Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για σφαγή, πόλη γεμάτη πτώματα

BUCHA, Ουκρανία (AP) Καθώς αυξάνεται η οργή των ξένων για τα στοιχεία πιθανών εκτελέσεων και άλλων θηριωδιών από ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας λέει ότι η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τις κυρώσεις για τη Μόσχα μποϊκοτάροντας τις εξαγωγές φυσικού αερίου της, ένα οικονομικά επώδυνο βήμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο παρελθόν αποφεύγεται.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε τη Δευτέρα ότι «καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις εναντίον αμάχων» μετά από...

αναφορές για πτώματα που βρέθηκαν με σημάδια βασανιστηρίων σε περιοχές που εγκαταλείφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν χαρακτήρισε τις αναφορές για βιασμούς και άλλες φρικαλεότητες από Ρώσους στρατιώτες «πέρα από καταδικαστέες».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy κάλεσε σε ένα βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια των βραβείων Grammy στο Λας Βέγκας, τους μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες να βοηθήσουν στην αφήγηση της ιστορίας της εισβολής της Ρωσίας. «Στηρίξτε μας με όποιον τρόπο μπορείτε», είπε ο Ζελένσκι.

Επίσης την Κυριακή, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, σύμφωνα με την περιφερειακή εισαγγελία. Στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Mykolaiv, ο περιφερειακός κυβερνήτης Vitaliy Kim είπε ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε σε βομβαρδισμούς και 14 τραυματίστηκαν.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πτώματα 410 αμάχων βρέθηκαν σε πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα, Κίεβο, που ανακαταλήφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στην Μπούχα, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, δημοσιογράφοι του Associated Press είδαν 21 πτώματα. Μια ομάδα εννέα, όλοι με πολιτικά ρούχα, ήταν διασκορπισμένες γύρω από μια τοποθεσία που οι κάτοικοι είπαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούσαν ως βάση. Φαινόταν ότι πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση. Τουλάχιστον δύο είχαν δεμένα τα χέρια τους πίσω από την πλάτη τους.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τις δολοφονίες απόδειξη γενοκτονίας, αλλά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε την κατηγορία. Είπε ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο με πτώματα «διαχειρίστηκε το καθεστώς του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης».

Το υπουργείο είπε ότι «ούτε ένας άμαχος» στην Μπούτσα δεν αντιμετώπισε βίαιη στρατιωτική ενέργεια και ο δήμαρχος δεν ανέφερε καμία κακοποίηση μια ημέρα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.




Μικρογραφία βίντεο Youtube

Η εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και έχει αναγκάσει περισσότερους από 4 εκατομμύρια Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Ο Πούτιν είπε ότι η επίθεση στοχεύει στην εξάλειψη μιας απειλής για την ασφάλεια μετά την επιδίωξη της κυβέρνησης της Ουκρανίας για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στις συνομιλίες με τη Ρωσία είπε ότι οι διαπραγματευτές της Μόσχας συμφώνησαν ανεπίσημα στο μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου πρότασης που συζητήθηκε κατά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν έχει δοθεί γραπτή επιβεβαίωση. Οι ρωσικές απαιτήσεις περιλαμβάνουν την Ουκρανία να δηλώσει ουδέτερη και να παραιτηθεί από την ένταξη σε στρατιωτικές συμμαχίες.

Οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από ορισμένες περιοχές γύρω από το Κίεβο αφού η Μόσχα είπε ότι επικεντρώνει την επίθεσή της στα ανατολικά της χώρας, όπου δύο περιοχές ελέγχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν εισέλθει στην Μπούχα τις πρώτες ημέρες της εισβολής και παρέμειναν ξύπνια μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Οι αναφορές για φρικαλεότητες είναι αρκετά σοβαρές που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «θα πρέπει να μιλήσουν για διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD. «Τέτοια εγκλήματα δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα».

Η Ευρώπη λαμβάνει το 40% του φυσικού αερίου και το 25% του πετρελαίου της από τη Ρωσία, ενώ τέτοιες πωλήσεις αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων από τις εξαγωγές του Κρεμλίνου.

Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους να μειώσουν αυτή την εξάρτηση. Οι εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο ενός μποϊκοτάζ φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες ποικίλλουν, αλλά οι περισσότερες συνεπάγονται σημαντική απώλεια της οικονομικής παραγωγής.

Από την πλευρά της, η Ρωσία απολαμβάνει προσωρινά ένα απροσδόκητο κέρδος καθώς οι παγκόσμιες τιμές εκτινάσσονται λόγω της ανησυχίας για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko κάλεσε τα έθνη να τερματίσουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Είπε ότι χρηματοδοτούσαν τις δολοφονίες.

Το Σάββατο, η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι διέκοψε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και προέτρεψε τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν το ίδιο.

«Αν μπορούμε να το κάνουμε, μπορεί να το κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη!» Ο πρόεδρος Gitana Nauseda έγραψε στο Twitter, αναφερόμενος στη Ρωσία ως «επιτιθέμενο».

Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν ότι οι δολοφονίες στην περιοχή του Κιέβου ισοδυναμούσαν με εγκλήματα πολέμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε τις εικόνες από όσα συνέβησαν κοντά στο Κίεβο «γροθιά στο έντερο» στο «State of the Union» του CNN. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι πιστεύουν ότι η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου.

«Είναι μια βαρβαρότητα εναντίον αμάχων που δεν έχουμε δει στην Ευρώπη για δεκαετίες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην ίδια εκπομπή.

Η Ρωσία ζήτησε μια συνεδρίαση τη Δευτέρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει τα γεγονότα στην πόλη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία κατηγόρησαν πρόσφατα τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για να διαδώσει παραπληροφόρηση.

Ένας κάτοικος της Bucha, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το όνομά του από φόβο για την ασφάλειά του, είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα πήγαιναν από κτίριο σε κτίριο και έβγαλαν ανθρώπους από τα υπόγεια όπου κρύβονταν. Ο κάτοικος είπε ότι στρατιώτες έλεγξαν τα τηλέφωνά τους για στοιχεία αντιρωσικής δραστηριότητας και τους πήραν ή τους πυροβόλησαν.

Το AP είδε επίσης δύο πτώματα, αυτό ενός άνδρα και μιας γυναίκας, τυλιγμένα σε πλαστικό που οι κάτοικοι είπαν ότι είχαν καλύψει και τοποθέτησαν σε έναν άξονα μέχρι να διευθετηθεί η σωστή κηδεία.

«Σήκωσε τα χέρια του και τον πυροβόλησαν», είπε ο κάτοικος που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Ο Oleksiy Arestovych, σύμβουλος του Zelenskyy, ισχυρίστηκε ότι ορισμένες από τις γυναίκες είχαν βιαστεί πριν σκοτωθούν και οι Ρώσοι έκαψαν στη συνέχεια τα πτώματα.

Τη Δευτέρα, ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν ορισμένες πόλεις στην περιοχή του Τσερνίχιβ και παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια. Ο δρόμος μεταξύ Τσερνιχίφ και Κιέβου επρόκειτο να ανοίξει ξανά για κάποια κυκλοφορία αργότερα το πρωί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RBK Ukraina.

Ο δήμαρχος του Chernihiv, το οποίο έχει αποκοπεί από τρόφιμα και άλλες προμήθειες εδώ και εβδομάδες, είπε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει το 70% της βόρειας πόλης.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο την Κυριακή, ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που σκότωσαν και βασάνισαν πολίτες ήταν υπεύθυνοι για «συγκεντρωμένο κακό».

«Είναι καιρός να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να γίνουν τα εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού η τελευταία εκδήλωση τέτοιου κακού στη γη», είπε σε δηλώσεις που μεταφράστηκαν από το γραφείο του.

Ο πρόεδρος απηύθυνε ορισμένες από τις παρατηρήσεις του στις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών.

«Ακόμα κι αν μεγαλώσατε πλιατσικάδες, πώς έγιναν και αυτοί κρεοπώλες;» αυτός είπε. «Δεν μπορούσες να παραβλέψεις ότι στερούνται κάθε τι ανθρώπινο. Χωρίς ψυχή. Χωρις καρδια. Σκότωσαν εσκεμμένα και με ευχαρίστηση».

Στο Motyzhyn, περίπου 50 χιλιόμετρα (30 μίλια) δυτικά του Κιέβου, κάτοικοι είπαν στο AP ότι τα ρωσικά στρατεύματα σκότωσαν τον δήμαρχο της πόλης, τον σύζυγό της και τον γιο της και πέταξαν τα πτώματά τους σε ένα λάκκο σε ένα πευκοδάσος πίσω από σπίτια όπου είχαν κοιμηθεί οι ρωσικές δυνάμεις.

Μέσα στο λάκκο, δημοσιογράφοι του AP είδαν τέσσερα πτώματα ανθρώπων που φαινόταν να πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση. Ο σύζυγος του δημάρχου είχε τα χέρια του πίσω από την πλάτη του, με ένα κομμάτι σχοινί κοντά, και ένα κομμάτι πλαστικό τυλιγμένο γύρω από τα μάτια του σαν παρωπίδα.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iryna Vereshchuk επιβεβαίωσε ότι ο δήμαρχος σκοτώθηκε ενώ κρατούνταν από τις ρωσικές δυνάμεις.

ΦΩΤΟ: Στρατιώτες περπατούν ανάμεσα σε κατεστραμμένα ρωσικά τανκ στο Bucha, στα περίχωρα του Κιέβου, Ουκρανία, Κυριακή, 3 Απριλίου 2022. Τα ουκρανικά στρατεύματα βρίσκουν βάναυσα πτώματα και εκτεταμένες καταστροφές στα προάστια του Κιέβου, πυροδοτώντας νέες εκκλήσεις για έρευνα εγκλημάτων πολέμου και κυρώσεις κατά Ρωσία. (AP Photo/Rodrigo Abd)

Του OLEKSANDR STASHEVSKYI και NEBI QENA

apnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: