Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Εμβόλια mRNA: Ρίχνονται στη μάχη κατά του καρκίνου – Θα «πολεμούν» τους όγκους

Θα ήταν εύκολο να ξεχάσουμε ότι το 2019, η εταιρεία BioNTech ήταν επικεντρωμένη σταθερά στα εμβόλια κατά του καρκίνου, πριν γίνει γνωστή παγκοσμίως για το εμβόλιο mRNA κατά του κορωνοϊού, σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer.
Τώρα, η γερμανική εταιρεία προχωρά την δοκιμή φάσης 2 του BNT111 – το πρώτο από τα πολλά υποψήφια εμβόλια κατά του καρκίνου – σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος. 
Πριν από την πανδημία, το σχέδιο ήταν να ξεκινήσει τόσο η... φάση 2 όσο και η 3η φάση του BNT111 το 2020, αλλά λόγω του εμβολίου για τον κορωνοϊό τα χρονοδιαγράμματα έχουν υποχωρήσει.
Η μελέτη της φάσης 2 δοκιμάζει το BNT111 σε συνδυασμό με τον αναστολέα PD-1 Regeneron / Sanofi Libtayo (cemiplimab) σε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα που έχουν υποτροπιάσει ή δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με φάρμακο αναστολής PD-1 / PD-L1. Καθώς μόνο το ένα τρίτο περίπου των ασθενών εκτιμάται ότι ανταποκρίνεται στη θεραπεία αποκλεισμού PD-1 / PD-L1, υπάρχει μια ώθηση στη φαρμακευτική βιομηχανία να αναπτύξει συνδυασμένες ανοσοθεραπείες καρκίνου που θα μπορούσαν να ενισχύσουν αυτό το ποσοστό.

Το BNT111 είναι το κύριο υποψήφιο εμβόλιο από την πλατφόρμα FixVac της BioNTech και βασίζεται σε συνδυασμό τεσσάρων αντιγόνων που σχετίζονται με mRNA, που σχετίζονται με τον όγκο – NY-ESO-1, MAGE-A3, τυροσινάση και TPTE – που έχουν σχεδιαστεί για να διεγείρουν μια ανοσοποιητική απάντηση κατά του καρκίνου.
Το εμβόλιο έχει ήδη δείξει στοιχεία ασφάλειας και προκαταρκτικής αποτελεσματικότητας στη δοκιμή φάσης 1, στην οποία συμμετείχαν ασθενείς με μελάνωμα που είχαν προηγουμένως λάβει θεραπεία με αναστολείς PD-1 / PD-L1. Η αποτελεσματικότητα αξιολογήθηκε σε ένα υποσύνολο 42 ασθενών που έλαβαν το εμβόλιο ως μονοθεραπεία ή παράλληλα με ένα φάρμακο κατά του PD-1.
Μεταξύ της ομάδας των 25 ατόμων που έλαβε το εμβόλιο από μόνη της, υπήρχε ένας ασθενής που είχε πλήρη ύφεση όγκων που είχαν εξαπλωθεί από την αρχική περιοχή. Τρεις ακόμη είχαν μερικές αποκρίσεις με μείωση του μεγέθους του όγκου και επτά είδαν τη νόσο τους να σταθεροποιείται καθώς παρεμποδίστηκε η ανάπτυξη του όγκου.
Η ομάδα συνδυασμού 17 ασθενών είχε έξι μερικές αποκρίσεις, συμπεριλαμβανομένων πέντε στους 10 ασθενείς με δόση 100 mcg του BNT111 συν anti-PD-1.

Η δοκιμή φάσης 2 – που ονομάστηκε BNT111-01 – περιλαμβάνει 120 ασθενείς και θα συγκρίνει τον συνδυασμό με κάθε ένα από τα φάρμακα που χορηγούνται μόνα τους και πρόκειται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022.
Εν τω μεταξύ, η BioNTech σκοπεύει να ξεκινήσει δοκιμές μεσαίου σταδίου για δύο ακόμη εμβόλια κατά του καρκίνου.
«Ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε τις δυνατότητες των εμβολίων mRNA στην αντιμετώπιση του COVID-19», δήλωσε ο Özlem Türeci, συνιδρυτής και επικεφαλής ιατρός της BioNTech.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καρκίνος είναι επίσης μια παγκόσμια απειλή για την υγεία, ακόμη χειρότερη από την τρέχουσα πανδημία», πρόσθεσε.

1 σχόλιο:

aik είπε...

Πριν 40 χρονια,ο φιλος μου ο Γρηγορης που ηταν στα εργαστηρια ενος κολοσσου,εκει στην Ελβετια,μου ειχε πει,ευτυχισμενος,οτι ανακαλυψαν το γονιδιο του καρκινου του ηπατος[ή καπως ετσι]Αρα σε λιγο χρονο θα εβγαινε το φαρμακο.Το ειδε κανεις;Καταλαβατε ντιλερακια;