Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Το σενάριο «εφιάλτης» και το άγχος του Μεγάρου Μαξίμου

Όλα κρίνονται μέσα στα επόμενα 24ωρα. 
Όλες οι προσπάθειες, όλες οι θυσίες, ο αγώνας μιας ολόκληρης κοινωνίας. 
Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων η συζήτηση περί μερικής ή ολικής άρσης τους έχει αρχίσει να κυριαρχεί σαν όλα να τελείωσαν.
Στο σημείο αυτό κρύβεται, όπως μεταφέρει καλά πληροφορημένη πηγή του Μεγάρου Μαξίμου, η μεγάλη ανησυχία που κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό γραφείο... 
Ο μεγάλος αυτός φόβος λοιπόν που εντοπίζεται σε όλες τις κουβέντες των κυβερνητικών στελεχών δεν είναι άλλος από τα όσα μπορεί να συμβούν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα
Πράγματι οι ενδείξεις είναι εξαιρετικά θετικές και τα σημάδια ευνοίωνα, κάτι άλλωστε που παραδέχθηκε για πρώτη φορά και ο Σωτήρης Τσιόδρας: 
«Σχετικά με το αν αυτές τις ημέρες προβλέπεται η κορύφωση του πρώτου κύματος πανδημίας στη χώρα ή εάν αυτό ξεπεράστηκε ή επίκειται μέχρι τέλος του μήνα, θα ήθελα να σας πω με σαφήνεια ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και των σοβαρών κρουσμάτων που καταγράφονται» 
απάντησε σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, αποκαλύπτοντας επισήμως την αισιοδοξία που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα. 
Την ίδια ώρα όμως πίσω από τις κλειστές πόρτες των συναντήσεων μεταξύ κυβέρνησης και της αρμόδιας επιτροπής των λοιμοξιολόγων έχει περιγραφεί ένα «εφιαλτικό» σενάριο το οποίο θα γίνει πραγματικότητα στην περίπτωση που οι πασχαλινοί εορτασμοί καταλήξουν σε ανεξέλεγκτες συναθροίσες με πρόσχημα την ανάγκη οικογενειακής και φιλικής συνύπαρξης. 
Σύμφωνα με αυτό δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα, σε περίπτωση πασχαλιάτικων μαζώξεων, τα κρούσματα θα αρχίσουν να ανεβαίνουν, συμπαρασύροντας και τα περιστατικά που θα οδηγούνται στα νοσοκομεία. Η χρονική εκείνη συγκυρία θα συμπέσει με την πιθανολογούμενη έναρξη της μερικής άρσης των μέτρων. Θα συμπέσουν δηλαδή η επιστροφή της χώρας σε μία κάποια κανονικότητα με την αντιστροφή της επιδημιολογικής εικόνας, με ανυπολόγιστες συνέπειες. 

Το παραπάνω σενάριο είναι ένα από τα εξεταζόμενα , γιαυτό άλλωστε και όλες οι προσπάθειες αυτή την στιγμή εστιάζονται στο να περιοριστεί η κίνηση την ερχόμενη Κυριακή του Πάσχα. 
Σε αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αρμόδια στελέχη δε διαψεύδουν τα όσα γράφονται περί επιβολής ακόμα και απαγόρευσης των ΙΧ την Κυριακή. « Είναι ένα από τα ενδεχόμενα αλλά δεν πιστεύω ότι θα συμβεί» είναι η απάντηση συνομιλητή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχετικό ερώτημα του liberal.gr . 
Όλοι συμφωνούν πως θα ήταν άδικο να γκρεμιστούν τα ερχόμενα 24ωρα , όλα όσα χτίστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Είτε αυτό γίνει με συναθροίσεις τις μέρες του Πάσχα, είτε γιατί κάποιοι μπορεί να παρασυρθούν από την Άνοιξη που μας προκαλεί να παραβιάσουμε τα περιοριστικά μέτρα.
«Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση. Μην κάνουμε λάθος. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε» είναι το σχεδόν μονότονο σχόλιο κυβερνητικών στελεχών που υπενθυμίζουν ότι οι μετακινήσεις που επιτρέπονται περιγράφονται στο έντυπο Β, και είναι συγκεκριμένες.

Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: