Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Ανήκουμε στη Δύση και καλά κάνουμε και το λέμε!

Του Σάκη Μουμτζή

Αναρωτιούνται πολλοί φίλοι πως αφού όντως ανήκουμε στη Δύση, τι ανάγκη έχουμε να το δηλώνουμε. Οι Γάλλοι ή οι Ολλανδοί γιατί δε φωνάζουν και αυτοί ότι ανήκουν στη Δύση;
Πρώτα - πρώτα να πω ότι ο γεωπολιτικός προσανατολισμός της πατρίδας μας διαρκώς τελούσε υπό αμφισβήτηση. Έγινε ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος για να παραμείνει η Ελλάδα στον Ελεύθερο Κόσμο. Λόγω του Κυπριακού και της δικτατορίας και... πάλι αμφισβητήθηκε, αυτή τη φορά πιο έντονα, ο εξωτερικός προσανατολισμός της Ελλάδας, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε πως το ΠΑΣΟΚ από το 13% εκτοξεύτηκε μέσα σε εφτά χρόνια στο 48% με το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», προβάλλοντας στους πολίτες Τριτοκοσμικά οράματα.
Ακόμα και το 2015 κάποιοι αφελείς έψαχναν να βρουν άλλα «ασφαλή λιμάνια» και αναζητούσαν μερικά δισεκατομμύρια δολάρια για να τυπώσουν δραχμές.

Από την άλλη πλευρά στις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης ουδέποτε αμφισβητήθηκε ο προσανατολισμός αυτών των κρατών καθώς αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ιδέας. Ακόμα και τα ισχυρά κομμουνιστικά κόμματα αντιλήφθηκαν πως μπορούσαν να προβάλουν τις διαφωνίες τους με το σοβιετικό μοντέλο γιατί υπήρχαν οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ. Χωρίς αυτούς ο Μπερλιγκουέρ θα είχε την τύχη του Ντούμπτσεκ, στην καλύτερη περίπτωση, και του Ίμρε Νάγκι στη χειρότερη.

Συνεπώς, στην Ελλάδα είναι επιβεβλημένο να τονίζουμε και να ξανατονίζουμε πως η πατρίδα μας ανήκει στη Δύση. Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Δυτικού πολιτισμού, με σημαντική συμβολή στην άμυνα του Δυτικού κόσμου.

Μάλιστα οφείλω να πω ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα, λόγω της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, συντάσσεται χωρίς αστερίσκους με τις θέσεις των κρατών του Δυτικού κόσμου. Για πρώτη φορά συμμετέχει σε όλη την γκάμα των κυρώσεων κατά του εισβολέα. Ας μη λησμονούμε πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παραδόθηκε στις ΗΠΑ επί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ενώ από την ίδια κυβέρνηση απελάθηκαν δύο Ρώσοι διπλωμάτες. Συνεπώς, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία - που έχει μια καθαρή θέση για το πού ανήκει η Ελλάδα - και ο ΣΥΡΙΖΑ, στο επίπεδο της ηγεσίας, αφού ξεπέρασε τις παιδικές του ασθένειες, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος.

Σήμερα καθίσταται σαφές πως το Δυτικό στρατόπεδο ανασυγκροτείται και ανασυντάσσεται. Σε αυτήν την προσπάθεια δε χωρούνε παρεκκλίσεις ούτε αμφιταλαντεύσεις, πολύ, δε, περισσότερο επιτήδειες ουδετερότητες. Όσοι παίζουν αυτό το παιχνίδι στο τέλος θα κληθούν να πληρώσουν βαρύτατο τίμημα γι' αυτή τη συμπεριφορά τους.

Ακούω εδώ και χρόνια την ανοησία πως κακώς με τις πολιτικές της η Ελλάδα θεωρείται δεδομένη από τους συμμάχους της. Ανιστόρητοι, αγνοούν πως η Ελλάδα μεγαλούργησε μόνον όταν είχε συμμάχους. Όταν έμεινε μόνη συνετρίβη.

Η θυσία του γενναίου ουκρανικού λαού έχει και ένα θετικό στοιχείο. Έδειξε στον πολιτισμένο κόσμο ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός. Το αντιλήφθηκαν και αυτοί ακόμα που με τις πολιτικές τους θέριεψαν τον παρανοϊκό δικτάτορα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: