Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Ένας «γάμος» στα Γιάννενα και ένα «διαζύγιο» στο ΑΠΘ

Παραμονές της περιοδείας του πρωθυπουργού στην Ήπειρο, οργίασαν οι «ραδιοαρβύλες» για τον πραγματικό σκοπό του ταξιδιού του. 
Λες και ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός -κανονικής χώρας- εφόσον θέλει και πρέπει να παραστεί σε ένα κοινωνικό γεγονός π.χ ένα γάμο πρέπει να φτιάξει «άλλοθι».
Στη χώρα μας προκειμένου να αθωωθεί το οριζόντιο σύστημα διαπλοκής και αρπαχτής που άνθισε για δεκαετίες, ενοχοποιηθηκε απολύτως μόνο η κορυφή -πολιτικοί και επιχειρηματίες- και η υπόλοιπη... πυραμίδα αφέθηκε να λογίζεται σαν λευκή περιστερά.
Ποινικοποιήθηκαν a priori, κοινωνικές συναναστροφές χρόνων, εξ αγχιστείας σχέσεις, πολύχρονες φιλίες. Λες κι ένας πρωθυπουργός που αποδέχεται την πρόσκληση ενός εφοπλιστή ή ενός επιχειρηματία να παραστεί στο γάμο του παιδιού του, πάει για να εκμαυλιστεί και στην μπομπονιέρα θα έχει κάτι άλλο εκτός από κουφέτα.
Τέλος πάντων προς απογοήτευση των «ραδιοαρβυλάδων» και των «λευκών περιστερών» ο Μητσοτάκης δεν πήγε στον κοσμικό γάμο στο Πάπιγκο.

Πήγε όμως σε έναν «γάμο» που δεν απασχόλησε την επικαιρότητα η οποία εξαντλήθηκε να εκβιάζει «κλικ» με τις γαμήλιες φωτογραφίες του δράματος στα Γλυκά Νερά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σε έναν «γάμο» που αν πετύχει αρκετές δεκάδες νέοι άνθρωποι, μορφωμένοι και εξοπλισμένοι με τα όπλα της τεχνολογίας θα ζήσουν καλά και ακόμη καλύτερα. 
Στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της διεθνούς τεχνολογικής εταιρείας Team Viewer στα Ιωάννινα γίνεται ένα πείραμα συμβίωσης. Aν ευτυχήσει θα γκρεμίσει κι άλλους αριστερούς μύθους για τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, θα φτιάξει με όρους μέλλοντος θέσεις εργασίας και θα προσφέρει βιώσιμη ανάπτυξη στην τοπική οικονομία.
Το κέντρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της εταιρείας παγκοσμίως. Λειτουργεί από τις αρχές του 2020 και προοπτικά από τους 50 μηχανικούς τεχνολογίας λογισμικού που απασχολεί θα φτάσει τους 200. Πίσω απ’ όλο αυτό κρύβεται ένας ταλαντούχος, δραστήριος και καινοτόμος Έλληνας ομογενής. Ο Βασίλης Τριάδης, επικεφαλής της P&I που συνέβαλε καθοριστικά για να φτάσει η επένδυση της Team Viewer στα Ιωάννινα και να διασυνδεθεί το κέντρο με τα τοπικά πανεπιστήμια.

Όλο αυτό δεν ήταν αρκετά λαμπερό ή αρκετά φρικτό για να προβληθεί. Είναι όμως κομβικό γεγονός για μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας που δεν μπορεί να γίνει ούτε Μύκονος, ούτε Σαντορίνη ούτε να περιμένει να βγαίνει από την αφάνεια λόγω ενός κοσμικού γάμου στο Πάπιγκο. Με αφετηρία το μεγάλο τεχνολογικό campus που σχεδιάζεται στα Γιάννενα, σύμφωνα με όσα είπε ένας από τους ξένους ιθύνοντες, η περιοχή θα μετατραπεί σε αναγνωρισμένο τεχνολογικό κέντρο (hub) της Ευρώπης.

Αν το ελληνικό πανεπιστήμιο πάρει διαζύγιο και από καταστάσεις… ΑΠΘ ο συλλογικός βίος έχει προοπτικές να γίνει ανθόσπαρτος…

Δεν υπάρχουν σχόλια: