Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Ένα άρθρο-“μπουνιά” στη Wall Street Journal: Η τραγική κατάσταση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή

Άρθρο του Robert Nicholson, προέδρου του ‘PhilosProject’, δημοσιεύεται στην εφημερίδα Wall Street Journal, με τίτλο “Abraham’s Missing Child: Christians”. Το εκτενές δημοσίευμα αναφέρει ότι ενώ οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι κάνουν ειρήνη μεταξύ τους, από το προσκήνιο σε περιφερειακό επίπεδο, απουσιάζει η φωνή των Oρθόδοξων Xριστιανών.
Η κατάσταση σε παλιά προπύργια του Χριστιανισμού όπως η Συρία, ο Λίβανος και το Ιράκ, είναι καταστροφική ενώ περίπου στην ίδια κατάσταση... βρίσκεται και η Αίγυπτος.

Το επίκεντρο της συζήτησης ανέκαθεν ήταν η διαμάχη Μουσουλμάνων και Εβραίων ενώ η σχετική απουσία των Χριστιανών από τις Μουσουλμανικές χώρες της περιοχής σημαίνει ότι οι τελευταίοι δεν συμμετέχουν στο διάλογο. Η έλλειψη κυριαρχίας των Χριστιανών στην περιοχή τους αποκλείει από το να έχουν λόγο.

Με εξαίρεση την Ελλάδα, την Αρμενία και την Αιθιοπία, οι υπόλοιποι Χριστιανοί παραμένουν υποτελείς παίκτες στη συζήτηση που έχει σχεδόν αποκλειστικά μουσουλμανικό χαρακτήρα. Οι Χριστιανοί επιβάλλεται να συμμετέχουν στις εξελίξεις και αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους.

Μια επιλογή θα ήταν να ηγηθεί ένα κράτοςστην πλειοψηφία του Xριστιανικό. Η Αρμενία και η Αιθιοπία λόγω συνθηκών, δε θα μπορούσαν σε αυτή τη συγκυρία να παίξουν αυτό το ρόλο. Η Ελλάδα θα ήταν ίσως η πιο κατάλληλη, η οποία μάλιστα έχει αναβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ παράλληλα διατηρεί ισχυρή αξιοπιστία ως μητρόπολη της Oρθοδοξίας.

Βέβαια η πρόσφατη διένεξη μεταξύ των πατριαρχείων Κωνσταντινούπολης-Μόσχας θα καθιστούσε αρκετά δύσκολο ένα τέτοιο εγχείρημα. Ένας άλλος τρόπος θα ήταν να ηγηθεί η Ρωσία, η οποία βλέπει τον εαυτό της ως προστάτη της Ορθοδοξίας να εκμεταλλευτεί τη θέση της αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό εκτός εάν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Ο δεύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος (επιλογή), θα ήταν η νέα Αμερικανική κυβέρνηση να εμπλακεί ώστε η ευημερία των ντόπιων Χριστιανών να συμπεριληφθεί στην ‘Αβρααμική συζήτηση’.

Αυτό θα μπορούσε να το πετύχει με πολλούς τρόπους όπως για παράδειγμα καθιστώντας την Ελλάδα, περιφερειακό της χριστιανικό εταίροεκμεταλλευόμενη την επίσκεψη του Πάπα στο Ιράκ το Μάρτιο, ή ακόμα και θέτοντας ευθέως η ίδια το θέμα.

Οι συνθήκες είναι ώριμες, ο σκοπός είναι δίκαιος και η ευκαιρία είναι μοναδική για να γίνουν τα σωστά για ‘όλα τα παιδιά του Αβραάμ.’ Συνεργαζόμενες με περιφερειακούς εταίρους, οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν τους Χριστιανούς να πάρουν θέση στη συζήτηση.

ΠΗΓΗ: Nicholson Robert, Wall Street Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια: