Το newsweek σκιαγραφεί το προφίλ του Ρώσου ολιγάρχη.

«Ο Ρώσος ολιγάρχης Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ κατηγορήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) για παραβίαση κυβερνητικών κυρώσεων σε μια μεγάλη έρευνα για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Τετάρτη.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προχώρησαν σε επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Τον Μάρτιο, το αμερικανικό υπ.Δικαιοσύνης έφτιαξε μια ομάδα δράσης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, γνωστή ως "KleptoCapture", για την περαιτέρω επιβολή κυρώσεων σε όσους είχαν μπει στο στόχαστρο.

Ο 47χρονος είναι μεγιστάνας των ρωσικών Μέσων Ενημέρωσης, ο οποίος διαχειρίζεται πολλά τηλεοπτικά δίκτυα στη Ρωσία και την Ελλάδα.

"Όπως υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο, ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ είναι ένας Ρώσος ολιγάρχης στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το 2014 για απειλές στην Ουκρανία και την παροχή οικονομικής υποστήριξης στην αυτονομιστική περιοχή του Ντονέτσκ. Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ παραβίασε εν γνώσει του τις αμερικανικές κυρώσεις'', δήλωσε ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Matthew G. Olsen σε επίσημο δελτίο Τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ είχε αναφερθεί από το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων ως ένας από τους κύριους χρηματοδότες των αυτονομιστικών ομάδων που δρουν στην Ουκρανία. 

Newsweek: Αυτός είναι ο Μαλοφέγιεφ

Ακόμα, ενώ οι κυρώσεις απαγορεύουν στους Αμερικανούς πολίτες να εργάζονται γι' αυτόν, ο Μαλοφέγιεφ προσέλαβε τον Αμερικανό τηλεοπτικό παραγωγό Τζακ Χάνικ το 2013 για να βοηθήσει τα τηλεοπτικά του δίκτυα στη Ρωσία και την Ελλάδα.

Τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι ο Χάνικ βοήθησε τον Μαλοφέγιεφ να δημιουργήσει μια εταιρεία-βιτρίνα προκειμένου να μεταφέρει 10 εκατομμύρια δολάρια σε μια τραπεζική εταιρεία χαρτοφυλακίου στο Τέξας, άλλη μια κίνηση που απαγορεύεται από τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί.

Ο βοηθός διευθυντής Alan E. Kohler Jr. του τμήματος αντικατασκοπείας του FBI ανέφερε σε σχετικό δελτίο τύπου: "Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος χρησιμοποίησε εταιρείες κέλυφος και άλλα μέσα για να κρύψει τις απάτες του και να αποφύγει σημαντικές κυρώσεις που αποσκοπούσαν στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ενώ η υπόθεση αυτή αφορά την παραβίαση των κυρώσεων, αφορά επίσης την προσαγωγή στη δικαιοσύνη ανθρώπων που νομίζουν ότι μπορούν να παραβιάζουν τους νόμους μας και να μένουν ατιμώρητοι".

Newsweek: Αυτός είναι ο Μαλοφέγιεφ

Κάποιοι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν προσπαθήσει να αποφύγουν τις οικονομικές κυρώσεις, μεταφέροντας τις περιουσίες τους, όπως γιοτ ή αεροπλάνα, σε άλλες χώρες. Άλλοι έχουν αρχίσει να επενδύουν τα χρήματά τους σε ακίνητα στη Μέση Ανατολή για να αποφύγουν τις κυρώσεις.

"Έχουμε τα μάτια μας στραμμένα σε κάθε δολάριο και αεροπλάνο. Έχουμε τα μάτια μας σε κάθε κομμάτι τέχνης και ακίνητο, που αγοράστηκε με βρώμικο χρήμα και σε κάθε πορτοφόλι bitcoin γεμάτο με έσοδα από κλοπές και άλλα εγκλήματα", δήλωσε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Λίζα Μονακό σύμφωνα με το Associated Press. "Μαζί με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο, στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δεν θα βρουν ασφαλές καταφύγιο".

Newsweek: Αυτός είναι ο Μαλοφέγιεφ

Ακόμα, ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η ειδική ομάδα KleptoCapture κατάφερε να εξαρθρώσει ένα botnet. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα δίκτυο αεροπειρατείας που διαχειρίζεται η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, γνωστή ως GRU.

Newsweek: Αυτός είναι ο Μαλοφέγιεφ