Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Κρασί: Βασικές γνώσεις για… αρχάριους

Ο κόσμος του κρασιού μπορεί να είναι τρομακτικός. Ο πολιτισμός του κρασιού έχει μια βαθιά ιστορία και ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παρόν. 
Η ιστορία του οίνου– γεμάτη άγνωστα ονόματα πύργων, εκτενείς ποικιλίες και παρεξηγημένους όρους – μπορεί να κάνει την γνώση του να μοιάζει σαν μια δια βίου διαδικασία.
Αλλά η εκμάθηση για το κρασί δεν χρειάζεται να είναι τρομακτική για τους νέους μπάρμαν ή τους καταναλωτές. 
Αυτός ο οδηγός περιγράφει τα βασικά στοιχεία του κρασιού: ορολογία του κρασιού και τον τρόπο σωστής γεύσης του... 
Επίσης μπορείς να εντυπωσιάσεις συνδαιτημόνες και φίλους με τις γνώσεις σου ξεκινώντας από το μεγάλο ερώτημα ποια είναι η διαφορά μεταξύ Merlot και Cabernet! Και τα δύο είναι κόκκινα αλλά… είναι ίδια; 
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά.

Βασική ορολογία Οίνου

Ένα πράγμα που είναι τρομακτικό για το κρασί είναι ο φαινομενικά ατελείωτος κατάλογος των όρων του κρασιού που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το κρασί και την οινική κουλτούρα. Πάμε να δούμε τι σημαίνουν αυτοί οι όροι και πώς χρησιμοποιούνται όταν συζητάμε για το κρασί.

Εξαερισμός

Η διαδικασία της έκθεσης του κρασιού στον αέρα αναγκάζει το κρασί να απορροφήσει οξυγόνο και να απελευθερώσει το άρωμα και τη γεύση του κρασιού. Αυτή η διαδικασία αραιώνει επίσης ορισμένους ατμούς οινοπνεύματος, γεγονός που επιτρέπει στις πιο λεπτές πτυχές ενός κρασιού να γίνουν πιο εμφανείς.

Επιθετικό

Αυτό αναφέρεται σε μια πικρή, ίσως σε κάποια δυσάρεστη, γεύση σε ένα κρασί που προκαλείται από υψηλά επίπεδα τανινών ή οξέος.

Γηράσκων

Η διαδικασία αποθήκευσης του κρασιού σε ξύλινα βαρέλια για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, προκειμένου να αναπτυχθούν πολύπλοκες γεύσεις και να μεταδοθούν κάποιες από τις γεύσεις ξύλου του βαρελιού στο κρασί.

Apéritif

Αυτός ο όρος μπορεί να αναφέρεται σε ένα κρασί ή άλλο αλκοόλ που σερβίρεται πριν από ένα γεύμα για να ανοίξει η όρεξη. Αυτά τα κρασιά είναι γενικά ξηρά, σε αντίθεση με τα γλυκά.

Άρωμα

Η μυρωδιά που παράγεται φυσικά από ένα κρασί και τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του.

Ισορροπία

Όταν ένα κρασί αναφέρεται ως ισορροπημένο σημαίνει ότι τα γευστικά προφίλ του κρασιού – γλυκό, φρούτο, αλκοόλ – είναι ομοιόμορφα παρόντα και ανάλογα με τις τανίνες και το οξύ των κρασιών.

Παλαίωση σε βαρέλι

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η διαδικασία παλαίωσης ενός κρασιού σε ξύλινο βαρέλι. Η βελανιδιά είναι ένα συνηθισμένο ξύλο που χρησιμοποιείται σε βαρέλια κρασιού και κρασιά όπως το Cabernet Sauvignon και το Chardonnay συνήθως παλαιώνονται σε δρυς.

Βιολογικό (Biologique)

Γαλλικός όρος που αναφέρεται στη διαδικασία βιολογικής οινοποίησης. Η βιολογική οινοποίηση γίνεται πιο δημοφιλής μέθοδος παραγωγής και οι ετικέτες που περιέχουν και τους δύο όρους είναι πλέον πιο κοινές.

Σώμα

Ένα σώμα κρασιού αναφέρεται στην πολυπλοκότητα των γεύσεων και επίσης στο βάρος ενός κρασιού. Τα βαρύτερα κόκκινα κρασιά, με πολλές γεύσεις, λέγεται ότι έχουν περισσότερο σώμα από το κόκκινο κρασί με πιο ανοιχτό σώμα που μπορεί να μην έχει παλαιώσει τόσο πολύ ή είναι φτιαγμένο από σταφύλια που τρυγήθηκαν νωρίτερα.

Brut

Ένας όρος που χρησιμοποιείται για τους ξηρούς αφρώδεις οίνους. Μια λέξη γαλλικής προέλευσης που κυριολεκτικά μεταφράζεται σε «ωμό, τραχύ», αν και τα brut κρασιά δεν πρέπει να θεωρούνται ωμά ή τραχιά, αλλά χωρίς ζάχαρη.

σαμπάνια

Ένα πολύ γνωστό στυλ γαλλικού αφρώδους κρασιού, που σύμφωνα με τη νομοθεσία AOC, μπορεί να παραχθεί μόνο στην περιοχή Champagne της Γαλλίας.

Château

Γαλλικός όρος που σημαίνει οινοποιείο. Ένας κοινός όρος που βρέθηκε σε πολλά γαλλικά μπουκάλια κρασιού, που αναφέρεται στον παραγωγό του κρασιού.

Κόκκινο κρασί

Αυτός είναι ένας όρος που αναφέρεται στα κρασιά Bordeaux που παράγονται στη Γαλλία.

Σφραγισμένο

Χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα κρασί που έχει χαλάσει ή «γυρίσει». Χρησιμοποιήθηκε αρχικά όταν απέτυχαν οι μέθοδοι συντήρησης λόγω προβλήματος με το φελλό ενός μπουκαλιού.

Cru

Αυτός είναι ένας γαλλικός όρος που σημαίνει «ανάπτυξη». Χρησιμοποιείται για να αναφέρεται σε μια περιοχή καλλιέργειας όπως ένας μόνο αμπελώνας ή μια συλλογή αμπελώνων και των αμπελιών όπου καλλιεργήθηκαν τα σταφύλια. Είναι ένας ακόμη δείκτης ποιότητας. Βρίσκεται συνήθως στον όρο “Grand Cru” και χρησιμοποιείται όταν αναφέρεται σε ένα κρασί που παράγεται από μια περιοχή με καλή φήμη.

Cuvée

Ένας γαλλικός όρος που σημαίνει δεξαμενή, ή δεξαμενή. Οι δεξαμενές και οι δεξαμενές χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση λευκών και αφρωδών οίνων κατά την παραγωγή. Σε αντίθεση με τα βαρέλια, η αποθήκευση Cuvée δεν αλλάζει το προφίλ γεύσης των κρασιών ούτε την παλαιώνει.

Αποσταλάζω

Αναφέρεται στη διαδικασία διαχωρισμού ενός κρασιού από τα ιζήματα που βρίσκονται σε ένα μπουκάλι κρασιού. Η καράφα είναι ένα ξεχωριστό σκεύος στο οποίο χύνεται το κρασί και σερβίρεται. Αυτό βοηθά επίσης στη διαδικασία αερισμού.

Demi-sec

Αυτό αναφέρεται σε κρασιά, συχνά αφρώδη, που είναι ημίγλυκα.

Επιδόρπιο κρασί

Κρασιά γλυκά και χαμηλά σε αλκοόλ. Αυτά δεν πρέπει να συγχέονται με τα Sherries, τα οποία είναι κρασιά που σερβίρονται συχνά μετά το δείπνο αλλά είναι ενισχυμένα με άλλα οινοπνευματώδη ποτά.

Αναβρασμός

Αναφέρεται σε φυσαλίδες σε υγρό.

Οινόφιλος

Κάποιος που αγαπά το κρασί και όλα όσα σχετίζονται με το κρασί. Αυτός ο οδηγός σας βοηθά να γίνετε Enophile.

Εστέρες

Ένας όρος που ακούγεται κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας κρασιού και αναφέρεται σε χημικές ενώσεις που δίνουν στο κρασί το άρωμά του.

Ζύμωση

Αυτή είναι η διαδικασία μετατροπής του χυμού σταφυλιού σε κρασί. Επίσης η ίδια διαδικασία που μετατρέπει τα δημητριακά σε μπύρα και το πρώτο βήμα στη διαδικασία απόσταξης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή οινοπνευματωδών ποτών. Ζύμωση είναι όταν η μαγιά αλληλεπιδρά με τα σάκχαρα για την παραγωγή αλκοόλης.

Φριζάντε

Ιταλικός όρος για ημιαφρώδη οίνο. Πρόκειται για κρασιά που δεν έχουν τις ίδιες φυσαλίδες με το αφρώδες κρασί, αλλά έχουν αισθητό αναβρασμό στη γλώσσα όταν δοκιμάζονται.

Μισό μπουκάλι

Ένα μπουκάλι κρασί που είναι μόνο 375ml σε αντίθεση με το τυπικό μέγεθος φιάλης 750ml.

Πόδια

Το υγρό που κολλάει σε ραβδώσεις σε ένα ποτήρι κρασιού όταν ένα κρασί στροβιλίζεται ή πίνεται. Μπορεί να υποδεικνύει επίπεδα αλκοόλ.

Μεγάλη φιάλη οίνου

Αυτό είναι ένα μπουκάλι κρασιού 1,5 λίτρου. Έχει διπλάσιο μέγεθος από το τυπικό 750ml.

Στοματική αίσθηση

Παρόμοιο με το σώμα, αλλά αναφέρεται αυστηρά στον τρόπο που αισθάνεται ένα κρασί στο στόμα. Αυτό μπορεί να αναφέρεται στο βάρος, αλλά και στην παρουσία τανινών και οξέος που μπορεί να προκαλέσουν σιελόρροια, μυρμήγκιασμα ή αίσθημα ωοτοκίας στο στόμα.

Νέος Κόσμος και Παλαιός Λόγος

Αυτοί οι δύο όροι αναφέρονται σε χώρες παραγωγής κρασιού που ταξινομούνται ως παλιό κόσμο ή νέο κόσμο. Τα κρασιά του Old World παράγονται σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Είναι χώρες που έχουν μακρά ιστορία στην οινοποίηση που έχει δημιουργήσει κοινές πρακτικές, παραδόσεις και τη σημασία του terroir ή όπου καλλιεργείται ένα κρασί.

Οι χώρες του Νέου Κόσμου περιλαμβάνουν παραγωγούς κρασιού από τη Βόρεια και Νότια Αμερική όπως οι ΗΠΑ, το Μεξικό, η Αργεντινή και η Χιλή, καθώς και χώρες όπως η Αυστραλία και η Νότια Αφρική που άρχισαν πιο πρόσφατα να παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας.

Μια διαφορά που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι τα κρασιά του Παλαιού Κόσμου αναφέρονται γενικά από την περιοχή στην οποία παράγονται. Σκεφτείτε το Bordeaux και τη Βουργουνδία στη Γαλλία ή το Montepulciano ή το Chianti στην Ιταλία.

 Αυτό συμβαίνει επειδή το πού καλλιεργείται ένα κρασί είναι σημαντικό στις χώρες του Παλαιού Κόσμου και υποδεικνύει το στυλ του κρασιού και τα είδη των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το AOC και το DOCG είναι σημαντικοί δείκτες και στις δύο χώρες.

Από την άλλη πλευρά, τα κρασιά του Νέου Κόσμου αναφέρονται συχνότερα από την κύρια ποικιλία σταφυλιού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή κρασιού, όπως το Chardonnay ή το Pinot Noir.

Ευγενή σταφύλια

Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται συχνά, τουλάχιστον στις ΗΠΑ και ειδικά σε εστιατόρια στις ΗΠΑ, αλλά είναι σταφύλια που συνδέονται με κρασιά υψηλής ποιότητας που διατηρούν τα ίδια χαρακτηριστικά όπου κι αν καλλιεργούνται.

Τα έξι ευγενή σταφύλια είναι: Sauvignon Blanc, Riesling και Chardonnay για λευκές ποικιλίες. Και Pinot Noir, Cabernet Sauvignon και Merlot για κόκκινες ποικιλίες.

Nouveau

Ένας όρος που αναφέρεται σε ένα ελαφρύ και φρουτώδες νεαρό κρασί. Το νεαρό κρασί αναφέρεται σε σταφύλια που συλλέγονται νωρίτερα, γεγονός που δεν επιτρέπει τις πολύπλοκες γεύσεις και τα σάκχαρα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια μεγαλύτερης περιόδου ανάπτυξης.

Οργανικό

Ένα στυλ παραγωγής κρασιού που αυξάνεται σε δημοτικότητα που αναφέρεται σε μια διαδικασία παραγωγής κρασιού, από την καλλιέργεια σταφυλιών έως την εμφιάλωση που δεν χρησιμοποιεί τεχνητά συστατικά όπως χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα. Οι βιολογικές απαιτήσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Rosso και  Rouge

Το κόκκινο. Για κόκκινο κρασί, duh.

Επιτραπέζιο κρασί

Αυτό αναφέρεται σε ένα κοινό συνηθισμένο, όχι εξαιρετικό, κρασί

Ταννίνη

Αυτή είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από φυτά και φλοιούς και έχει πικρή γεύση. Ορισμένα κρασιά διατίθενται στην αγορά ως χωρίς τανίνες. Οι τανίνες προκαλούν την αίσθηση συσσώρευσης στο κρασί.

Βερμούτ

Ένα αρωματικό κρασί ξηρό και ενισχυμένο με αποστάγματα. Το βερμούτ ήταν πιο δημοφιλές για να το πίνουμε μόνο του, αλλά τώρα το βρίσκουμε συνήθως σε κοκτέιλ όπως το Μανχάταν και το Μαρτίνι.

Αμπελοκαλλιέργεια - Η επιστήμη της παραγωγής σταφυλιών.

Πώς να δοκιμάσετε σωστά το κρασί… Η μύτη ξέρει, και το στόμα επιβεβαιώνει.

Από τις διαφημίσεις μέχρι τον κινηματογράφο, όλοι έχουν δει την κλασική σκηνή ενός δείπνου να στροβιλίζει το κρασί του γύρω από το ποτήρι και μετά να βουτάει πρώτα με τη μύτη του για να εισπνεύσει τα μυστικά του κρασιού.

Για τους περισσότερους, η σειρά αυτών των απλών ενεργειών είναι άσχετη, αλλά για έναν ειδικό στο κρασί, τα βήματα για τη δοκιμή του κρασιού είναι εξίσου σημαντικά με τις ίδιες τις ενέργειες.

Στροβιλισμός

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα. Πάρτε το ποτήρι από το κάτω μέρος του στελέχους και στροβιλίστε! Αυτό θα απελευθερώσει τις γεύσεις και τα αρώματα του κρασιού.

Ο στροβιλισμός προκαλεί επίσης την ανάμειξη του αέρα με το κρασί, κάτι που το κάνει να «ανοίγει» επιτρέποντας σε κάποιους από τους ατμούς του αλκοόλ να διαλυθούν. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ αλκοόλ για την απολύμανση ενός κοψίματος, γνωρίζετε πόσο ισχυρό είναι το άρωμα του αλκοόλ. Με το στροβιλισμό, μειώνετε την επίδραση της μυρωδιάς του αλκοόλ και αφήνετε τα πιο διακριτικά αρώματα του κρασιού να λάμψουν.

ΜΗΝ περιστρέψτε το ποτήρι για περισσότερο από 5 έως 6 δευτερόλεπτα, δεν χρειάζεται. Θυμηθείτε ότι είναι ένα ποτήρι κρασί, όχι ένα ανάμεικτο ποτό.

Αν και μπορεί να φαίνεται στοιχειώδες (ή ακόμα και κλισέ), ο στροβιλισμός είναι απαραίτητος. Για να καταλάβετε τη διαφορά πριν και μετά τον στροβιλισμό, πιείτε μια γουλιά κρασί πριν το στροβιλίσετε. Στη συνέχεια, καθαρίστε τον ουρανίσκο σας με λίγο νερό, στροβιλίστε το κρασί σαν Γάλλος και πιείτε άλλη μια γουλιά. Τότε θα δείτε τη διαφορά.  

Η διαφορά στα αρώματα και τις γεύσεις είναι σχεδόν αδύνατο να χαθεί! Μην ξεχάσετε λοιπόν να στροβιλιστείτε! Κατά το σερβίρισμα, ίσως είναι ακόμη χρήσιμο να δώσετε αυτή τη συμβουλή στον καλεσμένο σας και να εξηγήσετε γρήγορα τα οφέλη. Όχι μόνο θα αυξήσει την εμπειρία του κρασιού, αλλά θα σας κάνει επίσης να δείχνετε πολύ ενημερωμένοι.

Η μυρωδιά

Βάλτε τη μύτη σας μέσα! Όχι κυριολεκτικά, αλλά γνωρίζοντας πώς μυρίζει το κρασί θα σας βοηθήσει να συνδυάσετε το κρασί με το φαγητό. Σημειώστε τα πρώτα πράγματα που σας θυμίζει το κρασί. Είναι φρουτώδες, λουλουδάτο, φυτικό, πικάντικο, βουτυρώδες;

ΜΗΝ δοκιμάστε το κρασί πριν το μυρίσετε. Το άρωμα του κρασιού είναι σημαντικό για την εμπειρία της γευσιγνωσίας, επομένως γνωρίστε τη μυρωδιά πριν τη γεύση.

Η ΓΕΥΣΗ

Οι πρώτες εντυπώσεις έχουν σημασία. Και αφού το κρασί σας συστηθεί με μυρωδιά, τότε μπορείτε να πάρετε τα ευρήματά σας από τα πρώτα βήματα και είστε επιτέλους έτοιμοι για το καλύτερο μέρος, τη γεύση!

Πιείτε μια μικρή γουλιά από το κρασί, κάντε το μία… «βόλτα» μέσα στο στόμα σας και κατόπιν καταπιείτε. Αυτό ζεσταίνει το κρασί και ενισχύει το γευστικό προφίλ.

Ενώ το κρασί κυλάει στο στόμα σας, αναπνέετε σταθερά από τη μύτη σας. Αυτό ενεργοποιεί την όσφρησή σας που είναι ένα μεγάλο μέρος της γεύσης και επιτρέπει στους γευστικούς σας κάλυκες να είναι πιο αντιληπτοί.

ΜΗΝ το πιείτε μονοκοπανιά χωρίς να θέσετε σε λειτουργία τις παραπάνω αισθήσεις! Ο χειρότερος τρόπος για να δοκιμάσετε κρασί είναι να το πιείτε. Αυτή η μέθοδος σημαίνει ότι δεν θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την πλήρη εμπειρία των πολύπλοκων γεύσεων που έχει να προσφέρει το κρασί.

Ποτήρια Γευσιγνωσίας Οίνου

Το πιο σημαντικό στοιχείο που μοιράζονται όλα τα ποτήρια κρασιού είναι το στέλεχος. Ένα ποτήρι κρασί έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το ποτήρι να μπορεί να κρατηθεί από το στέλεχος και όχι από το μπολ.

Κρατώντας το κρασί από τη βάση του μπολ μπορεί να αλλάξει η θερμοκρασία του κρασιού και να επηρεάσει τη γεύση ακόμα και πριν προλάβετε να το πιείτε. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί είναι σημαντικό να σερβίρετε το κρασί από το κοτσάνι και όχι από τον πάτο.

Ποτήρια Κόκκινου Κρασιού

Τα κόκκινα κρασιά σερβίρονται συνήθως σε ψηλότερα ποτήρια με μεγαλύτερο άνοιγμα και μεγαλύτερο μπολ.

Αυτό επιτρέπει περισσότερο οξυγόνο να αλληλεπιδρά με το κρασί. Τι κάνει ο αέρας; Θυμηθείτε τη σημασία του στροβιλισμού στη γεύση;

 Το περισσότερο οξυγόνο που αλληλεπιδρά με το κόκκινο κρασί κάνει τις γεύσεις και τα αρώματα του κρασιού να γίνονται πιο εμφανείς. Αυτό επιτρέπει μια πλήρη και γευστική εμπειρία κατανάλωσης κρασιού.

Τολμηρή γεύση

Τα κόκκινα κρασιά είναι χαρακτηριστικά πιο στιβαρά, με μεγαλύτερη γεύση από το λευκό κρασί. Η αλληλεπίδραση της φλούδας του σταφυλιού και του χυμού σταφυλιών κατά τη διαδικασία της παρασκευής του κόκκινου κρασιού παρέχει μεγαλύτερο βάθος στη γεύση, ένα βάθος που απαιτεί περισσότερο αέρα για να αναμειχθεί με το κρασί, ώστε να απολαύσετε τις γεύσεις.

Ποια είναι η διαφορά Merlot και Cabernet

Και τα δύο είναι κόκκινα αλλά είναι ίδια; Η απάντηση είναι πως όχι. Το Merlot τείνει να έχει πιο «μαλακή» γεύση, με λιγότερες τανίνες και ελαφρώς λιγότερο όξινο προφίλ. Το Cabernet Sauvignon είναι πολύ πλούσιο και στιβαρό, ενώ το Merlot είναι λίγο πιο λεπτό και σερβίρει μια ελαφρώς πιο φρουτώδη γεύση.

Και ενώ και τα δύο κρασιά θεωρούνται «ξηρά», το Merlot τείνει να ισορροπεί προς ένα ελαφρώς πιο γλυκό προφίλ γεύσης, καθιστώντας το πιο εύκολο στην κατανάλωση.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο αναμειγνύονται αυτά τα κρασιά. Τα σταφύλια Merlot συνήθως προστίθενται σε κρασιά που χρειάζονται λίγη περισσότερη ελαφρότητα, ενώ τα σταφύλια Cabernet Sauvignon ενισχύουν ένα πιο τολμηρό, έντονο γευστικό προφίλ.

Ισορροπητική γεύση

Η επαφή του κόκκινου κρασιού με το στόμα έχει επίσης ως αποτέλεσμα κάποιες ανεπιθύμητες γεύσεις, όπως οι τανίνες. Ενώ ορισμένες τανίνες είναι καλές για το κρασί, και ακόμη και επιθυμητές από ορισμένους οινοπότες, οι πικρές γευστικές ενώσεις μπορεί να είναι πολύ έντονες και να υπερισχύσουν των πιο συγκρατημένων γεύσεων του κρασιού. Το μεγαλύτερο ποτήρι επιτρέπει σε ορισμένες από αυτές τις πικρές, ανεπιθύμητες γεύσεις να ελαχιστοποιούνται, ώστε το κρασί να έχει πιο απαλή αίσθηση στο στόμα.

Η σημασία του σχήματος στο ποτήρι

Ακόμη και στην κατηγορία των ερυθρών κρασιών, υπάρχει διαφορά στον τύπο του ποτηριού ανάλογα με το στυλ του κόκκινου κρασιού.

Ένα πιο μεγάλο ποτήρι κρασιού βοηθά στη σύλληψη των πιο λεπτών αρωμάτων και επιτρέπει περισσότερη αλληλεπίδραση αέρα,

Ποτήρια Λευκού Κρασιού

Σε αντίθεση με τα κόκκινα, για το λευκό κρασί δεν θέλετε να έχετε τόση αλληλεπίδραση με το οξυγόνο. Ως αποτέλεσμα, τα ποτήρια για λευκό κρασί είναι στενότερα με μικρότερα ανοίγματα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα λευκά κρασιά έχουν πολύ πιο λεπτές γεύσεις από τα κόκκινα κρασιά. Οι νότες εσπεριδοειδών και λουλουδιών αντιπροσωπεύονται περισσότερο σε στυλ λευκού κρασιού παρά σε κόκκινο, και αυτές οι γεύσεις είναι πιο εφήμερες και λεπτές.

Επιπλέον, το λευκό κρασί  έχει γενικά  χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ από τα κόκκινα κρασιά. Αυτό δεν είναι κανόνας, αλλά περισσότερο γενικότητα. Ο όγκος αλκοόλης σε ένα κρασί (και όλη η αλκοόλη) καθορίζεται από την ποσότητα ζάχαρης που υπάρχει στη ζύμωση. Η ζάχαρη μετατρέπεται σε αλκοόλ από τη μαγιά.

Τα κόκκινα οινοποιήσιμα σταφύλια γενικά αφήνονται στο αμπέλι περισσότερο από τα λευκά οινοποιήσιμα σταφύλια, γεγονός που επιτρέπει την ανάπτυξη περισσότερης ζάχαρης κατά την ανάπτυξη πριν από τη συγκομιδή των σταφυλιών.

Με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, υπάρχει λιγότερη ανάγκη εξάτμισης των ατμών αλκοόλης για να εντοπιστούν οι λεπτές γεύσεις και τα αρώματα.

Αφρώδης οίνος & σαμπάνια

Το αφρώδες κρασί και η σαμπάνια σερβίρονται συνήθως σε φλάουτο, ένα ποτήρι με μακρύ στέλεχος και ένα ψηλό λεπτό μπολ. Αυτό το ποτήρι διατηρεί τα ανθρακούχα ποτά μειώνοντας την ικανότητά του να διαφεύγει. Το σχήμα αυτό διατηρεί τις φυσαλίδες.

Πώς να ακούγεσαι σαν ειδικός – Περιγραφές γευσιγνωσίας κρασιού

Στην ενότητα βασικής ορολογίας του κρασιού μιλήσαμε για τη σημασία της γνώσης της γλώσσας του κρασιού. Σε αυτήν την ενότητα αναφέρονται ορισμένοι βασικοί όροi που χρησιμοποιούνται συνήθως ως περιγραφές κατά τη δοκιμή κρασιού.

Aυτοί οι όροι θα είναι χρήσιμοι όταν μιλάτε στους επισκέπτες για το κρασί και απαντάτε σε ορισμένες βασικές γευστικές ερωτήσεις που μπορεί να έχουν.

Όξινο

Η οξύτητα υπάρχει σε όλα τα σταφύλια και παίζει ρόλο στη διατήρηση του κρασιού. Τα κρασιά που έχουν πιο έντονη και πιο τραγανή γεύση θα έχουν υψηλότερα επίπεδα οξύτητας.

Αλκοολικό

Ένα κρασί όπου η γεύση του αλκοόλ κυριαρχεί και είναι υπερβολική. Αυτό είναι ένα κρασί που δεν είναι ισορροπημένο.

Ψημένο

Ένα κρασί με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ που του δίνει γεύσεις που θυμίζουν γεύσεις φρούτων φούρνου και γλυκύτητα. Το αλκοόλ που υπάρχει είναι πιο ισορροπημένο από ένα κρασί που περιγράφεται ως «αλκοολικό».

Ισορροπημένο

Όταν ένα κρασί αναφέρεται ως ισορροπημένο σημαίνει ότι τα γευστικά προφίλ του κρασιού – γλυκό, φρούτο, αλκοόλ – είναι ομοιόμορφα και ανάλογα με τις τανίνες και το οξύ των κρασιών.

Μεγάλο

Ένα κρασί γεμάτο, με περίπλοκες γεύσεις που αφήνει μια αξιοσημείωτη επίγευση. Σκεφτείτε ένα κρασί Μπορντό.

Πικρό

Τα υψηλά επίπεδα τανίνης θα αφήσουν μια πικρή γεύση στο στόμα.

Σώμα

Τα κρασιά γενικά ταξινομούνται σε ελαφριά, μεσαία ή με πλήρες σώμα. Αναφέρεται στην αίσθηση του στόματος και στην παρουσία αλκοόλ στο κρασί που του δίνει βάρος.

Μπουκέτο

Ένας άλλος όρος για το άρωμα του κρασιού, μπορεί επίσης να υποδηλώνει ένα άρωμα λουλουδιών.

Κολακευτικό

Κρασί με πλούσια αίσθηση στο στόμα που είναι κρεμώδες ή βελούδινο. Μπορεί να αφήσει επίστρωση στη γλώσσα. Τα κρασιά που περνούν από μηλογαλακτική ζύμωση θα έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Πολλά chardonnay παλαιωμένης βελανιδιάς θα περιγραφούν ως βουτυράτα.

Λαστιχωτό

Ένα κρασί που έχει μια ξεχωριστή, αλλά όχι συντριπτική παρουσία τανινών. Αυτό μπορεί να είναι καλό για ορισμένους οινοπότες.

Μπουχτισμένο

Ένα γλυκό κρασί που δεν είναι ισορροπημένο και στερείται οξύτητας για να αντιμετωπίσει τα σάκχαρα.

Τραγανό

Η οξύτητα είναι παρούσα αλλά δεν είναι υπερβολική και, αφήνει τον ουρανίσκο αναζωογονημένο και καθαρό.

Ξηρό

Κρασί που αποτελείται από ελάχιστα γνωστά σάκχαρα. Μπορεί επίσης να έχει αξιοσημείωτες τανίνες, οι οποίες μπορούν να αφήσουν το στόμα σας σφιγμένο μετά τη δοκιμή ενός ξηρού κρασιού.

Γήινο

Ενδεικτικό γεύσεων όπως το μανιτάρι, που μπορεί να αφήσει μια αίσθηση ξηρότητας στο στόμα. Αυτό είναι πιο δύσκολο να περιγραφεί, αλλά είναι μια αίσθηση που μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί όταν βιωθεί.

Φινίρισμα

Η επίγευση και η αίσθηση του στόματος που αφήνει ένα κρασί μόλις καταποθεί. Τα κρασιά συχνά περιγράφονται ως με σύντομο ή μακρύ φινίρισμα.

Γεμάτο

Αναφέρεται σε κρασί με βαρύ σώμα.

Χλοώδες

Ένα φυτικό συστατικό του κρασιού που θυμίζει φρεσκοκομμένο γρασίδι ή γεύσεις κοτσάνι που βρίσκονται στο λεμονόχορτο και στους μίσχους ορισμένων φυλλωδών λαχανικών.

Πράσινο

Όταν τα φυτικά στοιχεία του προφίλ των κρασιών είναι πολύ ισχυρά και μπορεί να υποδηλώνουν κρασί που παράγεται από άγουρα σταφύλια.

Τζέμι

Ένα κρασί που έχει υψηλή φρουτώδη παρουσία, συχνά με σκούρα φρούτα, που δεν κόβεται από τανικές γεύσεις. Αυτό μπορεί να είναι καλό ή κακό ανάλογα με τον πότη.

Μπαγιάτικο

Γεύση σαν καλούπι. Ο αρνητικός ξάδερφος του γήινου. Μπορεί επίσης να υποδεικνύει κακές συνθήκες αποθήκευσης.

Oaky

Η παρουσία της βελανιδιάς σε ένα κρασί που παλαιώνει. Οι δρύινες γεύσεις μπορεί να είναι ξηρές και ξυλώδεις, αλλά μπορεί επίσης να είναι γλυκές όπως η βανίλια και η καραμέλα βουτύρου ή να έχουν μπαχαρικά όπως μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο. Αυτές οι γεύσεις είναι παρόμοιες με τα προφίλ γεύσης που βρίσκονται στο ουίσκι bourbon.

Αρωματικό

Κρασιά με αξιοσημείωτες νότες μπαχαρικών όπως μαύρο πιπέρι. Συχνά χρησιμοποιείται κατά την περιγραφή του Μάλμπεκ από τη Νότια Αμερική.

Γλυκό

Το κρασί μπορεί να έρθει σε διάφορα επίπεδα γλυκύτητας και όλα εξαρτώνται από το πώς έγινε το κρασί. Όσο πιο γλυκό είναι το κρασί τόσο περισσότερη ζάχαρη έχει. Η γνώση της γλυκύτητας ενός κρασιού μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχή σύζευξη κρασιού.

Tannic

Κρασί με υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες, που προκαλεί αισθήσεις ξηρότητας και συσσώρευσης.

Τοστ

Κρασιά με απανθρακωμένη, καπνιστή ή ψημένη ποιότητα.

Πηγή: getbackbar

Δεν υπάρχουν σχόλια: