Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Μην αναστήσετε «νεκρούς»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πηγαίνει καλά με την Θεσσαλονίκη. 
Εκτός από την φαιδρότητα του οικονομικού προγράμματος του 2015, είχαμε την ακόμα μεγαλύτερη φαιδρότητα των εγκαινίων του μετρό της Θεσσαλονίκης. 
Η κυβέρνηση θα έπρεπε μια φορά την εβδομάδα να αναρτά στο διαδίκτυο τις εικόνες από τα σχετικά εγκαίνια. Η καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική. 
Μεθαύριο θα ακούσουμε από τον Α. Τσίπρα για μερική διαγραφή του ιδιωτικού χρέους, για προσλήψεις... για αυξήσεις και ό,τι άλλο θέλει να ακούσει ο κάθε πικραμένος φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. 
Εκ προοιμίου πιστεύω ότι ουδείς σοβαρός πολίτης θα λάβει σοβαρά υπ' όψη του το νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.
Φαίνεται πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκε πως η αντιπολιτευτική τακτική τύπου SIEMENS και Μενδώνη κρύβει παγίδες όχι για την κυβέρνηση, αλλά για τον ίδιο τον Α. Τσίπρα και το κόμμα του, και θα επιχειρήσουν να προβάλουν μια θετική ατζέντα. Όμως είναι τόσο αναξιόπιστοι, έχουν τόσο βεβαρημένο παρελθόν, που ό,τι και να υποσχεθούν θα προκαλέσει μόνον γέλωτες και ειρωνικά σχόλια.

Από την άλλη την πλευρά η κυβέρνηση φαίνεται παγιδευμένη στην απροσδόκητη ένταση της πανδημίας.
Πελαγοδρομεί μεταξύ των εισηγήσεων της επιτροπής και του προφανούς πλέον πολιτικού κόστους και δίνει την εντύπωση ενός πολιτικού υποκειμένου πως δεν έχει καθαρό μυαλό. Δεν την βοηθά καθόλου και η άγονη συζήτηση που γίνεται εδώ και καιρό στα ΜΜΕ ως προς το πότε θα αρθούν τα μέτρα. 
«Πού θα κάνουμε την Καθαρά Δευτέρα;», «θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό», « πώς θα κάνουμε Ανάσταση;», « πότε θα ανοίξει η τουριστική περίοδος;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που καλλιεργούν αβέβαιες προσδοκίες.

Φυσικά μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτή την «προσδοκολογία» φέρουν και κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες οι οποίοι σε ανύποπτο χρόνο, και άνευ λόγου και αιτίας, δήλωναν πως «φέτος το Πάσχα θα είναι αλλιώς». Στην πολιτική, οι μάντεις των θετικών εξελίξεων πληρώνουν βαρύ τίμημα αν τα γεγονότα στην συνέχεια δεν δικαιώσουν την εκτίμηση τους. Παραδείγματα πάμπολλα.

Συνεπώς όλες οι εκτιμήσεις για το πώς θα εκτιναχθεί η ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2021, πόσο θα μεγεθυνθεί το ΑΕΠ, πόσο θα πέσει ο δείκτης της ανεργίας, είναι πρόωρες, γιατί ουδείς γνωρίζει πότε θα τιθασευτεί η πανδημία. Όσο πιο προσγειωμένοι και προσεκτικοί είναι οι κυβερνητικοί παράγοντες στις εκτιμήσεις τους, γενικώς, τόσο πιο καλά προφυλάσσουν τα νώτα τους και σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο της ζωής όσοι βάζουν το πήχη πολύ ψηλά, κομπορρημονώντας, να περνούν πολλές φορές από κάτω.

Οι πολίτες είναι πλέον δύσπιστοι, υποψιασμένοι και πείθονται μόνον αν δουν αποτέλεσμα. Απόδειξη, πως κανένας, ακόμα και ο πιο φανατικός πολέμιος της κυβέρνησης, δεν βγήκε να πει κάτι αρνητικό για την διαδικασία των εμβολιασμών. Τι να πουν άλλωστε;

Το προσεχές χρονικό διάστημα θα δούμε να αναμετράται μια παροχολογία αναξιόπιστων ανθρώπων με την κυβερνητική προσπάθεια να ελεγχθεί μια κατάσταση που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τόσο σε ένταση όσο και σε χρονική έκταση. Εννοείται πως αν τα καταφέρει η κυβέρνηση, τότε και η παροχολογία θα πάει εκεί που πρέπει να πάει, στα σκουπίδια, και η περίεργη ιστορία Φουρθιώτη θα απορροφηθεί.

Διαφορετικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: