακρίβεια που θα σαρώσει τους πάντες, χωρίς εξαιρέσεις, στο ζήτημα της επάρκειας υπάρχουν... σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη.
Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν χώρες που εξαρτώνται πολύ ενεργειακά από τη Μόσχα, ενώ σε καλύτερη μοίρα είναι οι υπόλοιπες.
Η Ελλάδα, όπως εκτιμούν αναλυτές διεθνών φορέων και οίκων, βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία και δείχνει ανθεκτική ακόμα και στο δυσμενές σενάριο της πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών προς την Ευρώπη.
Οι αναλύσεις της Fitch και της Moody’s συμφωνούν ότι η Ελλάδα, σε σχέση πάντα με άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Γερμανία, θα περάσει πιο ανώδυνα τον χειμώνα και δεν θα κινδυνεύσει με ενεργειακό μπλακ άουτ.
Σ’ ό,τι αφορά στην ενεργειακή ακρίβεια, αυτή την ορίζει η αγορά και όπως αποδεικνύεται στην πράξη ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε οι υπόλοιπες μπορούν να αλλάξουν τον ρου των πραγμάτων.
Το μόνο «όπλο» που διαθέτουν είναι η ενίσχυση των ενεργειακών επιδοτήσεων με πρόσθετα κεφάλαια, τα οποία, όμως, αφαιρούνται από άλλα σχεδιαζόμενα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Για την Ελλάδα η Fitch εκτιμά ότι είναι ευάλωτη αλλά πιο ανθεκτική στην ενεργειακή κρίση λόγω του ευρύτερου ενεργειακού μείγματος και της πρόσβασης σε εναλλακτικές προμήθειες. Πάντα βεβαίως σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η κραταιά Γερμανία, η Αυστρία και η Ιταλία, που θα αντιμετωπίσουν οξύ πρόβλημα. Και αυτό θα συμβεί, επεξηγεί η Fitch στην ανάλυσή της, γιατί στην περίπτωση της Γερμανίας και της Αυστρίας, αμφότερες στερούνται βιώσιμων βραχυπρόθεσμων εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Η Ιταλία διαθέτει περισσότερες βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές επιλογές προμήθειας φυσικού αερίου αλλά έχει ένα από τα υψηλότερα μερίδια φυσικού αερίου στο ενεργειακό της μείγμα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Μπορεί χωρίς το ρωσικό αέριο λέει και η UBS
Στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέχει χωρίς το ρωσικό αέριο, τουλάχιστον για τον επερχόμενο χειμώνα καταλήγει και η UBS. H τελευταία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι λιγότερο εξαρτώμενη ενεργειακά σε σχέση με χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς καλύπτει μόνο το 7-9% των ενεργειακών αναγκών της από το ρωσικό αέριο.
Η ελβετική τράπεζα σημειώνει στην έκθεσή της ότι η Ελλάδα καλύπτει πάνω από το 50% των ενεργειακών αναγκών της από προϊόντα πετρελαίου, ενώ παράλληλα έχει προνοήσει για τη δημιουργία πλωτού terminal υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, έχοντας ήδη λάβει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.
Σύμφωνα με την UBS, καθώς η Ελλάδα εισάγει όλο το φυσικό αέριο που καταναλώνει, το μερίδιο του εισαγόμενου αερίου στο συνολικό ενεργειακό μείγμα υπολογίζεται στο 22%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου