Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Ο πόλεμος των δορυφόρων

Ένας από τους λόγους που η ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία δεν ήταν τόσο σύντομη ούτε είχε την έκβαση που περίμενε η Ρωσία ήταν το γεγονός ότι οι ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις ήταν «ορατές» από τους αμερικανικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να χάσουν το στοιχείο του αιφνδιασμού και να μην μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τη στρατιωτική τους ισχύ.
Δεδομένου ότι αν η Ρωσία κατέστρεφε το δίκτυο κατασκοπευτικών δορυφόρων θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου με τη Δύση, εξαρχής η εισβολή στην Ουκρανία είχε ένα τεράστιο επιχειρησιακό μειονέκτημα.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι ο Έλον Μασκ είχε τη δική του συνεισφορά στην Ουκρανία μέσω της διαστημικής τεχνολογίας... SpaceX, η οποία παρείχε στο Κίεβο σταθμούς Starlink και πρόσβαση στο δορυφορικό Διαδίκτυο.
Όταν το διαδίκτυο διεκόπη στην Ουκρανία, η δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία Starlink έγινε διαθέσιμη στην Ουκρανία και η SpaceX έστειλε τερματικά στη χώρα προκειμένου να μπορούν οι Ουκρανοί να συνδεθούν στο διαδίκτυο μέσω δορυφόρου.
Υπενθυμίζουμε ότι το Starlink βασίζεται σε μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά στη Γη πέριξ των 550 χιλιομέτρων οι οποίοι μεταδίδουν σήματα διαδικτύου προς τους πομποδέκτες εδάφους, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταδίδουν τοπικά ή μεταφέρουν τα δεδομένα απευθείας στον δρομολογητή Starlink. Παρέχει σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης, καθώς οι συστοιχίες δορυφόρων χαμηλής τροχιάς επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων πιο γρήγορα από τους δορυφόρους που βρίσκονται μακρύτερα σε τροχιά γύρω από τη Γη.

O συγκεκριμένος εξοπλισμός βοήθησε τους Ουκρανούς να ενισχύσουν τον κυβερνοστρατό τους και να «ενώσουν» τις βομβαρδισμένες πόλεις στις οποίες είχαν καταρρεύσει οι τηλεπικοινωνίες, παρέχοντας πρόσβαση στο δορυφορικό Διαδίκτυο.

Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι και άλλες εταιρείες όπως για παράδειγμα η Maxar Technologies ή η BlackSky Technology μπόρεσαν να αναπτύξουν τις δορυφορικές τους εικόνες υψηλής ανάλυσης για να παρέχουν στρατιωτικές πληροφορίες και ταυτόχρονα, έφεραν στο κοινό πληροφορίες από πρώτο χέρι για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η αγορά της δορυφορικής ευρυζωνικής σύνδεσης


Σύμφωνα με τη Morgan Stanley τα έσοδα από την παγκόσμια διαστημική βιομηχανία θα αυξηθούν σε περισσότερο από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2040, ενώ η BofA είναι ακόμα πιο αισιόδοξη εκτιμώντας ότι ο συγκεκριμμένος τομέας θα αυξηθεί σε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2040.
Όσον αφορά τώρα το μερίδιο της δορυφορικής ευρυζωνικής σύνδεσης, η Morgan Stanley εκτιμά ότι θα αντιπροσωπεύει το 50% της προβλεπόμενης ανάπτυξης της παγκόσμιας διαστημικής οικονομίας στο μετριοπαθές σενάριο και το 70% στο πιο αισιόδοξο σενάριο.
Οι υπολογισμοί αυτοί έχουν βάση, καθώς η εκτόξευση δορυφόρων που προσφέρουν ευρυζωνική υπηρεσία Διαδικτύου θα συμβάλει στη μείωση του κόστους των δεδομένων, των οποίων η ζήτηση ακολουθεί εκθετικούς ρυθμούς.

Επί του παρόντος, περισσότεροι από 4.852 δορυφόροι - που μεταξύ των άλλων τους ρόλων παρέχουν και τη δυνατότητα τηλεπισκόπησης - βρίσκονται στο διάστημα και την επόμενη δεκαετία αναμένεται τετραπλασιασμός τους σε τουλάχιστον 17.000.

Ήδη το 2021 αποτέλεσε μια χρονιά ρεκόρ καθώς από τις 16 Σεπτεμβρίου, περίπου 1.400 νέοι δορυφόροι άρχισαν να κάνουν τον γύρο της Γης. Μόνο η SpaceX εκείνον τον μήνα ανέπτυξε 51 δορυφόρους Starlink σε τροχιά.
Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για αυτήν την εκθετική ανάπτυξη. 
Πρώτον, ποτέ δεν ήταν ευκολότερο να μεταφερθεί ένας δορυφόρος στο διάστημα και δεύτερον, ποτέ δεν είχε τόσο χαμηλό κόστος, καθώς οι πύραυλοι μπορούν να μεταφέρουν πλέον περισσότερους δορυφόρους, μιας και είναι πολύ μικρότεροι χάρη στην ηλεκτρονική επανάσταση (σ.σ: Οι περισσότεροι μικροί δορυφόροι που χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση της Γης ή για επικοινωνίες και διαδίκτυο ζυγίζουν λιγότερο από 600 κιλά).

Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές του 2022, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε αύξηση 6,6% στην πρόταση προϋπολογισμού της NASA στα 24,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 50% θα δαπανηθεί για δραστηριότητες ανθρώπινων διαστημικών πτήσεων, οι ρομποτικές αποστολές θα καλύπτουν το 30% και το υπόλοιπο 20% θα χρησιμοποιηθεί για γενικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης τεχνολογίας, της αεροναυπηγικής και των αναγκών διαχείρισης.

Ποια είναι η Maxar Technologies


Η Maxar Technologies είναι μια εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας με έδρα στο Westminster του Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι πάροχος ολοκληρωμένων διαστημικών λύσεων και ασφαλούς, ακριβούς, γεωχωρικής νοημοσύνης.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πελάτης της Maxar για περισσότερα από 20 χρόνια κάτι που αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη ζήτηση για γεωχωρικά δεδομένα και αναλυτικά στοιχεία και ταυτόχρονα πιστοποιεί το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών της εταιρείας. Έχει κερδίσει αξιοσημείωτα βραβεία σε ένα ευρύ φάσμα πελατών, όπως το Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης, η Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών, ο Στρατός των ΗΠΑ κ.α.

Προς τα τέλη του 2021, το Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης των ΗΠΑ –NRO- προκήρυξε διαγωνισμό για προσφορές από εμπορικούς παρόχους δορυφορικών εικόνων στις ΗΠΑ. Αυτή η πρόσκληση έγινε στο πλαίσιο του Electro-optical Commercial Layer (EOCL).

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η Maxar Technologies επέκτεινε μέχρι τον Αύγουστο του 2022 με το NRO το συμβόλαιο που είχε συνάψει το 2010 για παροχή εικόνων υψηλής ανάλυσης από τους δορυφόρους της.

Η επέκταση αυτή ήταν καλά νέα για τη Maxar, καθώς ανέφερε έσοδα 468 εκατομμυρίων δολαρίων στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2021 και 71 εκατ. καθαρά έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Λόγω της συνεισφοράς της EOCL, τα ενοποιημένα έσοδα της εταιρείας για ολόκληρο το έτος έφτασαν τα 1,77 δισεκατομμύρια δολάρια. Το προσαρμοσμένο EBITDA για το έτος ήταν 424 εκατ. δολάρια.

Αν και η εταιρεία έχει υψηλή μόχλευση και χρειάζεται ακόμα δουλειά στην τελική γραμμή των αποτελεσμάτων, είναι σημαντικό ότι το 2021 τα προϊόντα Earth Intelligence πρόσφεραν πάνω από 100 εκατ. δολάρια σε κύκλο εργασιών σε σύγκριση με πέρυσι.

Αξιόλογες είναι επίσης και οι καλύτερες επιδόσεις στο επίπεδο των λειτουργικών ταμειακών ροών και οι χαμηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Η εταιρεία μείωσε το συσσωρευμένο χρέος της κατά 36%, από 1,125 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο του 2019 σε 720 εκατομμύρια δολάρια στις 31 Δεκεμβρίου 2021.Την ίδια περίοδο, οι συνολικές υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 29,80% από 4,352 δισεκατομμύρια δολάρια σε 3,035 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 12% (ετησίως), το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε επίσης κατά 24% καθώς τα λειτουργικά περιθώρια αυξήθηκαν κατά 320 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Dan Jablonsky στο μέλλον η εταιρεία αναμένει ισχυρή αύξηση των εσόδων και απομόχλευση καθώς οι επενδύσεις της Maxar σε συστοιχίες δορυφόρων, ασφαλή επίγεια συστήματα, υποδομή δεδομένων, δυνατότητες 3D, τεχνητή νοημοσύνη και αναλυτική τεχνολογία ML θα αποδώσουν.

Άλλωστε αναμένονται μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης για τη γεωχωρική αναλυτική βιομηχανία τα επόμενα χρόνια
Το 2021, η αγοραία αξία της γεωχωρικής αναλυτικής βιομηχανίας ήταν 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Αναμένεται να αυξηθεί στα 37,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026 με CAGR 32,8%. Η Maxar θα διεκδικήσει ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της πίτας καθώς επιβεβαίωσε κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου του 2021 ότι εστιάζει στην εκτόξευση των δορυφόρων WorldView Legion στα μέσα του 2022.(σ.σ: από τις 15 Μαΐου 2022 έως τις 13 Ιουνίου 2022).

Οι δορυφόροι WorldView Legion θα τοποθετηθούν στη χαμηλή τροχιά της Γης (LEO) σε υψόμετρο 450 χιλιομέτρων και θα αυξήσουν τις αποστολές χωρικής παρακολούθησης. Η συλλογή πληροφοριών θα γίνεται 15 φορές την ημέρα, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση από διαφορετικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν τη διευρυνόμενη απειλή της εθνικής ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το συμβόλαιο 35 εκατομμυρίων δολαρίων της Maxar με τη WorldView Legion Satellites στο πλαίσιο του προγράμματος άμεσης πρόσβασης Maxar, θα επιτρέψει μεταξύ άλλων στους πελάτες της Μaxar - κυβερνήσεις, ειδικοί στον τομέα της άμυνας και των πληροφοριών κ.α. - να αποκτήσουν πρόσβαση στους πιο προηγμένους δορυφόρους απεικόνισης της γης στον κόσμο και φυσικά πρόσβαση στη σουίτα δεδομένων 3D της Maxar. Οι έξι δορυφόροι είναι συμβατοί με την παγκόσμια υποδομή, εξασφαλίζοντας έτσι στους πελάτες ικανότητα συλλογής υψηλής ακρίβειας.

Δεδομένου βέβαια του διεθνούς περιβάλλοντος και της αναμενόμενης διόρθωσης στις αγορές αναμένουμε ιδιαίτερο volatility στη μετοχή, κυρίως λόγω της υψηλής της μόχλευσης. Τυχόν διορθώσεις θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς το WorldView Legion είναι ένας στόλος δορυφόρων υψηλής απόδοσης που διευρύνει δραματικά την ικανότητά να επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά τις πιο γρήγορα μεταβαλλόμενες περιοχές στη Γη, παρέχοντας κρίσιμη και έγκαιρη ενημέρωση για «ευαίσθητες στο χρόνο» αποφάσεις, κάτι που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους στόχους εθνικής ή περιβαλλοντικής ασφάλειας

Εκ των μεγαλύτερων μετόχων της εταιρείας είναι η Vanguard Group με ποσοστό συμμετοχής 8,7%, η BlackRock με ποσοστό 7,5% των κοινών μετοχών και η State Street Global Advisors που κατέχει περίπου το 4,4%.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.


Μαίρη Βενέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: