Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Οι στρατηγικές συμμαχίες και ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο

Με κινήσεις στρατηγικής που αναβαθμίζουν την παρουσία της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Ο άξονας Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα και η εμβάθυνση της συνεργασίας σε πολλά επίπεδα... ανάμεσα στα τρία αυτά κράτη, όπως οικονομία, επενδύσεις, ασφάλεια, έρευνα συνεχίζεται μέσα από απευθείας συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας.
Το ταξίδι αστραπή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Κύπρο και Ισραήλ έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία για την πορεία των ελληνοτουρκικών θεμάτων, λίγο μετά την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και με ανοιχτό το ενδεχόμενο η πάγια διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών για τις θαλάσσιες ζώνες να καταλήξει στο διεθνές δικαστήριο.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας όχι μόνο με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά έχει προχωρήσει ήδη σε στοχευμένες κινήσεις με άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος, υπερασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα και στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην απέναντι πλευρά ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω σε δικαιώματα που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.
Η διπλωματική δράση της χώρας εκτείνεται και στον αραβικό κόσμο μέσα από συμφωνίες στρατιωτικού και διπλωματικού ενδιαφέροντος, εξέλιξη που δημιουργεί ένα ακόμη πονοκέφαλο στην ηγετική ομάδα Ερντογάν. Αυτό που επισημαίνουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι η χώρα με μεγάλη πλέον αυτοπεποίθηση και ένα στρατηγικό σχέδιο έχει καταστεί σε ένα παίκτη κλειδί στο σύνθετο ευρωμεσογειακό status quo.


Δεν υπάρχουν σχόλια: