Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Βρετανία: Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος - Το άλμπουμ της ζωής του Δούκα του Εδιμβούργου - Καρέ καρέ η ζωή του (φωτογραφίες AP) - «Ήταν πάντα ο Phil the Greek»

Ο επί 73 χρόνια σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ άφησε την τελευταία του πνοή στο Κάστρο του Γουίντσορ, σε ηλικία 99 ετών
Απεβίωσε ο πρίγκιπας Φίλιππος της Βρετανίας, σε ηλικία 99 ετών. 
Όπως έγινε γνωστό, πέθανε στο Κάστρο του Γουίντσορ, τρεις εβδομάδες μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο. 
Είχε νοσηλευτεί επί 28 ημέρες για λοίμωξη, ενώ είχε υποβληθεί και σε εγχείρηση καρδιάς...



Ήδη, δόθηκε διαταγή οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στη Βρετανία, καθώς ξεκινά μία περίοδος εθνικού πένθους.
Η υγεία του ελληνικής καταγωγής συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ εμφάνιζε αργή επιδείνωση εδώ και καιρό. Ο Φίλιππος είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του από τα βασιλικά καθήκοντά του το Μάιο του 2017. Μάλιστα, τότε, είχε αστειευτεί λέγοντας ότι δεν μπορεί πια να σταθεί όρθιος. Η τελευταία επίσημη εμφάνισή του έγινε τη χρονιά εκείνη, κατά τη διάρκεια παρέλασης του Βασιλικού Ναυτικού, στην αυλή του Παλατιού του Μπάκιγχαμ.
Έκτοτε, εμφανιζόταν σπάνια δημοσίως, καθώς περνούσε τον περισσότερο καιρό στο κτήμα της Βασίλισσας στο Σάντριγχαμ του Νόρφολκ. Κατά τη διάρκεια του lockdown, έμεινε μαζί με την Ελισάβετ στο Παλάτι του Γουίντσορ. Το ζευγάρι γιόρτασε την 73η επέτειο του γάμου του το Νοέμβριο του 2020. Ο πρίγκιπας Φίλιππος γιόρτασε τα 99α γενέθλιά του στο lockdown.



Ποιος ήταν

Γεννημένος στην Κέρκυρα, ο Φίλιππος είχε περιγράψει κάποτε τον εαυτό του σαν «έναν ανυπόληπτο Βαλκάνιο πρίγκιπα χωρίς ιδιαίτερη αξία ή διακρίσεις». Παρόλα αυτά, διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στη μοντέρνα μοναρχία της Βρετανίας.

Η ζωή του αφιερώθηκε στα βασιλικά καθήκοντα, καθώς εγκατέλειψε την υποσχόμενη καριέρα του στο ναυτικό, προκειμένου να περπατά λίγα μέτρα πίσω από την Ελισάβετ.



Επί δεκαετίες, ήταν το πιο ενεργητικό μέλος της βασιλικής οικογένειας, με τις περισσότερες εμφανίσεις στο πρόγραμμά του.

Ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, τον έβλεπαν συχνά να σηκώνει μικρά παιδιά πάνω από τα κάγκελα ασφαλείας, προκειμένου να μπορέσουν να προσφέρουν τα μπουκέτα τους στη σύζυγό του.



Όμως, ο ρόλος του δεν αναγνωριζόταν πάντα, κυρίως εξαιτίας της άβολης σχέσης του με τον Τύπο. Οι δημοσιογράφοι συχνά εστίαζαν περισσότερο στις γκάφες του και εκείνους τους αποκαλούσε «ερπετά». Κάποτε είχε πει στο βιογράφο Gyles Brandreth, «έχω γίνει μία καρικατούρα. Εκεί βρισκόμαστε. Απλά πρέπει να το αποδεχθώ».




Πρίγκιπας Φίλιππος: Το άλμπουμ της ζωής του Δούκα του Εδιμβούργου


Απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Ο Δούκας του Εδιμβούργου, όπως ήταν επίσημα γνωστός, βρισκόταν στο πλάι της συζύγου του κατά τη διάρκεια της 69χρονης βασιλείας της, της πιο μακράς στη βρετανική Ιστορία.

«Με βαθιά θλίψη η Αυτής Μεγαλειότης η Βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου», ανέφερε η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ.

«Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί στον Πύργο του Ουίνδσορ. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω. Η βασιλική οικογένεια πενθεί την απώλειά του μαζί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο».

Ο Φίλιππος παντρεύτηκε την Ελισάβετ το 1947 διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της μοναρχίας κατά τη μεταπολεμική περίοδο, ενώ στα ανάκτορα έγινε ένα σημαντικό πρόσωπο στο οποίο μπορούσε να στραφεί η βασίλισσα και να το εμπιστευθεί.

REUTERS/Paul Edwards
Newsroom09.04.2021 • 15:34


Καρέ καρέ η ζωή του (φωτογραφίες AP)











































Ποιος ήταν ο Φίλιππος

Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου (γεννημένος στις 10 Ιουνίου 1921 ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας) ήταν ο σύζυγος της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελούσε το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας.

Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας.

Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939.

Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ.

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.

Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου.

Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.

Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Έχει οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα.

Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάττεν-Ουίνδσορ.

Ως μεγάλος υποστηρικτής των αθλημάτων, ο Φίλιππος βοήθησε στο να αναπτυχθεί η ιπποδρομία συνδυασμένης οδήγησης. Είναι προστάτης σε πάνω από 800 οργανώσεις και υπηρετεί ως πρόεδρος του προγράμματος «Βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου» για νέους ηλικίας 14 έως 24 ετών.


Προβλήματα υγείας

Στις 16 Μαρτίου του 2021 ο 99χρονος πρίγκιπας Φίλιππος, έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, πήρε εξιτήριπ από το νοσοκομείο St Bartholomew, όπου είχε εισαχθεί «για εξετάσεις και παρακολούθηση που σχετίζονται με προϋπάρχοντα καρδιολογικά προβλήματα», ενώ υποβλήθηκε στις 4 Μαρτίου σε επέμβαση στην καρδιά.

Ο Δούκας του Εδιμβούργου αρχικώς είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο King Edward VII με λοίμωξη στις 16 Φεβρουαρίου.



Τον Απρίλιο του 2008, εισήχθη στο Νοσοκομείο «Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ´» για τη θεραπεία λοίμωξης των πνευμόνων με γρήγορη ανάρρωση. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, η εφημερίδα Evening Standard ανέφερε ότι ο δούκας έπασχε από καρκίνο του προστάτη, όμως, έπειτα από παρέμβαση των ανακτόρων, η εφημερίδα αναγκάστηκε να χαρακτηρίσει την είδηση ως εσφαλμένη.

Κατά την παραμονή του στη βασιλική κατοικία στο Σάντρινγκχαμ του Νόρφολκ, στις 23 Δεκεμβρίου 2011, ο δούκας ένιωσε πόνους στο στήθος και μεταφέρθηκε στην καρδιοθωρακική μονάδα του Νοσοκομείου Πάπγουορθ του Κέιμπριτζσερ, όπου υποβλήθηκε σε επιτυχή στεφανιαία αγγειοπλαστική και ενσωμάτωση στεφανιαίας ενδοπρόθεσης.

Στις 4 Ιουνίου 2012, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της Ελισάβετ, εισήχθη στο Νοσοκομείο Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ´ με ουρολοίμωξη.

Τον Αύγουστο παρουσίασε υποτροπή της λοίμωξης και εισήχθη στο Βασιλικό Θεραπευτήριο του Αμπερντήν για πέντε ημέρες.

Τον Ιούνιο του 2013 εισήχθη στην Κλινική του Λονδίνου για μια διερευνητική χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, περνώντας 11 ημέρες στο νοσοκομείο.



Πρίγκιπας Φίλιππος: «Ήταν πάντα ο Phil the Greek»


AP Photo


Το πλήρες όνομά του ήταν Φίλιππος Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ και ήταν το πέμπτο παιδί (ύστερα από τέσσερις κόρες) του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ. O πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος απεβίωσε σήμερα, γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 πάνω σε ένα τραπέζι στην έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας και βαπτίσθηκε ως Ελληνορθόδοξος. Ανάδοχοί του ήταν η γιαγιά του βασίλισσα Όλγα και ο τότε δήμαρχος της Κέρκυρας Αλέξανδρος Κοκοτός.

Εξορίστηκε με την οικογένειά του από την Ελλάδα όταν ήταν μόλις 18 μηνών. Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Calypso παρέλαβε την οικογένεια του Ανδρέα, με το Φίλιππο να μεταφέρεται ασφαλώς μέσα από ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων.


Ο Φίλιππος είχε βρετανικό και γερμανικό αίμα από τη μητέρα του, που ήταν δισέγγονη της Βασίλισσας Βικτώρια και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.




Έχοντας φοιτήσει σε σχολεία της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό το 1939.

Από τον Ιούλιο εκείνου του έτους άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του και την είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.



Ο Φίλιππος δεν απέκτησε ουσιαστικά ποτέ ελληνική παιδεία και δεν είχε καλή γνώση της ελληνικής γλώσσσας. «Μπορώ να καταλάβω λίγα πράγματα» είχε πει ο ίδιος το 1992. Ήταν ουσιαστικά ένας «Άγγλος τζέντλεμαν» γράφει το Reuters, «αλλά για φίλους και επικριτές παρέμεινε πάντα ο “Phil the Greek”».



moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: