Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Επανέρχεται το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου

Με τον χειμώνα να πλησιάζει και την ενεργειακή κρίση να μην λέει να περιοριστεί στο Μέγαρο Μαξίμου αναγάγουν την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας ως σημαντική προτεραιότητα για το προσεχές διάστημα. 
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρωθυπουργικό γραφείο έχει επανέλθει η εισήγηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Μια εισήγηση που είχε, ως γνωστόν, απορριφθεί από τον πρωθυπουργό όμως τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν.
Μετά από την πανδημία, την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πλέον την ενεργειακή κρίση... συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη επιμένουν ότι η χώρα δεν μπορεί να ριψοκινδυνεύσει έστω και για μια μικρή περίοδο να παραμείνει ακυβέρνητη εξαιτίας της απλής αναλογικής
Σημαντική παράμετρος στην συζήτηση αποτελεί το πολιτικό κλίμα των ημερών. Η έντονη τοξικότητα που αρχίζει και κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας μοιάζει να αλλάζει τα δεδομένα και η κυβέρνηση θα πρέπει να το λάβει και αυτό υπόψιν της.

Σύμφωνα με το σχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο που βρίσκεται στο συρτάρι του Κυρ. Μητσοτάκη το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα από τις 40 που προβλέπεται τώρα θα φτάσει στις 50. Με αυτό τον τρόπο το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα ακόμα και αν η διαφορά του με το δεύτερο αγγίζει διψήφιο αριθμό. Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι μπορεί όντως το ζήτημα να έχει μπει ξανά στον εσωτερικό διάλογο μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αλλάξει θέση υιοθετώντας την πρόταση.

Ήταν στις αρχές του χρόνου άλλωστε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθεί ξεκάθαρα κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου, όταν το θέμα είχε ανακινηθεί πάλι.
«Έχουμε εκλογικό νόμο, με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πάμε σε εκλογές, με αυτόν τον εκλογικό νόμο εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές» είχε πει σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το μεγάλο ερώτημα ασφαλώς που τίθεται πλέον είναι εάν μετά όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο πρωθυπουργός μετακινηθεί από θέση του. Κάτι που δε δείχνει να συμβαίνει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: