Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Τουρκικό «βραχυκύκλωμα» στην ειρηνευτική διαδικασία της Λιβύης - Ο τουρκικός «αστερίσκος» στο Βερολίνο ΙΙ

Με το βέτο της Τουρκίας στο κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης του Βερολίνου ΙΙ που ζητά την άμεση αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη, η Άγκυρα απροκάλυπτα πλέον αναδεικνύεται στον κύριο παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή και υπονομεύει την προσπάθεια όλης της διεθνούς κοινότητας να βάλει στις ράγες τη διαδικασία ομαλοποίησης της κατάστασης στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Το ανακοινωθέν των 58 άρθρων που εκδόθηκε μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου ΙΙ και περιγράφει την υπάρχουσα κατάσταση, την... πρόοδο που έχει γίνει αλλά και τα αναγκαία βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου αναφέρει ρητά ότι «όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι πρέπει να αποχωρήσουν από τη Λιβύη χωρίς καθυστέρηση και ο τομέας της ασφάλειας να αναμορφωθεί και να τεθεί υπό ενοποιημένο καθεστώς και υπό πολιτικό έλεγχο..».
Στην παράγραφο αυτή, στο σημείο όπου αναφέρεται η «χωρίς καθυστέρηση» αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, η Τουρκία έθεσε αστερίσκο. Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χ. Μάας, η Τουρκία επέμεινε να διαχωριστούν οι τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις της από εκείνες των μισθοφόρων, ώστε να εξαιρεθούν και να παραμείνουν στη Λιβύη οι τούρκοι «στρατιωτικοί σύμβουλοι».
Η Τουρκία επικαλείται τα τουρκολιβυκά Μνημόνια, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη είναι «νόμιμη» επειδή προσκλήθηκαν «νόμιμα» από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία όμως δεν εξέφραζε όλη τη Λιβύη και ούτε ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία για την επικύρωση των τουρκολιβυκών Μνημονίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι 17 χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου ΙΙ και οι τρεις διεθνείς οργανισμοί στήριξαν, με την τρανταχτή εξαίρεση της Τουρκίας, την έκκληση για αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, χωρίς να κάνουν ουδεμία εξαίρεση μεταξύ τακτικών δυνάμεων και μισθοφόρων.

Η Διάσκεψη επισημαίνει ότι οι «ελεύθερες δίκαιες, αξιόπιστες και διαφανείς εκλογές θα επιτρέψουν στον Λιβυκό λαό να εκλέξει μια αντιπροσωπευτική και ενωτικοί κυβέρνηση και θα ενισχύσει την ανεξαρτησία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης».
Καλεί όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς να στείλουν παρατηρητές για την επίβλεψη των εκλογών με τη συνεργασία της λιβυκής κυβέρνησης και της UNSMIL, αναφορά που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία, καθώς έχει πλούσια εμπειρία από ανάλογες αποστολές.

Το Βερολίνο ΙΙ κάνει ειδική μνεία στην αποστολή της Ε.Ε EUNAFOR MED IRINI για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στα διεθνή ύδατα της Λιβύης και συγχρόνως καλεί όλους τους πρωταγωνιστές να απέχουν από κάθε δραστηριότητα που παραβιάζει την απόφαση του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων και της Συμφωνίας για την εκεχειρία, συμπεριλαμβανομένων της αποφυγής χρηματοδότησης των στρατιωτικών δυνατοτήτων και του εξοπλισμού των ξένων μαχητών και των μισθοφόρων.

Η Διάσκεψη του Βερολίνου, πάντως θέτει και τη διεθνή κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της, εάν επιτρέψει στην Τουρκία που πλέον δεν κρύβει ότι έχει ιδιοτελείς επιδιώξεις στη λιβυκή κρίση, να επιβάλει την παραμονή των τουρκικών δυνάμεων στη χώρα, κίνηση η οποία θα υπονομεύσει συνολικά την ειρηνευτική διαδικασία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: