Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Η νευρικότητα Ερντογάν, η εργαλειοποίηση των μεταναστών και οι ύβρεις κατά Μητσοτάκη

Με ύβρεις επιτέθηκε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποίησε ως απειλή τους μετανάστες δηλώνοντας ότι «αν ανοίγαμε τις πύλες δεν ξέρω τι θα έκανε η Ελλάδα». 
Κατηγορώντας μάλιστα τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα έδειξε ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού παραμένει ως «όπλο» στη φαρέτρα του ενώ επιβεβαίωσε ότι οι συμφωνίες της χώρας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία προκαλούν μεγάλο εκνευρισμό...
Η απειλή του Τούρκου Προέδρου έρχεται την ώρα που το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία όχι απλά απειλεί αλλά χρησιμοποιεί μετανάστες προκειμένου να πιέσει την Ευρώπη ώστε να μην επιβάλλει κυρώσεις δημιουργώντας συνθήκες μέχρι και στρατιωτικής σύρραξης στα σύνορα με την Πολωνία. Μετανάστες που φτάνουν στη Λευκορωσία μέσω Τουρκίας με πτήσεις που φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα από όπου και μετακινούνται στην πρωτεύουσα της χώρας του Λουκασένκο.

Οι νέες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν... αναβαθμισμένες αφού συνδυάζονται με μια άκρως επιθετική συμπεριφορά έναντι του Έλληνα πρωθυπουργού. Φράσεις με λέξεις κλειδιά που το τελευταίο διάστημα ακούγονται και στο εσωτερικό, συμπεριλήφθηκαν στην ομιλία του, (όπως το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ψεύδεται» ή ότι «δεν εμπνέει εμπιστοσύνη») προκαλώντας ερωτήματα και για τον χρόνο που επέλεξε προκειμένου να εξαπολύσει αυτή τη νέα επίθεση.

Πάντως, οι αναφορές του στους μετανάστες και στο τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν άνοιγε τις... πύλες έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν την εργαλειοποίηση των μεταναστών που επιχειρεί ο Ερντογάν κάθε φορά που αισθάνεται εγκλωβισμένος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τμήμα της ομιλίας του αφιερώθηκε στην Αλεξανδρούπολη και στην αναβαθμισμένη παρουσία των ΗΠΑ όπως αυτή καταγράφεται και μέσα από τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία. Συμφωνία που σε συνδυασμό με αυτή με τη Γαλλία αναβαθμίζει περαιτέρω την Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο και κατοχυρώνει έτι περαιτέρω την παρουσία και τον ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δυστυχώς η Αλεξανδρούπολη δεν είναι μια βάση, όλη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια αμερικανική βάση» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «εγώ δεν κατάφερα να μετρήσω τις αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα. Όταν τις συγκεντρώσουμε όλες, έχουμε τέτοια εικόνα όπου όλη η Ελλάδα είναι μια βάση των ΗΠΑ».
«Η Αλεξανδρούπολη είναι μια μικρή περιοχή σε όλη αυτή την εικόνα. Όλα αυτά γιατί γίνονται, για ποιο λόγο συμβαίνουν;» αναρωτήθηκε για να τονίσει στο σημείο αυτό τον λόγο που ο εκνευρισμός του ξεπερνά τα γνωστά και συνήθη για τον ίδιο, όρια.
«Εγώ αυτά τα είπα στον Μπάιντεν, όπως και οι αρμόδιοι οι υπουργοί άμυνας και Εξωτερικών δίνουν απαντήσεις με υπεκφυγές. Δεν είναι έντιμοι. Οι HΠΑ διάλεξαν λάθος γείτονα για τον εαυτό τους και δεν είναι σωστή η στάση τους να έχουν επιλέξει στο Αιγαίο ως βάση την Ελλάδα».
Κατέληξε δε λέγοντας ότι «σε αριθμό στρατιωτών, όπως και σε οικονομική βοήθεια, η Τουρκία είναι στις πρώτες 7 χώρες του ΝΑΤΟ. Υπάρχει μια τέτοια εικόνα. Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω. Όμως εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Εμείς είμαστε η ασφάλεια αυτής της περιοχής».

Εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Ερντογάν επανέλαβε και τα όσα η Τουρκία υποστηρίζει αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας έναντι των μεταναστών που επιχειρούν να παραβιάσουν τα σύνορα και να μετακινηθούν παρανόμως από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά λέγοντας ότι διαθέτει στοιχεία και βίντεο που δείχνουν ότι η ελληνική πλευρά τους «θάβει» στη θάλασσα. Κάτι που και στη χώρα μας επιχειρείται να δημιουργηθεί ως θέμα με καταγγελίες και υιοθέτηση άκριτων αναφορών από διάφορες ομάδες που υιοθετούνται και από πολιτικά κόμματα
Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας πως «είναι αχαριστία να λέει πως 'η Τουρκία είναι η πηγή του προβλήματος', ενώ η χώρα μας φιλοξενεί 5 εκατομμύρια πρόσφυγες» δηλώνοντας ότι «Η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο βυθίζει τα σκάφη των προσφύγων και τους καταδικάζει σε θάνατο».
«Ο κ. Μητσοτάκης και οι παρατρεχάμενοί του περνούν τις ημέρες τους λέγοντας ψέματα και δε συμπεριφέρονται έντιμα και γι’ αυτό στην περιοχή δεν προκαλούν εμπιστοσύνη» ήταν η αναφορά που έκανε για να καταλήξει εξαπολύοντας μια κεκαλυμμένη απειλή λέγοντας συγκεκριμένα ότι: «Εμείς αν ανοίξουμε τα σύνορά μας, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα, τι θα κάνει η Ελλάδα δεν ξέρω».

Μια αναφορά που σε αυτή τουλάχιστον τη φάση και με την Πολωνία να πολιορκείται από μετανάστες που έχουν φτάσει στη Λευκορωσία κυρίως από περιοχές της Τουρκίας μέσω πτήσεων προς το Μινσκ δύσκολα θα βρει ανταπόκριση στην Ευρώπη ακόμη και μεταξύ των χωρών που κατ' επανάληψη έχουν στηρίξει τη γείτονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: