Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Το σύνδρομο της 3ης εβδομάδας και το σύνδρομο του Αλέξη

Χθες από τη Θράκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως στα νοικοκυριά υπάρχει το «σύνδρομο της 3ης εβδομάδας», εννοώντας πως στις τρεις εβδομάδες τελειώνουν τα λεφτά, λόγω των ανατιμήσεων.
1.Είναι γνωστό πως η παγκόσμια Αριστερά οικοδομήθηκε πάνω στο σύνθημα «όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα» γιατί απλούστατα επένδυσε πολιτικά στην ανθρώπινη δυστυχία και στον ανθρώπινο πόνο. Βέβαια, στη συνέχεια απ΄ όπου πέρασε, προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη δυστυχία και ακόμα μεγαλύτερο πόνο στους φτωχούς και στους κατατρεγμένους.
2.Η εγχώρια Αριστερά έχει διαπαιδαγωγηθεί πάνω στο δόγμα «αν η πραγματικότητα δε συμφωνεί με αυτά που υποστηρίζουμε, τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα»...

Τώρα αν συνδυάσετε το 1 με το 2 θα αντιληφθείτε γιατί η Αριστερά ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με τους αριθμούς. Όταν οι αριθμοί διέψευδαν τις εκτιμήσεις της, προφανώς, γι΄αυτή δεν έφταιγαν οι εκτιμήσεις της αλλά οι αριθμοί.
Προέκταση των παραπάνω είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις. Δε φταίει το κόμμα τους που καρκινοβατεί, αλλά οι αριθμοί που το αποδεικνύουν.
Αν δεχθούμε τη θέση που διατύπωσε ο Α. Τσίπρας από τη Θράκη για το σύνδρομο της 3ης εβδομάδας τότε όλη η Ελλάδα, πλην ελαχίστων, θα πρέπει να πένεται. Γιατί όταν ένα νοικοκυριό δεν έχει λεφτά για να ζήσει την τέταρτη εβδομάδα αυτό σημαίνει πως φυτοζωεί, πιθανόν και κυριολεκτικά.
Έλα όμως που οι αριθμοί δίνουν μιαν άλλη εντελώς εικόνα. Η Κομισιόν προβλέπει για φέτος ανάπτυξη άνω του 7%, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί, το χρηματιστήριο ανεβαίνει, τα επιδόματα και οι ποικίλες ενισχύσεις καταβάλλονται κάθε μήνα, η επίσημη ανεργία μειώνεται, η κοινή αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η αγορά κινείται. Πάντως, η ελληνική κοινωνία δε δίνει την καταστροφική εικόνα που θέλει να δει ο Α. Τσίπρας. Τον διαψεύδει.
Δεν το ξέρει αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Μπορεί όντως να πιστεύει πως τα νοικοκυριά πένονται. Αυτά να του λένε οι σύμβουλοι του και αυτός να τους πιστεύει. Εδώ πίστεψε τον Βερναρδάκη που του είπε την Παρασκευή πριν τις ευρωεκλογές πως μπορεί και να τις κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί να μην πιστέψει πως σε όλη την Ελλάδα επικρατεί φτώχεια καταραμένη;
Υπάρχει βέβαια και ένα σοβαρό ενδεχόμενο—που είναι και το πιθανότερο—να γνωρίζει ο Α. Τσίπρας πως αυτά που υποστηρίζει ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Αλλά κάτι πρέπει να πει στους ψηφοφόρους του.
Άλλωστε, όπως όλοι θυμούμαστε, αυτή η συνταγή της καταστροφής και της μιζέριας κάποτε λειτούργησε. Θυμηθείτε τις αυτοκτονίες και τους θανάτους από τα μαγκάλια. Με αυτά έγινε πρωθυπουργός.

Τώρα λανσάρει το σύνδρομο της 3ης εβδομάδας. Λογικά με τη φόρα που έχει πάρει, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, θα ακούμε για το σύνδρομο της 2ης και γιατί όχι της 1ης εβδομάδας. 
Εξάλλου «μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί», όπως είχε πει κάποτε ο Κέυνς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: