Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Τι εισηγούνται στο Μαξίμου για το Πάσχα

Εισήγηση για γενική απαγόρευση κυκλοφορίας τις τέσσερις κρίσιμες ημέρες, δηλαδή από το Μεγάλο Σάββατο έως και την Τρίτη του Πάσχα, υπάρχει σύμφωνα με τις πληροφορίες στο πρωθυπουργικό γραφείο, μπροστά στο φόβο μαζικών μετακινήσεων και συναθροίσεων.
Στην κυβέρνηση ανησυχούν ιδιαίτερα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μετά και τα όσα συνέβησαν το απόγευμα της Παρασκευής και χθες Σάββατο, όπου πάρα πολλοί αψήφησαν τα μέτρα όπως έδειξαν οι... εικόνες της παραλιακής του Φλοίσβου ή και από άλλα σημεία μεγάλων πόλεων, με δεκάδες πολίτες να κάνουν περίπατο ή ποδήλατο, εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό.
Εικόνες σαν αυτές δεν αποκλείεται να προκαλέσουν εξελίξεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει ληφθεί η απόφαση για 4ήμερη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά και ότι δεν αποτελεί ένα πιθανό σενάριο, εφόσον οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δε είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται από σήμερα πως θα παρακάμψουν τις απαγορεύσεις, προκειμένου να επισκεφτούν φιλικά σπίτια για τον εορτασμό, ειδικά στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοικές.
Σύμφωνα με όσα μαθαίνει το liberal.gr οι πιθανότητες λήψης πιο αυστηρών μέτρων είναι αυτή την στιγμή 50-50 και αφορούν μέτρα με συγκεκριμένους χρόνους εφαρμογής. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή από την πρώτη στιγμή στους συνεργάτες του να εκπονήσουν σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα.
Πολλώ δε μάλλον όταν η πλειοψηφία της κοινωνίας αισθάνεται ήδη κόπωση από τα περιοριστικά μέτρα που μετρούν πλέον ένα περίπου μήνα. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι το μονοπάτι πάνω στο οποίο θα βαδίσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα ισοδυναμεί με μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας, μεταξύ της αναγκαιότητας για επαναφορά στην κανονικότητα και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Την άσκηση αυτή μελετούν ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να έχει δώσει τον πρώτο λόγο στην αρμόδια επιτροπή των επιστημόνων, προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Και μπορεί τα τελευταία 24ωρα να κυριαρχούν στα μέσα ενημέρωσης διάφορα σενάρια, με κάποια να αναφέρουν ακόμη και ημερομηνίες πλήρους άρσης των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο ορισμένα δεν έχουν την παραμικρή βάση. Αποτελούν απόρροια της πολύπλοκης εξίσωσης που καλείται να λύσει η κυβέρνηση και ασφαλώς επιβεβαιώνουν τον προβληματισμό που καταγράφεται και εντός της επιστημονικής κοινότητας για το πότε είναι ο σωστός χρόνος έναρξης της επιστροφής σε μία μορφή φυσιολογικής ζωής.

Μέχρι να φτάσουμε εκεί, το Μέγαρο Μαξίμου έχει μπροστά του τον γρίφο του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα. Πως δηλαδή θα ελαχιστοποιήσει αν όχι εξαλείψει, τις μετακινήσεις των πολιτών όχι εκτός των πόλεων αλλά από σπίτι σε σπίτι με αφορμή το πασχαλινό τραπέζι.

Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: